Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár úvah o tom zbytečném českém předsednictví

Z Pražského hradu začala zaznívat radikální bagatelizace českého předsednictví v Evropské unii (EU). Není se co divit, je to pěkný pokus zabít hned několik much jednou ranou.

První cíl je vnitropolitický: čelit argumentu, že kvůli předsednictví není vhodná chvíle na experimenty s výměnou vlády a tím pomoci Pavlu Bémovi. Dále se tak znevěrohodňuje kritika české připravenosti na předsednictví (za kterou nese v politické rovině prezident republiky svůj díl odpovědnosti): o nic nejde, tak jaképak připravování! Připomene se tím teze o EU, kde malé země trpí pod jhem těch velkých, zvlášť když se to okoření nějakou tou „zlou větičkou“ o Mnichovu. Občanům se připomene, že EU je tu jen od toho, aby si eurobyrokraté hodně cestovali a vzájemně vyměňovali dárky. A v neposlední řadě je to zřejmě i paradoxní příprava na hradní ofenzívu v otázce reprezentace České republiky v Evropské radě: když jde jen o protokol a rozdávání dárků, ať tam jezdí prezident, ten to přece tak pěkně umí! 

Rozeberme si to pěkně popořadě. 

1. Jak úspěšně by asi mohl po 1. lednu 2009 zvládat svou předsednickou roli prémiér, který by do svého úřadu nastoupil o čtrnáct dní dříve? Který nikoho ze svých partnerů nezná, v životě na zasedání Evropské rady neseděl a o záležitostech, které se tam projednávají, nic netuší? Předsedat s vládou v demisi by také nebylo špatné! A nebezpečný je i nápad některých politiků ČSSD zorganizovat předčasné volby společně s eurovolbami: místo aby se ministři věnovali předsednictví, jezdili by po volebních mítincích… Je to smutné, ale je to tak: od Topolánkovy vlády nelze čekat dobré předsednictví, ale dnes je to nejmenší zlo. 

2. Předsednictví je možná více či méně dobře připraveno po technické stránce. Naši diplomaté v Bruselu a úředníci v Praze na tom pilně pracují a jak říká jedna kamarádka: „my Češi jsme takoví úředníci, my to té Evropě pěkně po rakousko-uhersku zúřadujeme“. Problém je v politické rovině, kde je příprava velmi špatná. Dobré předsednictví je schopna předvést země, jejíž politická reprezentace má u svých protějšků důvěru a autoritu. Celá trapná záležitost s polemikou o riziku, že nám Sarkozy „vytuneluje“ předsednictví, bohužel ukazuje, jak málo důvěry a autority v EU máme. A Václav Klaus na tom má lví podíl. 

3. Na velikosti země samozřejmě záleží a jen naivka si myslí, že EU definitivně vymazala z našeho kontinentu tradiční Realpolitiku založenou na hrubém poměru sil, resp. na právu silnějšího. Nevymazala, ale omezila její vliv na bezprecedentní míru. Tradiční poměry sil evropská integrace oslabila předivem vzájemné závislosti, právních norem, citlivých politických zvyklostí, dlouhodobě budované vzájemné důvěry. Pro silově uvažující euroskeptiky je to nepochopitelné, ale malá země, která „v tom umí chodit“, může mít velký vliv. Od předsedající země se čeká především schopnost nacházet všeobecně přijatelné kompromisy a pro takovou roli je malá velikost spíše výhodou. Příkladů úspěšných dánských, nizozemských či lucemburských a naopak neúspěšných francouzských či britských předsednictví se dá najít řada. Jeden nedávný příklad za vsechny: srovnání italského a irského předsednictví v letech 2003-04 jednoznančně vyznělo ve prospěch Irů. Přitom Italové mají zkušeností s EU mnohem více. Ale jeden kontroverzní, neobratný a velkohubý premiér může zruinovat léta příprav a nasbíraných zkušeností… 

4. Pokud se úkol po šest měsíců řídit práci na evropské legislativě a hrát důležitou roli v reprezentaci téměř půlmiliardové unie ve světě (a to v době, kdy nastupuje nová americká administrativa, kdy Rusko ukazuje svaly a kdy dochází ke klíčovým jednáním o reakcích na globální finanční krizi) někomu jeví jako záminka pro výlety do Bruselu a výměny dárků, není co dodat. 

5. Už jen fakt, že se takto o předsednictví vyjadřuje, diskvalifikuje prezidenta republiky z jakéhokoli podílu na českém předsednictví v EU, snad s výjimkou nějaké té slavnostní recepce na Hradě... Ale hlavní důvod, proč tak jako tak na zasedání Evropské rady má za Českou republiku jezdit jen premiér, je prostý: Evropská rada je summitem politiků, jejichž slovo má v domácí politice nejvyšší váhu, kteří mají v rukou výkonnou moc. Náš politický model – narozdíl od francouzského – dává tuto moc do rukou vlády, nikoli prezidenta. Takže český prezident tam nemá co dělat, stejně jako jeho německý či italský kolega, britská královna nebo lucemburský velkovévoda.

 

Autor: Lukáš Macek | středa 12.11.2008 22:08 | karma článku: 15,53 | přečteno: 1234x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.