Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

Zatímco v médiích nalezneme výhradně jednotlivé věty pro solární lobby sympatické, zásadní věty pro svobodnou společnost a tržní ekonomiku mediální redakce opomíjejí. Za tyto všechny věty by stačila věta jediná, která se v odůvodnění vyskytuje hned několikrát: Solární odvod je stále menší než státní podpora solárním elektrárnám a faktický následek solárního odvodu je tak pouze snížení státní podpory, při zachování garantované prosté doby návratnosti investice do 15 let.

Solární odvod stanovený zákonem o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, ve znění tehdejších předpisů[1], je ve smyslu daňového řádu daní, jejímž poplatníkem odvodu je výrobce elektřiny ze slunečního záření a plátcem odvodu pak provozovatel přenosové soustavy nebo provozovatel regionální distribuční soustavy.

Dosavadní judikatura, stejně jako rozšířený senát Nejvyššího správního soudu v předmětném usnesení vychází v odůvodnění z nálezu Ústavního soudu ze dne 15. 5. 2012, sp. zn. Pl. ÚS 17/11, který neshledal zavedení solárního odvodu[2] v obecné rovině protiústavním.

Významnou skutečností pro nález Ústavního soudu byla skutečnost, která je v mediální rovině zcela opomíjena, a sice že zavedení solárního odvodu má fakticky za následek snížení míry státní podpory![3]

V nálezu Ústavního soudu ze dne 19. 4. 2011, sp. zn Pl. ÚS 53/10 se Ústavní soud vyjadřuje ke snížení míry státní podpory a legitimnímu očekávání, když konstatuje, že zvláštním případem je příspěvek, jehož poskytování je pouze beneficiem ze strany zákonodárce, aniž by s ním současně bylo spojeno naplňování určitého základního práva nebo svobody. Dotčené subjekty přitom nemohly spoléhat na to, že postupem času zákonodárce tuto výši nepřehodnotí. Nelze přitom opomenout ani související odpovědnost vlády a Parlamentu za stav veřejných financí, s čímž souvisí i oprávnění zákonodárce přizpůsobit výdaje státního rozpočtu jeho reálným možnostem a aktuálním potřebám formou změn právní úpravy mandatorních výdajů. Nejvyšší správní soud tento nález a výše uvedenou citaci výslovně zmiňuje v odůvodnění předmětného usnesení[4] a sám dále uvádí, že volba zákonných opatření směřujících k omezení státní podpory výroby energie ze slunečního záření je v rukou zákonodárce a že princip právní jistoty nelze ztotožnit s požadavkem na absolutní neměnnost právní úpravy, která podle Nejvyššího správního osudu podléhá mimo jiné sociálně-ekonomickýcm změnám a nárokům kladeným na stabilitu státního rozpočtu.


Usnesení Nejvyššího správního soudu je tak pouze výkladovým manuálem, nápovědou pro ministra financí, inspirací jak naplnit nález Ústavního soudu. Mediální zkratka už nám chtěla vnutit, že o daních budou rozhodovat soudy.


[1] Zákon o podpoře obnovitelných zdrojů energie byl s účinností k 1. 1. 2013 zrušen a nahrazen zákonem č. 165/2012Sb., o podporovaných zdrojích energie.


[2] §7a až 7i a část §8 zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie


[3] podle orientačních výpočtů předložených v řízení před Ústavním soudem zůstává i po jeho zavedení zachována podpora využití obnovitelných zdrojů energie, a to v míře, která zajistí výrobci elektřiny zákonem zakotvenou garanci výše výnosů za jednotku elektřiny při podpoře výkupními cenami po dobu 15 let, a současně je garantována prostá doba návratnosti investice 15 let od uvedení zařízení do provozu.

 [4] bod 28

Autor: Jan Lupoměský | pondělí 23.12.2013 10:39 | karma článku: 16,43 | přečteno: 939x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Bojím se bát se!

V poslední době máme více důvodů bát se než kdy jindy. Možná by bylo lepší napsat, že máme permanentní pocit ohrožení. Tento pocit zažívá dokonce inflaci, která nevede pouze k tomu, že již nás jen tak něco nerozhodí, nýbrž dospěla do fáze, kdy už nedokážeme racionálně hodnotit míru a rozsah potenciálního rizika.

23.5.2013 v 6:31 | Karma: 17,30 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik