Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Češi ... národ handlířů ...?

V poslední době jsem zaznamenal v odborném tisku sílící hlasy ze strany prodejců, že lidská drzost při smlouvání o snížení prodejní ceny během nakupování už nezná mezí ... Jako příklad lze uvést rozhovor s Martinem J. Havlenou (šéf Universe Agency, která zastřešuje značku kol Author).

Redaktor pokládá první otázku: „Všude kolem jsou samé slevy. I prodej kol jim podlehl?“
Pan Havlena: „Jasně, je to jako u módního zboží. Prodejna musí mít celoročně prostor vyhrazený pro starší zlevněné modely. Neplatí to pro technologické novinky. Prodeje za plnou cenu tvoří asi polovinu.“ První odpověď se pak rozvíjí dál až k vyjádření: „Co je ale naprosto nepochopitelné, že se Češi v cyklistických maloobchodních prodejnách naučili smlouvat o cenu“.
„Jako na tržišti?“ ptá se redaktor. „Ano. Zákazník začne vymýšlet, že by chtěl na kolo, které stojí asi 10 tisíc, slevu nebo příslušenství zdarma. V supermarketu by ho to ani nenapadlo. Lidé navíc chodí s neuvěřitelnými reklamacemi. Nyní panuje přesvědčení, že jen blbec by kupoval za plnou cenu. Základ je dostat slevu a k tomu ještě něco zadarmo, což podle mě rozpoutal Mounfield, kam jsme v minulosti také dodávali kola. Už nikdy více.“
V podobném duchu mluví výkonný ředitel a spolumajitel Harley – Davidson Praha, pan Jaroslav Vavřina. „Sleva byla v Harleyi vždycky sprosté slovo a dnes mi přijde naprosto šílené, co se tu děje s kulturou obchodu. Arogance zákazníka, který se hned ve dveřích ptá, jakou dostane slevu za to, že něco koupí, už překročila únosnou mez ...“
Tohle je tedy pohled obchodníků, který sílí a sílí ... Na druhou stranu je ale potřeba říct, že za současný stav si mohou prodejci v mnohém sami. Sám mám totiž nedobré zkušenosti ... První z nich se váže k výběru nové televize, kdy jsme nejprve přes internet vytipovali několik konkrétních typů televizorů, porovnali jejich ceny a nakonec navštívili prodejnu s přijatelnou cenou. Když jsme ji pak chtěli zaplatit, tak si prodavač řekl o částku 500kč vyšší, než byla inzerována na internetu. Že prý to tak na prodejně mají ... Samozřejmě, že nakonec přistoupil na snížení ceny dle internetu, ale i tento příklad jasně ukazuje, že je někde chyba.
Nebo potřebujete koupit obyčejné sportovní tričko, zajdete tedy do Intersportu a na cedulce najdete přelepené hned tři ceny. Ta původní s cenou 890kč je nahrazena 499kč a OUVEJ, ani ta nevydržela a byla nahrazena další samolepkou s částkou 299 kč. Mám se tedy radovat, jak jsem perfektně nakoupil, nebo se mračit, že z nás obchodníci dělají (už od samotného začátku) šašky?
Kapitolou samou pro sebe jsou pak různé slevomaty ...  To, že tu koupíte spotřební zboží za zvýhodněné ceny, tomu bych snad i rozumněl. Že se sem ale časem zasíťují prakticky veškeré služby a nejeden podnikatelský subjekt, poskytující velmi kvalitní služby, dá všanc svoji důstojnost a podbízí se směšnými cenami, tak z toho je mi opravdu smutno ...

A jak z toho tedy ven? Obě strany by si měly nejspíše uvědomit, že nakupovat není handl ..., že ceny nemohou být buď na jednom pólu, tj. na nejvyšší možné ceně, nebo na druhém pólu, tj. na nejnižší ceně, ale opravdu někde ve středu, kde to bude prospěšné / výhodné pro obě strany. U obchodníků to znamená určení správné marže a u kupujících zase soudnost, že každý výrobek / služba má opravdu nějaké náklady, pod které se nedá jít.
V opačném případě bude obchodní sektor i nadále pokřivený a ani jedna strana se nebude moci divit, jaké konsekvence může jejich chování mít.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Lukšíček | úterý 26.11.2013 8:06 | karma článku: 10,32 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Petr Lukšíček

Pojďme CHODIT PO ŠPIČKÁCH

CHODIT PO ŠPIČKÁCH od Michaely Mikulové je kniha jak pro děti, tak jejich rodiče, nad kterou se můžete smát buď společně, nebo každý zvlášť :-)

29.11.2018 v 12:05 | Karma: 5,32 | Přečteno: 124x | Diskuse| Společnost

Petr Lukšíček

25 let od Sametové revoluce

Pokaždé, když se rozhoduji napsat další článek, dávám si jeden jediný zákaz. "Nebudeš psát o politice". A je to tady! Dnes poruším svůj slib, protože 25 – té výročí od Sametové revoluce je dost silný důvod. Zároveň tady mohu s určitostí potvrdit, že u mne se to stává max. jednou za 10 let ... :-)

17.11.2014 v 14:30 | Karma: 10,70 | Přečteno: 505x | Diskuse| Média

Petr Lukšíček

Teorie duše

"Proč jsem se narodil jako osoba, kterou jsem?", "Co se se mnou stane, až umřu?" Tyto otázky si klade britský psycholog Michael Heap ve své knize Universal Awareness – A Theory of the Soul (2011), jejíž překlad do češtiny vydalo nově založené české nakladatelství U Veverky pod titulem Teorie Duše – Věčné sebeuvědomování.

14.9.2013 v 16:17 | Karma: 8,79 | Přečteno: 387x | Diskuse| Ostatní

Petr Lukšíček

Diana Krall v Praze, aneb postřehy od fotoaparátu

S každým novým focením se člověk dostává dál ... Získává novou zkušenost, která se může napříště hodit. Někdy je k nezaplacení. A po focení Diany Krall v Kongresovém centru to platí dvojnásob.

19.11.2012 v 7:45 | Karma: 8,81 | Přečteno: 673x | Diskuse| Kultura

Petr Lukšíček

O Baladě pro banditu s režisérem Vladimírem Morávkem

Divadlo Husa na provázku má ve svém repertoáru i v této divadelní sezóně legendární představení "Balada pro banditu". Letošní premiéra byla 21. září a zde je krátký rozhovor s režisérem a uměleckým šéfem divadla, panem Vladimírem Morávkem.

15.10.2012 v 21:09 | Karma: 9,21 | Přečteno: 728x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1448x
Psaní & Fotografie