Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Léčba Obamou?

Prezident Obama nepřijede na letošní summit EU-USA. Potvrdil tak, že v čele USA dnes stojí politik, pro kterého je vazba na Evropu druhořadou záležitostí. Dal to najevo již několikrát: třeba když nepřijel na oslavy 20. výročí pádu Berlínské zdi či svým necitlivým postupem ve věci protiraketové obrany. Není se co divit. V dnešním světě je význam Evropy stále méně samozřejmý, než tomu bylo v minulosti. A nelze spoléhat na to, že by osobní historie Baracka Obamy kompenzovala tento evropský ústup ze slávy: jeho otec byl Afričan, on sám se narodil a většinu dětství strávil na Havaji, několik dětských let strávil v Indonésii. Lze se divit, že jeho vnímání světa je mnohem méně „eurocentristické“, než bylo zvykem u jeho předchůdců?

Nad tímto vývojem nemá cenu brečet. Nebo si stěžovat na Obamu. Je to náš, nikoli jeho problém. Potřebuje-li Evropa silné partnerství s Amerikou, nemůže spoléhat na staré sentimenty či návyky. Musí si je zasloužit tím, že bude atraktivním partnerem.

Naše národní bezpečnost, suverenita, stabilita a prosperita stojí na dvou neoddělitelných pilířích: evropské integraci a transatlantické spolupráci. Jednou z tragédií uplynulých dvaceti let je, že naše politická reprezentace nebyla s to tyto dva pilíře postavit na stabilním a jednoznačném konsensu a bez ohledu na střídání vlád vést takovou politiku, která by je maximálně posilovala. Naopak. Velká část politické scény investovala mnoho energie do jejich podkopávání. Politické extrémy (komunisté a krajní pravice) bojují proti oběma. V kultivovanější a opatrnější (ale o to účinnější) formě tak činí i Václav Klaus. ODS soustavně (a bohužel úspěšně) podkopává naše „eurointegrační“ zakotvení. ČSSD se zase s oblibou vozí na náladách, které oslabují naše transatlantické vazby.

O Evropu se nezajímající Obama by mohl pomoci naší politickou scénu z těchto neduhů vyléčit, alespoň co se týče ČSSD a ODS. Pro paroubkovský populismus jsou Obamovy USA méně vděčným soustem, než byl v uplynulých letech „antibushismus“. A ODS by zase léčba Obamou mohla vyvést z nebezpečné iluze, že transatlantické spojenectví a evropskou integraci lze odělovat či dokonce stavět proti sobě.

Buď bude EU schopna vystupovat jako jednotný, srozumitelný, silný a dynamický partner, tj. dokončí svou integraci, a to nejen na papíře, ale i v praxi. A pak lze předpokládat, že evropský, resp. severoatlantický prostor zůstane klíčovým hráčem světového dění. Tj. že globální vývoj půjde směrem, který bude významným způsobem odrážet hodnoty a zájmy euro-amerického prostoru. Nebo bude Evropa nadále působit jako sbor ješitných, malicherných, rozhádaných a zpohodlnělých trpaslíků-potížistů – a kompromisy ohledně fungování zítřejšího světa se budou dělat bez nás. USA se zcela legitimně budou stále více zaměřovat na spolupráci s Čínou, Ruskem, atd.

Někteří čeští politici se doposud opájeli iluzemi o „speciálním partnerství“ mezi desetimilionovou středoevropskou zemí a USA. Administrativy Bushů otce a syna i Billa Clintona - z různých důvodů a v různém stylu - tyto iluze víceméně přiživovaly. S Obamou je tomu konec. Paradoxně je to ale možná ta nejlepší služba, kterou nám mohl prokázat. Jen se kvůli tomu nesmíme urážet či nad tím zbytečně lamentovat. Musíme pragmaticky vzít svůj osud do vlastních rukou a svým dílem přispět k tomu, aby vliv evropských hodnot ve světě nebyl v nadcházejících desetiletích jen nostalgickou vzpomínkou na minulost. To jest: začít aktivně a konstruktivně přispívat k utváření silné a akceschopné Evropské unie.

 

Autor: Lukáš Macek | pátek 5.2.2010 9:06 | karma článku: 27,74 | přečteno: 5217x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Jedno Lisabonské drama skončilo. Ale přijdou další...

Konečně! Česká republika dokončila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Leda že by naši diplomaté ztratili ratifikační listiny cestou do Říma (až jejich uložením u italské vlády je ratifikace skutečně u konce). Vzhledem ke všemu, co jsme k Lisabonu předvedli, by to byla vcelku stylová tečka...

3.11.2009 v 18:50 | Karma: 19,24 | Přečteno: 3346x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 3: o zakamuflované euroústavě

Odpůrci Lisabonské smlouvy ji rádi prezentují jako zaměrnou kamufláž někdejší tzv. euroústavy, jejíž ratifikace byla zastavena po té, co ji francouzští a nizozemští voliči v roce 2005 odmítli. Euroústava prý byla přepsána do nesrozumitelného jazyka, aby voliči neviděli, že parlamenty za jejich zády přijímají jimi zavržený text. Tuto legendu si osvojil např. i komentátor Martin Weiss z Lidových novin (LN, 19/10/2009: „Kdo se rozhodne prosadit odmítnutou euroústavu tak, že ji přepíše do nesrozumitelna, má o tom mlčet."). Teorie o spiknutí elit proti lidu má jen jednu vadu: věcně je zcela mimo.

30.10.2009 v 9:17 | Karma: 12,32 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 2: o utlačovaných Irech

Odpůrci Lisabonské smlouvy s oblibou tvrdí, že její ratifikace měla skončit, protože byla odmítnuta Irskem. Pokračování ratifikace v dalších zemích po irském referendu je prý protiprávní. A co víc, EU je prý nedemokratická, neboť Irové o smlouvě hlasovali podruhé. Tyto argumenty však neobstojí. Smlouva je mrtvá ve chvíli, kdy jedna či více vlád, které ji dojednaly a podepsaly, svůj podpis odvolá, resp. dá svým partnerům najevo, že ratifikaci nehodlá dokončit. To se však v Irsku nestalo.

27.10.2009 v 9:37 | Karma: 17,92 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Václav Havel na Sciences Po

Václav Havel včera převzal na Sciences Po doktorát honoris causa. Jsem rád, že moje Alma Mater zvolila pravě tento způsob, jak připomenout 20. výročí pádu komunismu.

23.10.2009 v 19:16 | Karma: 16,02 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Klausovy záruky

Aby Irsko dokončilo ratifikaci Lisabonské smlouvy, EU schválila tzv. „irské záruky", kterými šéfové vlád slavnostně potvrdili, že bílá je bílá a černá je černá. Teď si o své záruky řekl Václav Klaus. S několika rozdíly. O ty irské si řekla irská vláda v reakci na prohrané referendum; Klaus si o ně řekl sám, českému Parlamentu a vládě navzdory. Irská vláda řekla, co chce (vyjádření k v Irsku nejčastěji dezinterpretovaným tématům) a proč (aby vyhrála nové referendum); Klaus tak jasný postoj nebyl schopen zformulovat. „Irské záruky" se týkají témat, kde sice Lisabon nic nemění, ale v EU existují relevantní politické síly, které by do budoucna rády tímto směrem šly (např. daňová harmonizace); naproti tomu Klaus přišel s tématem, které je zcela mimo realitu dnešní EU a které se i v česko-německých vztazích dostává na okraj.

22.10.2009 v 10:19 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.