Všude na nás útočí... Nevěra

V poslední době, kam se podíváte: na internet, do příloh seriozních deníků, všude se na vás valí titulky, kde se objevuje slovo "Nevěra". Propírá se, zda je nevěra normální jev, kdo nebo co za ni může. Zda jsou u mužů viníkem hormony, zda u žen platí všemožné teorie nevěry, od ekonomické, přes genetickou až po teorii manipulace (podrobněji se tomu budu věnovat v poslední části článku).

A k jakým poznatkům odborníci často dochází? Nevěra vlastně není ničím neomluvitelným, ničím vyjímečným. Lidé za ni až tolik nemohou, protože jsou součástí přírody, ve které to takhle prostě funguje. A v neposlední řadě člověk má k nevěře fyzické předpoklady.

Máme se s tím tedy smířit...?

Tady je jen střípek toho, jak je nevěra popisována.

Muži a ženy musí (podle mnoha odborníků) řešit při rozmnožování rozdílné problémy. Jaromír Janota (autor knihy Dvojí svět, která analyzuje rozdíly mezi genově podmíněným chováním žen a mužů, mezi ženským a mužským principem, věnuje pozornost sexuálnímu chování obou pohlaví) vidí základní rozdíl je v tom, že věrný muž může nevědomky vychovávat cizího potomka. Tomu se "podvědomě brání" a snaží se zvýšit svoji reprodukci. Proto mu nejde během života o kvalitu, ale kvantitu.

Naopak žena má tu výhodu, že se 100% jistotou ví, že je matkou dítěte. A protože ji rozmnožování stojí hodně energie, spousty péče o potomka atd., tak nehledá kvantitu, ale kvalitu. Proto je mužská nevěra jednoduše vysvětlitelná. Cituji:"čím víc má žen, tím větší je šance, že jeho geny přežijí". Obhajitelná teorie, ne?

Takže pokud ulítnete, tak víte na co se můžete odkázat.

Nezamlouvá se vám tato teorie? Nevadí, je tu další.

Miranda Limová z Emory univerzity v Atlantě dělala pokusy s hraboši. Virus jim navodil v mozkových buňkách tvorbu proteinu. Buňky měli najednou mnohem více receptorů pro hormon vasopresin.  Limová zjistila, že zvýšený počet hormonu vasopresinu snižuje sexuální promiskuitu. Že bychom tedy byli hraboši bez dostačujícího množství hormonu v těle?

Nebo chcete raději patřit do společnosti ptáků? Tam vědci odkoukali, že aby samci přežili, tak jim stačí oplodnit co nejvíce samic. Samice samozřejmě hledají starostlivého otce. Kromě toho po samci požadují co nejkvalitnější samčí geny. Toho se ale v praxi údajně hůře dosahuje, protože u dominantních samců je velká šance, že budou přelétaví.  Samice pak tuto situaci obyčejně řeší strategií "smíšeného páření". Cituji: "najdou si troubu, který jim postaví hnízdo a nosí potravu, a pak jsou mu občas nevěrné s někým dominantnějším".

Jan Havlíček (z Fakulty humanitních studií UK) se pokusil se svým týmem dokázat něco podobného u žen. Závěr z bádání byl následující, cituji:"ženy chtějí v různých fázích menstruačního cyklu od různých mužů různé věci". Pokud žijí v dlouhodobém vztahu, spíš než legitimního partnera si k oplodnění vybírají dominantního cizince". Takže chlapi, mějte se na pozoru, protože žena chce skvělý genetická materiál a dokáže jej po čichu poznat!

Co mě ale opravdu hodně pobavilo v jednom z pátečních Magazínů LN. Pět důvodů, proč jsou ženy nevěrné.

Podstatné je říct, že za vším má být evoluční logika. Cituji:"kdyby z toho ženy neměly nějaký zisk, nezahýbaly by".


  • 1.) Ekonomická teorie se má opírat o více ekonomických výhod najednou. Navíc pokud si prý více mužů myslí, že je dítě jeho, tak je do něj více investováno.

  • 2.) Teorie genetického zisku (už jsem popisoval dříve)

  • 3.) Teorie změny partnerů je popsána, že stálý partner se může o ženu přestat starat, odejde kjiné nebo např. zemře. Pro ženu je prý tedy výhodné mít vzáloze dalšího partnera, který může toho dosavadního ihned nahradit. A nevěra je prý dobrý způsob, jak si nového partnera otestovat.

  • 4.) Teorie učení, tak žena skrátkodobými sexuálními vztahy se učí svádět muže, což se jí bude prý vbudoucnosti hodit. Zřejmě až zase ten první natáhne bačkory.

  • 5.) A konečně poslední teorie manipulace - zde prý žena partnerovi naznačuje, že by o ni mohl přijít. Tak ho nutí o lepší pečování. Dobrý způsob, ne?

Neméně zajímavá je i diskuse, zda jsou nevěrní více muži, nebo ženy. Zda je to nerozhodně, tedy 50 na 50, nebo zda mají navrch třeba muži. (Jako by snad jedna skupina měla mít navrch...) Podle statistik prý muži přehánějí, aby byli za borce. Ženy prý naopak zatloukají a moc se nechlubí.

Jak jste na tom vy...?

Autor: Petr Lukšíček | úterý 10.11.2009 10:04 | karma článku: 12,29 | přečteno: 2281x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70

Petr Lukšíček

Teorie duše

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79