Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všude na nás útočí... Nevěra

V poslední době, kam se podíváte: na internet, do příloh seriozních deníků, všude se na vás valí titulky, kde se objevuje slovo "Nevěra". Propírá se, zda je nevěra normální jev, kdo nebo co za ni může. Zda jsou u mužů viníkem hormony, zda u žen platí všemožné teorie nevěry, od ekonomické, přes genetickou až po teorii manipulace (podrobněji se tomu budu věnovat v poslední části článku).

A k jakým poznatkům odborníci často dochází? Nevěra vlastně není ničím neomluvitelným, ničím vyjímečným. Lidé za ni až tolik nemohou, protože jsou součástí přírody, ve které to takhle prostě funguje. A v neposlední řadě člověk má k nevěře fyzické předpoklady.

Máme se s tím tedy smířit...?

Tady je jen střípek toho, jak je nevěra popisována.

Muži a ženy musí (podle mnoha odborníků) řešit při rozmnožování rozdílné problémy. Jaromír Janota (autor knihy Dvojí svět, která analyzuje rozdíly mezi genově podmíněným chováním žen a mužů, mezi ženským a mužským principem, věnuje pozornost sexuálnímu chování obou pohlaví) vidí základní rozdíl je v tom, že věrný muž může nevědomky vychovávat cizího potomka. Tomu se "podvědomě brání" a snaží se zvýšit svoji reprodukci. Proto mu nejde během života o kvalitu, ale kvantitu.

Naopak žena má tu výhodu, že se 100% jistotou ví, že je matkou dítěte. A protože ji rozmnožování stojí hodně energie, spousty péče o potomka atd., tak nehledá kvantitu, ale kvalitu. Proto je mužská nevěra jednoduše vysvětlitelná. Cituji:"čím víc má žen, tím větší je šance, že jeho geny přežijí". Obhajitelná teorie, ne?

Takže pokud ulítnete, tak víte na co se můžete odkázat.

Nezamlouvá se vám tato teorie? Nevadí, je tu další.

Miranda Limová z Emory univerzity v Atlantě dělala pokusy s hraboši. Virus jim navodil v mozkových buňkách tvorbu proteinu. Buňky měli najednou mnohem více receptorů pro hormon vasopresin.  Limová zjistila, že zvýšený počet hormonu vasopresinu snižuje sexuální promiskuitu. Že bychom tedy byli hraboši bez dostačujícího množství hormonu v těle?

Nebo chcete raději patřit do společnosti ptáků? Tam vědci odkoukali, že aby samci přežili, tak jim stačí oplodnit co nejvíce samic. Samice samozřejmě hledají starostlivého otce. Kromě toho po samci požadují co nejkvalitnější samčí geny. Toho se ale v praxi údajně hůře dosahuje, protože u dominantních samců je velká šance, že budou přelétaví.  Samice pak tuto situaci obyčejně řeší strategií "smíšeného páření". Cituji: "najdou si troubu, který jim postaví hnízdo a nosí potravu, a pak jsou mu občas nevěrné s někým dominantnějším".

Jan Havlíček (z Fakulty humanitních studií UK) se pokusil se svým týmem dokázat něco podobného u žen. Závěr z bádání byl následující, cituji:"ženy chtějí v různých fázích menstruačního cyklu od různých mužů různé věci". Pokud žijí v dlouhodobém vztahu, spíš než legitimního partnera si k oplodnění vybírají dominantního cizince". Takže chlapi, mějte se na pozoru, protože žena chce skvělý genetická materiál a dokáže jej po čichu poznat!

Co mě ale opravdu hodně pobavilo v jednom z pátečních Magazínů LN. Pět důvodů, proč jsou ženy nevěrné.

Podstatné je říct, že za vším má být evoluční logika. Cituji:"kdyby z toho ženy neměly nějaký zisk, nezahýbaly by".


  • 1.) Ekonomická teorie se má opírat o více ekonomických výhod najednou. Navíc pokud si prý více mužů myslí, že je dítě jeho, tak je do něj více investováno.

  • 2.) Teorie genetického zisku (už jsem popisoval dříve)

  • 3.) Teorie změny partnerů je popsána, že stálý partner se může o ženu přestat starat, odejde kjiné nebo např. zemře. Pro ženu je prý tedy výhodné mít vzáloze dalšího partnera, který může toho dosavadního ihned nahradit. A nevěra je prý dobrý způsob, jak si nového partnera otestovat.

  • 4.) Teorie učení, tak žena skrátkodobými sexuálními vztahy se učí svádět muže, což se jí bude prý vbudoucnosti hodit. Zřejmě až zase ten první natáhne bačkory.

  • 5.) A konečně poslední teorie manipulace - zde prý žena partnerovi naznačuje, že by o ni mohl přijít. Tak ho nutí o lepší pečování. Dobrý způsob, ne?

Neméně zajímavá je i diskuse, zda jsou nevěrní více muži, nebo ženy. Zda je to nerozhodně, tedy 50 na 50, nebo zda mají navrch třeba muži. (Jako by snad jedna skupina měla mít navrch...) Podle statistik prý muži přehánějí, aby byli za borce. Ženy prý naopak zatloukají a moc se nechlubí.

Jak jste na tom vy...?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukšíček | úterý 10.11.2009 10:04 | karma článku: 12,29 | přečteno: 2281x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

CHODIT PO ŠPIČKÁCH od Michaely Mikulové je kniha jak pro děti, tak jejich rodiče, nad kterou se můžete smát buď společně, nebo každý zvlášť :-)

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

Pokaždé, když se rozhoduji napsat další článek, dávám si jeden jediný zákaz. "Nebudeš psát o politice". A je to tady! Dnes poruším svůj slib, protože 25 – té výročí od Sametové revoluce je dost silný důvod. Zároveň tady mohu s určitostí potvrdit, že u mne se to stává max. jednou za 10 let ... :-)

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70 | Přečteno: 505x | Diskuse| Média

Petr Lukšíček

Češi ... národ handlířů ...?

V poslední době jsem zaznamenal v odborném tisku sílící hlasy ze strany prodejců, že lidská drzost při smlouvání o snížení prodejní ceny během nakupování už nezná mezí ... Jako příklad lze uvést rozhovor s Martinem J. Havlenou (šéf Universe Agency, která zastřešuje značku kol Author).

26.11.2013 v 8:06 | Karma: 10,32 | Přečteno: 813x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Teorie duše

"Proč jsem se narodil jako osoba, kterou jsem?", "Co se se mnou stane, až umřu?" Tyto otázky si klade britský psycholog Michael Heap ve své knize Universal Awareness – A Theory of the Soul (2011), jejíž překlad do češtiny vydalo nově založené české nakladatelství U Veverky pod titulem Teorie Duše – Věčné sebeuvědomování.

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Diana Krall v Praze, aneb postřehy od fotoaparátu

S každým novým focením se člověk dostává dál ... Získává novou zkušenost, která se může napříště hodit. Někdy je k nezaplacení. A po focení Diany Krall v Kongresovém centru to platí dvojnásob.

19.11.2012 v 7:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 673x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
Psaní & Fotografie