Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bojím se bát se!

V poslední době máme více důvodů bát se než kdy jindy. Možná by bylo lepší napsat, že máme permanentní pocit ohrožení. Tento pocit zažívá dokonce inflaci, která nevede pouze k tomu, že již nás jen tak něco nerozhodí, nýbrž dospěla do fáze, kdy už nedokážeme racionálně hodnotit míru a rozsah potenciálního rizika.

JL

Ještě před necelým měsícem (!) byla na spadnutí jaderná válka se Severní Koreou. Vzpomínáte? A pak zase ten terorismus. Útok v Bostonu byl na několik dní hlavní zprávou transatlantické společnosti. Zemřeli 2 lidé, to je vždy smutné, přesto to je jen třetina obětí dopravních nehod v ČR za měsíc, či nepatrná část obětí konfliktu na Blízkém východě. Vnímáme to ještě? Na své pokojné cestě Lichtenštejnskem jsem se ze švýcarského rozhlasu dozvěděl, že v centru Prahy explodovala nálož. Informace o tom, že se jednalo o únik plynu, už k uklidnění mě a místních alpských horalů nezazněla.

Doba se zdá být permanentně nestabilní. Nebezpečí číhají téměř všude, náklady médií zase rostou a jediným řešením se zdá být posílení státu (obecně), který nás ochrání. A toho se právě bojím!

Nejistotu se vždy snažilo zneužít několik skupin. Již zmíněná média, u kterých má jeden někdy pocit, že s vidinou znovunastartování svého jinak věcným obsahem skomírajícího tisku ty krize snad spoluvytvářejí. Stát (obecně), který pod rouškou ochrany obyvatel získá zase více pravomocí a zásahů do soukromí a odebere další část ještě zbývajících svobod. A samozřejmě podnikatelé, napojeni na stát (obecně), kteří zákonné regulace dokážou hbitě přetavit ve svůj čistý zisk, z jinak než regulacemi neprodejných produktů. Zde platí stále omílaná teze Benjamina Franklina - kdo se vzdá svobody, aby získal bezpečnost, ztratí nakonec obojí. A toho se právě bojím.

Jistě, také platí hájkovské - to že jste paranoidní ještě neznamená, že po Vás nejdou. Racionální analýza a empirická zkušenost však tyto situace dokáže filtrovat. Obě výše uvedené vlastnosti nám však již jaksi chybí. Nutno podotknout - kvůli naší lenosti a ztrátě kritického myšlení.

Když mluvím o státu (obecně), nemyslím tím konkrétně ČR, jako zářný příklad si lze představit např. EU, či subjekty s globálními ambicemi vládnout (pokud možno bez demokratické legitimity - která právě musí ustoupit časové tísni) s globálními tématy - třeba počasím, tématem všude denně probíraným, které se týká opravdu každého.

Čeho se konkrétně bojím? Příklady z praxe. Evropská unie zakázala klasické rtuťové teploměry, protože rtuť jak všichni víme, je jedovatá. V rámci stejného ročního období také zakázala žárovky, protože jsou energeticky náročné, což ve svém důsledku vede ke globálnímu oteplování. Ochránila nás tedy hned ve 2 oblastech. Ale ejhle - nové energeticky úsporné žárovky obsahují rtuť! a nové teploměry, kromě toho že jsou drahé, Vás nikdy důvěryhodně nezměří (z vlastní zkušenosti). Siemens (výrobce teploměrů i žárovek) jásá, média prodávají, vláda získala zase trochu více pravomocí a státní správa se rozšířila o další kontrolní rezorty. Občan brečí. Pozdě a zaslouženě.

V průběhu psaní tohoto blogu jsem na iDnes.cz zahlédl článek - nadpis: EU bojuje proti teroristům netradičně, zavádí „zbrojní pasy“ na bazény.

"Evropská unie zavádí nové bezpečnostní nařízení, které má pomoci v boji s terorismem. A v hlavní roli jsou překvapivě bazény. Unie totiž nově požaduje, aby byl prodej chemikálií na čištění vody na bázi peroxidu vodíku možný jen se speciálním oprávněním.

Nařízení by mělo vstoupit v platnost od příštího roku. Ten, kdo si bude chtít chemikálie na čištění vody koupit, bude muset absolvovat zastávku na úřadě, kde obdrží povolení k nákupu. Stát by mělo tři sta korun.

V čem jsou tyto chemikálie nebezpečné? Evropská unie argumentuje jednoduše tím, že některé tyto přípravky obsahují více než dvanáct procent peroxidu vodíku. A právě ten je nově zařazen, spolu s dalšími látkami, na index zakázaných látek kvůli obavám z teroristických útoků.

Prodej peroxidu a spol. musí být v členských státech EU buď zakázán úplně, nebo kontrolován povolením.

(Zdroj:http://zpravy.idnes.cz/eu-a-povoleni-na-bazenovou-chemii-dqc-/domaci.aspx?c=A130522_193357_domaci_ert)

TEST! Dovedeme ještě kriticky říci, z jaké části zase

1) stát (obecně) a) získá od občanů další peníze? b) omezí naši svobodu? c) zroste počet úředních povolení?

2) lobbisti a) prodají více svých nových produktů bez H202? b) zvýší cenu svých produktů?

3) teroristi a) obejdou regulaci buď na černém trhu nebo nákupem s klasicky získaným povolením, b) použijí cokoliv jiného? c) dovezou odkudkoliv? (této variantě lze čelit zvýšením kontrol občanů na letištích nebo umožněním domovní prohlídky kvůli podezření na výskyt přípravků do bazénu - tedy všech, kdo mají bazén a pro jistotu i rodinných příslušníků a známých).

Média již zastoupená máme, čehož důkaz je výše uvedený článek. Občan musí brečet. Bazény mají na terorismus nulový vliv. Jeho však čeká terorismus úřední - razítka, povolení, placení.

A toho se právě bojím. Bojím se bát se!

PS: Očkovali jste se již proti letošní ptačí chřipce, která je úplně jiná než ta loňská?

Autor: Jan Lupoměský | čtvrtek 23.5.2013 6:31 | karma článku: 17,30 | přečteno: 542x
  • Další články autora

Jan Lupoměský

Já odmítám být obětí!

Server Idnes.cz včera informoval o úkolu Americké tajné služby zahájit rozsáhlé vyšetřování kvůli podezření, že Kryml ovlivňuje veřejné mínění ve vybraných evropských zemích, mj. v České republice.

21.1.2016 v 9:47 | Karma: 33,17 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Přestaňte znečišťovat vzduch!!!

Plošný zákaz kouření je podle mnohých jeho zastánců realizací práva na čistý vzduch. Máme právo na čistý vzduch, aby se nám lépe dýchalo! Toto sdělení je jasně zřejmé.

9.10.2015 v 11:49 | Karma: 23,71 | Přečteno: 1713x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Solární lobby se opět činila

Tentokrát nikoliv v soudních síních, nýbrž především ve zpravodajských redakcích. Mediální akcentace vybraných dílčích částí z odůvodnění usnesení Nejvyššího správního soudu zcela pokřivuje ucelené vyznění tohoto usnesení a v mediální zkratce tak již opakovaně vytváří umělý a cílený nátlak na veřejné mínění.

23.12.2013 v 10:39 | Karma: 16,43 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Jan Lupoměský

Vědí kam jdou. Škoda že nám to nepoví!

Předvolební období je totiž pro takováto sdělení relativně příhodná doba, tedy co se adresátů (voličů) týče. TOP09 však čím dál více navazuje na svoji mateřskou (nebo macešskou) KDU-ČSL a jejich morální flexibilitu v koaličním potenciálu ztělesněnou heslem - řekli jsme své jednoznačné možná!

23.10.2013 v 21:16 | Karma: 25,13 | Přečteno: 814x | Diskuse| Politika

Jan Lupoměský

Praha matka měst, Hudečku!

Praha je nejkrásnější město světa. Narodil jsem se pod vyšehradskou skálou na břehu Vltavy, již 28 let se dennodenně dívám na Pražský hrad a každý den se o tom stále více přesvědčuji. Je to město mého života, je to symbolika i rodina. Město, v kterém jsem byl vychován a v kterém bych rád vychoval i své děti.

3.6.2013 v 11:33 | Karma: 34,12 | Přečteno: 2436x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Jan Lupoměský

Seznam rubrik