Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Švédský lék proti krizi

Z Ministerstva financí se díky zapáleným debatám o uhašení ekonomické krize tak dýmavě kouří, že by nově zavedená uhlíková daň musela přinést do státního rozpočtu, jen z této budovy, miliardy korun. I přesto, že již od raných školních let je nám vštěpována prostá věta: „Historia magistra vitae. Dějiny jsou učitelkou života,“ neustále hledáme utopická a fantaskní řešení.

Stvořením umělé inteligence rozhodující nezávisle na lidském úsudku o průběhu každodenního života si lidstvo na sebe upletlo bič, neboť jakkoli dokonalá umělá inteligence není bez chyby (alespoň prozatím). A to nemluvím o žádné bájné antiutopii, kde vládu nad světem převezmou bezcitní a sebestřední roboti. Tím nedokonalým výtvorem je bezesporu ekonomika.

Jednoduchý, a zároveň nepředstavitelně složitý organismus, na jehož fungování má vliv každý, i na první pohled banální, symptom zkolaboval a opět zregeneroval již několikrát v historii, a přesto hledáme nové, rádoby inovativní, procesy vedoucí k jeho rychlému ozdravení. A ač měla Velká hospodářská krize svůj počátek, oproti krizi nynější, na burze, a nikoli v hypotečních domech, kroky z ní vedoucí můžeme implikovat i na nynější celosvětovou ekonomickou krizi.

Švédský lék

Černý pátek 25. října 1929 na newyorské burze odstartoval Velkou hospodářskou krizi, z jejíchž dopadů se světové ekonomiky vzpamatovávaly až do začátku druhé světové války. Zatímco USA v čele s Franklinem D. Rooseveltem vyhlásily krizi válku skrze hospodářský program New Deal a Německo stavbou dálnic a hitlerovským vyzbrojovacím programem vedoucím k válce skutečné, Švédsko kladlo důraz na oživení národního hospodářství.

Odmítly „Kalouskovy reformy“ na postupné zvyšování daní a další kroky vedoucí k devastaci střední a nižší vrstvy a uvedly v platnost reformy, které ve svém důsledku byly riskantní a ve své podstatě během na dlouhou trať. Nicméně nebyly alespoň tak prvoplánové jako nám dnes předkládané.

Švédské sociálně demokratické křídlo (a to uvádím pouze kvůli historické přesnosti, nikoli pro osobní sympatie nebo reklamu) okamžitě po vstupu do úřadu prudce snížilo daně, což následně vedlo sice k nižším okamžitým ziskům, ale oživilo prodej a do kasy tak přiteklo daleko více „zdaněného materiálu“ než by přineslo zvýšení daní.

Švédské podnikatelům byly zrušeny daně ze zisků, čímž vláda rozpumpovala stagnující hospodářství. Úřady práce přetékaly nabídkami, peníze nepřestávaly kolovat systémem, až si našly cestu i do státní kasy. I když velké počáteční vklady vedly k vyššímu státnímu deficitu, okamžitá regenerace organismu vedla k několikanásobnému navýšení prvotních vkladů.

7 let po začátku krize, kdy se zbytek Evropy marně snažil najít cestu z krize, si průměrný švédský občan dopřával dotovanou lékařskou péči a pojištění, nově vystavěné dálnice, luxusní a moderní železnici a hlavně o 50% vyšší reálný příjem nežli rok před krizí. Nutno ovšem připomenout, že vysoká poptávka ze strany hitlerovského Německa po kvalitní švédské rudě velmi pomohla tamnímu hospodářství k našlápnutí do pedálů.

Cesta Německa z Velké hospodářské krize však končila slepou ulicí, a byla rozpoutána druhá světová válka. No uvidíme, co nás ještě čeká.

Autor: Josef Mačí | pátek 23.3.2012 20:29 | karma článku: 19,46 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Josef Mačí

Shit. It goes. Cimrman baví i v angličtině.

Karel Infeld Prácheňský si hlídá své místo. Po scéně se prohání zvědavý invalida Jirka Karásek a Bárta krmí prasata, krávy, ovce i psy. Tak jak to má v Záskoku být. Něco je však jinak. Z jeviště zní angličtina. Ale jak je to možné, vždyť Cimrman je nepřeložitelný?

25.10.2014 v 12:27 | Karma: 12,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Josef Mačí

Předvečer státní maturity z matematiky

Maturant ten těžký chleba má. Nejdříve ho při přijímacích zkouškách okrade SCIO, aby ho posléze psychicky zdeptal CERMAT. Chybí už jen fyzický trest. Třeba se dočkáme i toho.

1.5.2014 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Josef Mačí

Rodina již není základ státu

Nejposvátnějším úkolem každého živého organismu na planetě je přenést svou genetickou informaci do dalšího pokolení; rozmnožit se. Je to základní pravidlo Matky přírody v závodě o život. Jen ten, kdo ho bude ctít, může zajistit svému rodu přežití v dalších generacích. Co se ale stane, pokud se některý organismus zřekne nejdůležitější části své existence?

19.11.2013 v 18:50 | Karma: 16,84 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost

Josef Mačí

Děkuji ti za Michala Haška, ó Bože

Kritika ČSSD je nasnadě. Avšak občan musí hrát pouze s kartami, které si volbami rozdal. A není to žádná sláva. Navíc když první kola hry se odvíjejí pro něj tragicky. Pak se však zbaví několika zbytečných spodků a všechno je rázem otevřeno. Není důvod ke skepsi, natož k hospodským výkřikům do větru.

13.11.2013 v 20:57 | Karma: 10,27 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Josef Mačí

Studenti ve službách knížete

O popularitě TOP 09 můžeme diskutovat, můžeme o tom vést spory a můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat, dokud bude Karel ve formě.

24.10.2013 v 19:30 | Karma: 12,23 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Student žurnalistiky UK. Nadšený sportovec.

Seznam rubrik