Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První kolo redefinovalo pojetí pravice

První kolo prezidentských voleb bude mít na politickou scénu ČR větší dopad, než kolo druhé. Prezident má v našem ústavním uspořádání velice slabou úlohu, nehledě na výjimečné politické schopnosti současného prezidenta Václava Klause. Pro náš politický systém je tak významnějším milníkem redefinování pravice, než odpověď, kdo nakonec usedne na Pražský hrad.

První kolo prezidentských voleb zcela nově definovalo chápání pravicové politiky, možná na dlouhá léta. Příčiny lze spatřovat v postupném vyprazdňování politického obsahu až do té míry, kdy již téměř prázdnou formu naplnilo radikálně odlišné pojetí. Formální nálepka "pravice" zůstává. Na pravém spektru se tak zakončil dlouhodobý, vytrvalý a především promyšlený proces depolitizace politiky, který se stal vítězným trojským koněm v ovládnutí moci jinak marných snah autentické levice. V naší zemi s historickou zkušeností komunismu by zkrátka levicový koncept v přímém střetu s konceptem pravicovým neuspěl, nenápadná cesta eroze pravicových hodnot však konečné vítězství přinesla. Paradoxem je, že nové pojetí, respektive spíše chápání, "pravice" již žádné definovatelné hodnoty nemá. Obsahovou stránku té vyprázdněné formy nahradil souhlas s novinovými titulky médií. Těm se podařilo nám vsugerovat, že kdo je čte, je intelektuálem (a tedy "pravičákem") a těmto "intelektuálům" s jejich vlastním blaženým osvíceným úsměvem nadále diktovat, co si mají myslet.

Vznikla tak novodobá pravicová šlechta svorně souhlasící se svým statutem intelektuálů, kteří na rozdíl od venkovského "plebsu" čtou, což postačuje k přesvědčení, že jsou "pravičáky" a vědí, co si myslet a co je správné. Jako správná šlechta však oplývají leností kriticky přemýšlet. Média jim v tom vychází vstříc - s radostí, a již nenabízí fakta, nýbrž pouze jejich interpretace, včetně návodu "zdánlivé kritické resistence". Média si tím nechala vystavit bianco šek pro uplatňování vlastní politiky, bez zátěže volených demokratických entit, jejichž roli tím zároveň přebírají. Tedy pouze po obsahové stránce, formální proces (hlasování) včetně odpovědnosti za výsledek na těchto subjektech ponechává. Předem nepredikovatelné názory, avšak souhlasné s novinovými titulky novodobé pravicové šlechty, jsou tak novým obsahem, který první kolo prezidentských voleb legitimizovalo a které by původní obsah nikdy nepřipustil.

Vyprázdnění politického obsahu tak bylo prvním krokem tohoto vítězného tažení, jehož ambicí je od počátku depolitizace politiky. Pravo-levé vnímání je vždy překážkou businessového potenciálu a demokratickým břemenem realizace moci nevolených skupin. Tento model, provázený nestranickostí, odborníky a "vyšší spravedlností" již dlouho známe z EU, kde klasické pojetí politiky, jako reprezentace hodnot, bylo už dávno odstraněno. V Evropském parlamentu tak již opozice neexistuje, v Evropské komisi se to už ani nesnaží maskovat.

Mor této evropské a účelné degradace politiky tak nakazil i naši zem, s aplausem mediálně-kulturní fronty. Viníkem je oběť sama. Jako ODS jsme rezignovali na obhajobu autentických pravicových hodnot a v naší argumentační pasivitě jsme začali přistupovat na souhlasné brnkání mediálních strun. Pasivitou obhajoby pravicových hodnot a jejich výprodejem za krátkodobé mediální výslunní (respektive nepeklo) jsme ruku v ruce destruovali pravicové hodnoty, které nám dlouhodobě úspěch přinášely. Účet za zbabělost a mediální podbízení nám vystavilo právě první kolo prezidentské volby. Ve společnosti zvítězil koncept, který v klasických volbách jako vždy neuspěl, ale kterému jsme proti našemu nejhlubšímu přesvědčení pomohli. Tento koncept reprezentuje TOP 09.

S touto kvazistranou jsme vytvořili pravicovou vládu v snad naivním domnění, že nad pravicovými hodnotami máme konsensus. Že forma zvítězí nad obsahem jsme již nedohlédli. V přesvědčení pravicového valu nastupující levicové tsunami jsme drželi tuto vládu za krvavé kompromisy, které ODS téměř rozložily, neboť útočily na naše primární hodnoty. Daňový balíček a církevní restituce byly požadavky TOP 09, kterými podmiňovala setrvání ve vládě. Důchodová reforma je rovněž z dílny našeho koaličního partnera. Za tzv. nezbytné reformy neseme jako ODS náklady, zatímco TOP 09 sklízí plody. Socialistickými produkty koaličních partnerů platíme téměř sebevražednou daň za vládní odpovědnost, zatímco autoři těchto produktů získávají punc pravice a právě odpovědnosti. Je načase se vážně zamyslet!

První kolo volby legitimizovalo evropské pojetí pravice, která se nově definuje podle evropského vzoru německé CDU či francouzské politiky Nicolase Sarkozyho, pravicových vzorů socialistické politiky. Je příznačné, že tato destrukce u nás provází volbu následníka politika, který tradiční pojetí pravice v ČR zavedl a 23 let autenticky hájil. Ať volba v druhém kole dopadne jakkoliv, memento depolitizace demokratické politické reprezentace zůstane. Vyvěšení evropské vlajky na Pražském hradě, na tisíciletém sídle české státnosti, kterýmkoliv kandidátem tak už jen formálně posvětí tuto revoluci.

Autor: Jan Lupoměský | úterý 15.1.2013 15:31 | karma článku: 18,40 | přečteno: 1343x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:19

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik