Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

Ideový program nemůže být očividně překážkou mocenských choutek anarchistických konzervativců v TOP09 a tak pro příběh pro příběh povolební opětovně potutelně mlčí o svém politickém zaměření (je-li tedy vůbec nějaké). Nejjistější bludičkou je tak již osvědčené absolutní vítězství formy volebního sloganu nad jeho obsahem, více, než si myslíte!

Forma je pro stranu nekonečného volebního potenciálu pravděpodobně stěžejní. Lodní kapitán Schwarzenberg po své plavbě pěti stranami před třemi lety kandidoval jako pirát, aby před necelým rokem mohl s punkovým účesem prosazovat vážnost prezidentského úřadu a jako motorkář vlétnout do kampaně současné a sdělit nám, že je vlastně Bond -  James Bond (nejvěrnější pilíř britského establishmentu a královny, proti němuž se ve stejné době utvořilo hnutí sjednocené jako punk).

Zkrátka, vědí kam jdou, ale nám to nepoví, nemusí se pak totiž ze svých názorových veletočů až kolotočů nikomu zpovídat a nelogická pohádka s "připitomělým" úsměvem na závěr vše zalepí. Vzpomínáte? V dnešní době nejhlasitější zastánce Nečasovy vlády a 1. místopředseda vlády! odešel v prezidentské kampani z hlasování o důvěře vládě (Bond - James Bond); v roce 2010 burcoval davy před pražským Magistrátem proti koalici ODS s ČSSD, aby necelé dva roky na to prosadil latentní koalici se stejnými sociálními demokraty. Vzpomínáte? Necudné koaliční tanečky s ČSSD už mimochodem začínají i na vládní úrovni. Prohlášení, že TOP09 není pravicová ani levicová je jen pohádkou pro pohádku budoucí, jeden z ústředních volebních dokumentů TOP09 - "Fungující stát" - je pak přímo hozenou rukavicí. Kdo ještě chce prosadit fungující stát, víme. Jedná se o tak prázdnou tezi, že může být pro vládu s ČSSD odpovídající programovou shodou.

Že je TOP09 schizofrenní stranou a že je to vlastně jedno, protože to je celé jen marketingová vábnička, víme již od té doby, kdy puberťačky "usínaly s Karlem" (a samy nevěděly, jak to myslí vážně). Na tuto vábničku a falešný punc autentičnosti se snaží navázat i v těchto volbách. Dostal jsem do schránky leták, jehož ústřední slogan je Bránit naši Ústavu. Celý text je pak založen na tom, že TOP09 chce celou Ústavu změnit. To už přestává být úsměvné (nikoliv změna a už vůbec ne obrana Ústavy, ale tento čítankový ústavněprávní oxymorón - protimluv - nelze ústavu bránit a zároveň ji měnit). Pominu-li naprosto fatální ústavněprávní hrubky v textu, nastavuje se zrcadlo celé marketingové prázdnosti. Ve zmíněném letáku TOP09 nabádá ke změně Ústavy (opakuji, leták se jmenuje Bránit naši Ústavu!) a po prázdných floskulích následuje věta, že konkrétně je celý návrh změny Ústavy k dispozici na webu www.top09.cz. Po pečlivém prozkoumání celého webu, kde na změnu Ústavy není žádný odkaz, jsem zavolal do centrály TOP09, zda-li by mi mohli odkaz poslat (nad rámec svojí politické subjektivnosti přiznávám, že mi odkaz zaslali do 30 minut). Odkaz byl však jen na tiskovou zprávu zakuklenou v archivu. V této tiskové zprávě TOP09 načrtává 6 změn (velice obecně, spíše floskulí), z nichž 2 jsou naprosto totéž, 2 jsou změnou změny, kterou prohlasovala TOP09 před rokem a fousek a 2 jsou čiré marginálie reagující na současný stav, současný stav neřešící, zcela nekonkrétní a nesystémové.

Přiznám se, že TOP09 jsem od jejich vzniku považoval za marketingový produkt mocenských zájmů, za emoční poblouznění těch, kteří věří v Ježíška a jejichž autentickou naivitu snad ani nelze kritizovat. Hodnotové prázdno zaobalené do ideových frází o Ústavě mě však překvapivě tvrdě zklamalo - možná proto, že pro mě Ústava, demokracie a svoboda je stále nedotknutelnou mantrou veřejného života a její zneužití k marketingovým volebním účelům je již za hranou těch naivních pohádek strýčka Schwarzenberga.

Vědí kam jdou, nám to ale nepoví, snad kam vítr, tam plášť.

Autor: Jan Lupoměský | středa 23.10.2013 21:16 | karma článku: 25,13 | přečteno: 814x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Bojím se bát se!

V poslední době máme více důvodů bát se než kdy jindy. Možná by bylo lepší napsat, že máme permanentní pocit ohrožení. Tento pocit zažívá dokonce inflaci, která nevede pouze k tomu, že již nás jen tak něco nerozhodí, nýbrž dospěla do fáze, kdy už nedokážeme racionálně hodnotit míru a rozsah potenciálního rizika.

23.5.2013 v 6:31 | Karma: 17,30 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik