Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koaliční smlouva na jednu stránku

Politici ODS, TOP09 a VV nám už skoro tři týdny pečou koaliční smlouvu. Na veřejnost prosakují nejrůznější dílčí informace o jejím obsahu. Jedno se zdá však již teď jasné: vyjednavači směřují k sepsání dlouhé a velmi detailní smlouvy. Nemyslím si, že je to šťastné řešení.

Zaprvé proto, že vznikne dlouhý, vysoce technický, nezáživný a pro normálního občana nejspíš nepříliš srozumitelný text plný kliček, nuancí, pojistek a protipojistek. A po čtyři roky pak budeme svědky handrkování koaličních špiček o interpretaci té či oné formulace.

Zadruhé proto, že dlouhou a podrobnou koaliční smlouvu lze těžko vnímat jinak, než jako projev vzájemné nedůvěry. Kde je vzájemná důvěra, stačí jeden stisk ruky a čestné slovo. Když si nevěříme, nastoupí šiky právníků a začnou se vršit paragrafy. To není dobrý příslib do budoucna.

Zatřetí a hlavně: realitu politického rozhodování na vládní úrovni nelze vtěsnat do žádné smlouvy, byť by byla sebedetailnější. Koaliční partneři si mohou slíbit tisíc věcí, ale můžeme si být jisti, že dříve či později se vynoří problém č. 1001, se kterým nikdo nepočítal, a celá slavná smlouva je k ničemu.

ODS, která svého času prosazovala daňové přiznání na jednu stránku, přitom mohla svým partnerům nabídnout koaliční dohodu stejného rozsahu.

Text by mohl začínat preambulí, ve které by se partneři shodli na obecné definici základních priorit budoucí vlády, odpovídajících zásadním tématům každé z koaličních stran. A místo superdetailních projektů zformulovat jeden jediný článek, který by definoval metodu práce: „Veškerá rozhodnutí vlády budou přijímána konsensem. Koaliční strany se zavazují k loajální podpoře vládních rozhodnutí.“

Po podpisu této smlouvy by se strany mohly dohodnout na složení vlády (ve které by mimochodem již tolik nezáleželo na tom, kdo má kolik hlasů, neboť by nikomu nehrozilo přehlasování). A až ta by se vrhla do podrobné práce – na svém programovém prohlášení. Byl by to důstojnější a v důsledku nepochybně i mnohem efektivnější postup, který by navíc dával naději, že si v nadcházejících letech ušetříme vnitrokoaliční mediální tahanice. A dostali bychom se z kategorie zemí, kde se po volbách na novou vládu musí čekat týdny či měsíce...

Pokud nová koalice opravdu chce něco udělat s nedůvěrou občanů v politický systém, musí přijít s přímočarým, srozumitelným a gentlemanským politickým stylem. Protahující se koaliční jednání nejsou zrovna nejšťastnějším začátkem.

 

Autor: Lukáš Macek | úterý 22.6.2010 14:01 | karma článku: 20,23 | přečteno: 2941x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Jedno Lisabonské drama skončilo. Ale přijdou další...

Konečně! Česká republika dokončila ratifikaci Lisabonské smlouvy. Leda že by naši diplomaté ztratili ratifikační listiny cestou do Říma (až jejich uložením u italské vlády je ratifikace skutečně u konce). Vzhledem ke všemu, co jsme k Lisabonu předvedli, by to byla vcelku stylová tečka...

3.11.2009 v 18:50 | Karma: 19,24 | Přečteno: 3346x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 3: o zakamuflované euroústavě

Odpůrci Lisabonské smlouvy ji rádi prezentují jako zaměrnou kamufláž někdejší tzv. euroústavy, jejíž ratifikace byla zastavena po té, co ji francouzští a nizozemští voliči v roce 2005 odmítli. Euroústava prý byla přepsána do nesrozumitelného jazyka, aby voliči neviděli, že parlamenty za jejich zády přijímají jimi zavržený text. Tuto legendu si osvojil např. i komentátor Martin Weiss z Lidových novin (LN, 19/10/2009: „Kdo se rozhodne prosadit odmítnutou euroústavu tak, že ji přepíše do nesrozumitelna, má o tom mlčet."). Teorie o spiknutí elit proti lidu má jen jednu vadu: věcně je zcela mimo.

30.10.2009 v 9:17 | Karma: 12,32 | Přečteno: 3077x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Lisabonské pověsti české 2: o utlačovaných Irech

Odpůrci Lisabonské smlouvy s oblibou tvrdí, že její ratifikace měla skončit, protože byla odmítnuta Irskem. Pokračování ratifikace v dalších zemích po irském referendu je prý protiprávní. A co víc, EU je prý nedemokratická, neboť Irové o smlouvě hlasovali podruhé. Tyto argumenty však neobstojí. Smlouva je mrtvá ve chvíli, kdy jedna či více vlád, které ji dojednaly a podepsaly, svůj podpis odvolá, resp. dá svým partnerům najevo, že ratifikaci nehodlá dokončit. To se však v Irsku nestalo.

27.10.2009 v 9:37 | Karma: 17,92 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Václav Havel na Sciences Po

Václav Havel včera převzal na Sciences Po doktorát honoris causa. Jsem rád, že moje Alma Mater zvolila pravě tento způsob, jak připomenout 20. výročí pádu komunismu.

23.10.2009 v 19:16 | Karma: 16,02 | Přečteno: 3264x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Klausovy záruky

Aby Irsko dokončilo ratifikaci Lisabonské smlouvy, EU schválila tzv. „irské záruky", kterými šéfové vlád slavnostně potvrdili, že bílá je bílá a černá je černá. Teď si o své záruky řekl Václav Klaus. S několika rozdíly. O ty irské si řekla irská vláda v reakci na prohrané referendum; Klaus si o ně řekl sám, českému Parlamentu a vládě navzdory. Irská vláda řekla, co chce (vyjádření k v Irsku nejčastěji dezinterpretovaným tématům) a proč (aby vyhrála nové referendum); Klaus tak jasný postoj nebyl schopen zformulovat. „Irské záruky" se týkají témat, kde sice Lisabon nic nemění, ale v EU existují relevantní politické síly, které by do budoucna rády tímto směrem šly (např. daňová harmonizace); naproti tomu Klaus přišel s tématem, které je zcela mimo realitu dnešní EU a které se i v česko-německých vztazích dostává na okraj.

22.10.2009 v 10:19 | Karma: 20,78 | Přečteno: 2802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.