Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tucet francouzských dní - ORANGE (fotoreportáž)

Dovolená. Pár dní vytržených z běžného rytmu každodennosti. Ta naše letošní, za kterou se teď   s potěšením ohlížím, nás vedla Přes Německo a Švýcarsko do Francie a pak přes Monako a Itálii zase pěkně zpátky domů. 

Odjeli jsme z Lyonu. A zase jsem to místo opouštěla nerada. V následujících dnech se to dělo taky, tak jsem si raději začala zvykat na to, že podrobné zkoumání se prostě nekoná a můj detaily milující mozek má prostě smůlu. 

Směřovali jsme už do "cíle" naší cesty, do Provence. Do blízkosti měst Cavaillon a Sant Andiol. Na ta ještě dojde, teď jsme se sotva vymotali zatáčkami a motačkami z podzemní garáže, najíždíme na další úsek dokonalé francouzské dálnice, kde (jinde rozverně velkorysí) řidiči jezdí ukázněně a v případě komplikací vzorně zpomalí celá silnice, což nejspíš není dáno ukázněností francouzských řidičů, ale výší pokut. Božence přede motor a my si v autě děláme pořádek v informacích. Ještě se totiž cestou zastavíme v Orange. Během kratičké doby tak budeme okukovat už třetí památku UNESCO. 

Co je zajímavého na Orange? Jednak bohatá historie a druhak to, že je to druhé (a poslední) místo, kde jsme, my skoronepoučitelní, zase zůstali o hladu a vyhrabávali z batohů zbytky BB sušenek. Prostě jsme nedokázali vystoupit z auta a nejít přímo k amfiteátru, no. 

Orange je totiž město, kde se vyřádili staří Římané. Za jejich vlády mělo město skoro sto tisíc obyvatel a lidem se v něm dobře dařilo. Dneska jich tady žije třetina. (více o městě Orange je k dočtení tady).

Určitě chceme vidět antické divadlo a vítězný oblouk. A pak se najíst, což na rozdíl od prvních dvou úkolů neklapne, ale to už víte. 

Římané měli kladný vztah k umění a zábavě, ostatně jejich úsloví panem et circenses - chléb a hry, přelétlo staletími a je dodnes součástí našeho běžného jazyka stejně, jako se pozůstatky jejich architektury proplétají se současnými stavbami.

Ve své době si Římané prostě stavěli. Divadla, amfiteátry a arény určené pro tisícovky lidí. V Orange dodnes stojí nejspíš nejzachovalejší divadlo v Evropě. A stojí tady od 1. století našeho letopočtu. Římané si prostě usmysleli, že postaví divadlo pro 8 tisíc lidí, vybrali si vhodné místo tak, aby stavba mohla využít přirozené sklony terénu a opory ve skalách, vystěhovali tam žijící lidi a postavili divadlo. (To bych chtěla dneska, kdy není kvůli křečkům možno dostavět dálnici, vidět.) V jeho nejlepších dobách se tady konalo asi 180 představení ročně. Už jen ta logistika musela být zajímavá a tehdejší organizátoři museli být supermanažery. 

Z poměrně malého náměstí, které je uzavřeno divadlem obtočeným kruhovým objezdem (později zjistíme, že francouzské kruháče jsou jeden parádnější než druhý) lze vyjít přímo k divadlu. Už samotný vstup a pohledy přes plot naznačují, že nás nečeká nic zapomenutelného.

Po vstupu se rozhodujeme zažít si zrychlenou stavbu divadla ve virtuální realitě. Sice to fungovalo, ale mohu mám vřele doporučit, tohle vynechte. Vezměte si audioprůvodce a vstupte přímo do monumentálního prostoru divadla. Cítíte se občas malí? Tak tady se malými stanete doopravdy.

Vidíte ty lidské mravence v půlkruhu před hledištěm? A sochu císaře Augusta v horní části zdi? Tu bílou? Tak ta má na výšku 4 metry a je to zachovaný originál. Celá stěna má na délku 103 metry a když jsme šli kolem jeviště, považovala jsem jeho okraj za jakýsi ochranný plot - prostě jsem neviděla nad jeho okraj. Stěna perfektně odráží zvuk stejně jako okolní skály a tak tady byla a je skvělá akustika ceněná umělci světových jmen. Horní část stěny byla v nejslavnějších dobách dokonce obložena mramorem, některé chodby jsou vystavěny z kamene, jiné vyhloubeny přímo ve skále, stejně jako zázemí pro účinkující a personál.

A jak to bylo dál? Když Římská říše zmizela (no, ona nezmizela. ovlivňuje naši civilizaci dodnes) v propadlišti dějin? Inu, tak, jak už to bývá. Příčinliví Orangané divadlo postupně rozebírali na stavební materiál, sloužil jako kamenolom, jeho katakomby jako vězení. Až do doby, než devastaci zastavili naši skorosoučasníci a divadlu postupně vrátili tvar a dávný lesk (více o divadle, včetně hezké fotky, zde)

A tak můžete vystoupat mezi jednotlivými sektory sedadel, které dříve přesně oddělovaly jednotlivé vrstvy obyvatelstva až nahoru a s úžasem a snad i drobnou závratí pozorovat to impozantní dílo lidských rukou. 

Divadlo v Orange

A nebo se ohlédnout do blízkých ulic.

A pak už byl čas vydat se zpátky do města. Vyfotit zavřený kostelík Saint - Florent a vydat se za jídlem. No jo, zase pozdě. Restaurace se schovaly za stažené rolety, tak jsme v malé pekárně ulovili nějakou houstičku a snad konečně pochopili, že Francie se nepřizpůsobí nám, ale my jí. Místní obyvatelka nám to beze slov potvrdila.

Na závěr jsme se vydal hledat Triumfální oblouk. Ten byl dokonce postaven 20 let před začátkem našeho letopočtu. Na výšku má pěkných 19 metrů a je (jak jinak) středem kruhového objezdu. A tak jsme ho pomaličku objeli asi pětkrát, vyfotili ze všech stran, dokonce mám takovou tu pěknou prostorovou "koldokola" fotku...a zamávali Orange. 

Pak už jsme se vezli a zvědavě hnali k Saint - Andiolu, kde jsme na 4 noci zakotvili v kouzelném apartmánu...

...se spoustou místa na stolování po francouzsku.

A jestli si myslíte, že jsme si tu pohodičku venkovského bydlení dokázali pořádně užít, tak se pletete. Pořád jsme byli někde v trapu. Ale na to ještě, věřím, dojde. Slovem i obrázky.

Předchozí francouzská fotopovídání:

Díl 1 - Vézelay

Díl 2 - Lyon

Autor: Jana Majová | neděle 25.11.2018 15:25 | karma článku: 21,43 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jana Majová

Pečují o svého blízkého. Víte vůbec, že existují?

Pečující osoby. Lidé, kteří se rozhodli věnovat část svého života svým blízkým. Malou nebo podstatnou část. A někteří život celý, to tehdy, když se starají o své vážně nemocné děti. Sami jsou prakticky neviditelní.

24.5.2019 v 10:58 | Karma: 32,42 | Přečteno: 1741x | Diskuse| Ona

Jana Majová

Zase jednou o Davidovi - aneb když se lidi setkávají s lidmi, dějí se myší zázraky

David a Genetický Goliáš. Akce, která upozorňovala na problematiku svalové dystrofie, vážné a nevyléčitelné nemoci. Akce, jejíž tváří se stal David Kalčík, který sdílel svůj příběh se všemi, kdo o to stáli. A stále sdílí.

19.5.2019 v 20:46 | Karma: 22,04 | Přečteno: 489x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Jdi. A tanči.

Malé pocitové zamyšlení nad tím, jak krásně se dá trávit čas. Jak se dá sdílet.Dělit se a násobit potěšení současně. Tedy - pokud se cítíte v čemkoliv nespokojení, vyřešte to. A tančete.

15.5.2019 v 20:53 | Karma: 18,49 | Přečteno: 374x | Diskuse| Ostatní

Jana Majová

Výkladový slovník novočeštiny - odlehčovací služba

Zakopli jste někde o sousloví odlehčovací služba? Možná ano. A pokud ne, vlastně je to dobře. Protože to není nic jiného než pomoc těm, kteří pečují o postiženého blízkého člověka. A zoufale jim chybí čas.

13.5.2019 v 22:19 | Karma: 21,64 | Přečteno: 590x | Diskuse| Společnost

Jana Majová

Ta, která se zastává otců

Kdyby dostávali blogeři jména od indiánů, možná by mi náčelník při rituálu u totemu přilípl právě toto. Ta, která se zastává otců. V posledním období jsem tohle téma odložila k blogovému ledu. A teď je tu čas rozmrazení.

12.5.2019 v 20:32 | Karma: 28,21 | Přečteno: 973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 324
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 961x
Pro ty, co mne znají už vdanou (blog je založený dříve než moje manželství) jsem už spíše Pšejová.

Naprosto obyčejná ženská, jakých chodí po ulicích tisíce. Pozorovatelka světa a majitelka víry v lidskost.

Momentálně také zaujatá členka skupinky pohybující se kolem Davida. Mladého muže, kterého učinila vězněm ve vlastním těle svalová dystrofie a on se chce dělit o svůj příběh a zkušenosti.

Píšeme o tom i na facebooku:  https://www.facebook.com/DavidAGenetickyGolias/

Jsem k nalezení na:  jamajka117@gmail.cz.