Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děkuji ti za Michala Haška, ó Bože

Kritika ČSSD je nasnadě. Avšak občan musí hrát pouze s kartami, které si volbami rozdal. A není to žádná sláva. Navíc když první kola hry se odvíjejí pro něj tragicky. Pak se však zbaví několika zbytečných spodků a všechno je rázem otevřeno. Není důvod ke skepsi, natož k hospodským výkřikům do větru.  

ČSSD konečně v relativním klidu a míru začíná vyjednávat o budoucí koalici, přestože se ještě českou kotlinou nese ozvěna slovních útoků třináctidenní války o její vedení. A česká politická scéna mír draze vykoupila. Ve společnosti se opět šíří odevzdanost a ztráta důvěry ve zvolené zástupce. A proč vlastně? Kvůli osobnímu selhání několika politiků. Nesuďme tak ukvapeně. Páky vnitrostranické demokracie přece zafungovaly (i když z vlastní hlouposti haškovců) a kompromitovaní jedinci byli odstaveni. Ovšemže byl „zbytečně“ utracen čas, který platí všichni daňoví poplatníci, ale jsem přesvědčen, že to byly dobře investované peníze.

Představme si scénář, kdy Michal Hašek nevyzývá Bohuslava Sobotku k „osobnímu vyvození důsledků“. Vláda pod taktovkou předsedy sociální demokracie je sestavena (ať už menšinová nebo koaliční) a vesele řídí zemi. V tom přichází hlasování o problematickém tématu (jako např. před rokem o zvýšení DPH). Část ČSSD pod vedením statutárního místopředsedy se vzbouří proti vedení a hlasuje proti zákonu z důvodu porušení „programové čistoty“. Nastává krize, dříve nebo později padne vláda, rozpadá se poslanecký klub ČSSD, prezidentovi „nezbývá“ nic jiného a jmenuje vládu SPOZ č.2, je rozpuštěna poslanecká sněmovna a do dvou měsíců se konají předčasné volby.

Kdo takové volby vyhraje? Veřejnost upadá do letargie. Cítí, že se nic nedá změnit. To je ten pravý čas pro samozvané mesiáše slibující ostrou změnu poměrů, zaštiťující se dogmatickými hesly a ideologicky cílící na city odevzdaných voličů.

Hra o život

Kritika ČSSD je nasnadě. Avšak občan musí hrát pouze s kartami, které si volbami rozdal. A není to žádná sláva. Navíc když první kola hry se odvíjejí pro něj tragicky. Pak se však zbaví několika zbytečných spodků a všechno je rázem otevřeno. Není důvod ke skepsi, natož k hospodským výkřikům do větru.

Nejsem naivní. Nevěřím v posvátnou státotvornost čerstvě zvolených poslanců. Věřím v něco daleko pragmatičtějšího – v pud sebezáchovy:

ČSSD potřebuje sestavit stabilní vládu, prosazovat svůj program a vyhnout se dalším excesům, aby ji ať v řádném nebo předčasném termínu nepotkal osud ODS.

Pokud lidovci nevstoupí do vlády, může se stát, že se svým skromným mandátem ztratí v kritických opozičních vlnách, na nichž bude plout především „pravicový blok“ a zkušení komunisté. Naopak angažmá ve vládě jim slibuje relativizaci jejich volebního výsledku (vzpomeňme na 4 ministry za Věci veřejné) a možnost hájit a propagovat tradiční hodnoty, rodinnou politiku a boj proti korupci. KDU-ČSL tradičně cílí na starší populaci a občany s vysokoškolským vzděláním. Pokud u této skupiny chtějí v příštích volbách ještě více zabodovat, musí plnit svůj program, což jde nejlépe ve vládě. Lichá opozice nebude na překonání 5 % hranice stačit.

Překvapivě vysoký výsledek vzal hnutí ANO vítr z plachet. Nemá povoleno po vzoru Úsvitu zůstat v klidu v opozici a snažit se prosadit svůj program. Šampaňské může téci proudem, ale je taktéž nutné chopit se žezla zodpovědnosti. ANO je v nelehké situaci. Hnutí, které sesbíralo protestní hlasy a dalo dohromady veřejně známé osobnosti, úspěšné podnikatele i odborníky, musí nějakým způsobem participovat na fungování vlády a přitom udržet nesourodý poslanecký klub. Avšak pokud nezapadne v politickém bahnu a projde bez újmy, zformuje se nám na politické scéně nový gigant.

 

Autor: Josef Mačí | středa 13.11.2013 20:57 | karma článku: 10,27 | přečteno: 742x
  • Další články autora

Josef Mačí

Shit. It goes. Cimrman baví i v angličtině.

Karel Infeld Prácheňský si hlídá své místo. Po scéně se prohání zvědavý invalida Jirka Karásek a Bárta krmí prasata, krávy, ovce i psy. Tak jak to má v Záskoku být. Něco je však jinak. Z jeviště zní angličtina. Ale jak je to možné, vždyť Cimrman je nepřeložitelný?

25.10.2014 v 12:27 | Karma: 12,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Kultura

Josef Mačí

Předvečer státní maturity z matematiky

Maturant ten těžký chleba má. Nejdříve ho při přijímacích zkouškách okrade SCIO, aby ho posléze psychicky zdeptal CERMAT. Chybí už jen fyzický trest. Třeba se dočkáme i toho.

1.5.2014 v 18:00 | Karma: 12,51 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Josef Mačí

Rodina již není základ státu

Nejposvátnějším úkolem každého živého organismu na planetě je přenést svou genetickou informaci do dalšího pokolení; rozmnožit se. Je to základní pravidlo Matky přírody v závodě o život. Jen ten, kdo ho bude ctít, může zajistit svému rodu přežití v dalších generacích. Co se ale stane, pokud se některý organismus zřekne nejdůležitější části své existence?

19.11.2013 v 18:50 | Karma: 16,84 | Přečteno: 809x | Diskuse| Společnost

Josef Mačí

Studenti ve službách knížete

O popularitě TOP 09 můžeme diskutovat, můžeme o tom vést spory a můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat, dokud bude Karel ve formě.

24.10.2013 v 19:30 | Karma: 12,23 | Přečteno: 774x | Diskuse| Ostatní

Josef Mačí

Povinné psychotesty pro politiky

Je kamion větší a nebezpečnější zbraní nežli moc v rukou řadového politika. A co teprve vrcholní ústavní činitelé? Proč jsou tedy pro profesionální řidiče psychotesty povinné a pro politiky nikoliv?

8.11.2012 v 16:51 | Karma: 12,72 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 829x
Student žurnalistiky UK. Nadšený sportovec.

Seznam rubrik