Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění provokovat

V posledních letech se stále častěji setkáváme se standardizovanou definicí pojmu umění. Umění má, ba dokonce musí provokovat, zaznívá unisono. Na zcela triviální reakci ve formě dotazu „proč?“ však již obdobně standardizovanou odpověď nedostaneme a to hned z několika důvodů.

           V prvé řadě se z umění stává „res sanctae“, kterou veřejně již téměř nelze podrobit subjektivní kritice, neboť by byl dotyčný troufalec veřejně pranýřován jako vandal, kulturní ignorant, materialistický hlupák v lepším případě. Zodpoví-li mu však přesto některý z quasi-umělců položený dotaz, dozví se obratem, že společnost ztrácí kulturní hodnoty a umění musí provokovat, aby na sebe upoutalo. Bedlivý posluchač si však odpustí dotaz, zda-li je příčinou kulturního úpadku nevýraznost umění nebo spíše inflace výtvorů prakticky čehokoliv pod štítem umění a přijme „umělcovu tezi“ za diskutabilní, v pozitivním slova smyslu.

         Z logiky věci následuje další dotaz troufalce. Má-li umění provokovat, aby upoutalo, je tedy provokace pouze cestou k umění. Shrnuto – reklamou. Reklamou na co? Ptá se tedy troufalec přemítající o provokaci/umění jménem „Entropa“. Má-li být celá „Entropa“ pouze reklamou na umění „umělce“ Černého, ptáme se oprávněně v čem sám autor spatřuje tu neviditelnou věc pravé podstaty svého umění, kterou by průměrný občan sám nenašel. Je to autoritativní urážka jednotlivých a hlavně suverénních států z půdy instituce, která má za ambici takovou suverenitu potírat? Nebo se za tím vším skrývá jen pokus o  pobavení určité skupiny?

         Přijatelnou odpověď si ani v komfortu výběru odpovědi najít nemohu. První mě totiž zavádí do režimu alibistické urážky zastřešené tou věcí svatou a nedotknutelnou, druhá celé umění tvořené tradicí evropské civilizace posouvá na úroveň humorného plátku Trnky-Brnky – tedy v  rovině smyslu pobavit, ovšem za zcela jiné náklady. Kombinaci obou odpovědí ani nedomýšlím, musel bych totiž dojít k obrazu, kdy se autoritativně vyvolený vysmívá neprávem jiným a v jeho historické nevědomosti a neopodstatněné arogantnosti je oslavován davy, které se bojí vyslovit svůj „barbarský“, tedy politicky nekorektní názor.

        Zatímco za názory prezidenta, který se nebojí konstruktivně vyvolat diskuzi, stojí myšlenky vyargumentované, k jejichž diskuzi by kontroverzně formulované výpovědi měly vést a jejichž podstatu je připraven v opodstatněné diskuzi hájit, za provokativními akty „výtvarníka“ Černého nelze spatřit nic více než velké nic, a to v tom lepším případě. Chová-li se podle Lubomíra Zaorálka prezident v politice tak, jako Černý v umění, signalizuje tak jediné. Důležitá je jen forma, nikoliv pevný, reálný a hlavně vyargumentovaný základ, ostatně tuto deklaraci alibismu a populismu od politiků vše-ad-hoc-lidové strany již známe a pan Zaorálek se snaží být jen jejím zářným reprezentantem.

         Jistá paralela v příběhu našeho troufalce v standardizovaném světě umění by tu však byla. Vyvolání diskuze je totiž jediným nástrojem proti lhostejnosti, standardizaci a diktátu „samo-vybraných elit“. Diskuze však musí mít svůj smysl a cíl. V prvé řadě pak musí být založená na podstatě věci, jejích reálných základech a příčinách, ne diskuze procesní smršti líbivých quasi-argumentů. Jistá paralela by tu skutečně byla, tedy nejen v oblasti umění.

         A tak onen troufalec, který nejen v díle Černého, ale i dalších dnešních „umělců“, nevidí nic jiného než pokus o sebe-zviditelnění se, permanentně poučován, že je oním kulturním pohrdačem, kapitalistickým slepcem ba dokonce vyvrhelem moderní společnosti, nakonec zkroušeně přikyvuje bez kritického konstruktivního názoru všemu, co je prezentováno jako umění a bojí se přispět do diskuze. Doma pak pod peřinou s lampičkou listuje dějinami umění a opatrně obdivuje díla dávných autorů. S povzdychem, to já bych neuměl, mu však zasvitne podstata hledané definice. Umění je od slova umět. Ne od slova provokovat. V koutku duše, kam ještě všelidová cenzura nepronikla, tak usíná s myšlenkou, že pravé umění definovat nelze, pravé umění musí být zkrátka trefou do „černého“.

Autor: Jan Lupoměský | neděle 25.1.2009 19:49 | karma článku: 16,14 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik