Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak nenechat propadnout svůj hlas

Neznám mnoho nadšených a přesvědčených voličů ODS. Zato jich znám hodně, kteří po zdrcující kritice „své“ strany dodají: „ale budu je volit, protože nechci nechat propadnout svůj hlas“. Teze o „propadlém hlasu“ – tedy o tom, že hlas pro stranu, která nedostane přes 5%, propadl – je v myslích českých voličů hluboce zakořeněná. A je asi nejsilnější volební zbraní ODS a ČSSD.

Pravda, volit stranu, která nedosáhne na žádné poslanecké křeslo, je frustrující. Ale lze mluvit o propadlém hlasu? Ne: je to jasný a nezpochybnitelný vzkaz „velkým“ stranám, kolik je tu voličů, kteří sice jdou k volbám, ale odmítají si vybrat mezi zavedenými stranami. Něco jako „bílý lístek“, který volební zákon umožňuje v jiných zemích. I pokud se hlasy roztříští a „propadnou“, je to důležitý způsob (pokud jich je hodně), jak establishmentu vzkázat, že voliči chtějí změnu. Establishment to může nějakou dobu ignorovat, ale ne věčně. 

Strach z propadlého hlasu je navíc typickým „samonaplňujícím se proroctvím“: protože se volič bojí propadlého hlasu, nevolí „malou“ stranu, ta neuspěje a volič má pocit, že udělal správně... Jenže kdyby svou obavu překonal, výsledek by dost možná dopadl jinak. U stran, které stabilně získávají kolem 2-3% (tedy mají relevantní jádro voličů, kteří je volí i navzdory strachu z propadlého hlasu), lze předpokládat, že kdyby nebylo pětiprocentní klauzule, často by hravě tuto hranici překročily. 

Tento strach také vytváří prostor pro možné manipulace. Dává obrovský vliv průzkumům veřejného mínění. V politicko-mediálním mikrosvětě kolují nejrůznější zkazky o tom, kdo, jak a za kolik manipuluje průzkumy, aby tu pomohl, tu zničil nějakou novou politickou stranu. Je to většinou nedoložitelné, ale je pravda, že průzkumy veřejného mínění získávají především kvůli strachu z propadlého hlasu vliv, který může být pro fungování demokracie nezdravý.  

Pro demokracii je pak samozřejmě velmi negativní to, že stále více voličů volí pouze negativní volbou: volí stále jen strany, které považují za „menší zlo“. I to velmi přispívá k cynickému pohledu na politiku, k „blbé náladě“: lidé nadávají na politiky, které přitom stále dokola volí, neboť se domnívají, že nemají alternativu, která by měla šanci na úspěch... 

Určitou roli hrají i psychologické efekty: lidé jsou rádi na straně vítěze. Česká politická scéna se nepohne, dokud si bude mnoho voličů myslet, že než zariskovat prohru s někým, koho volit chci, je lepší si buď vsadit na vítězství s někým, koho ve skutečnosti volit nechci, nebo se dokonce celé „hry“ vůbec nezúčastnit. Výsledkem je paradox, že ODS a ČSSD klesá popularita a rostou volební výsledky zároveň. 

V tomto začarovaném kruhu se nemůžeme točit věčně. Jednoho dne dosáhne frustrace voličů takové míry, že dojde k politickému zemětřesení. Riziko je, že to bude ku prospěchu extrémistů a populistů, ať už hajlují nebo vzpomínají s nostalgií na SSSR. Tedy pokud se dříve neprosadí umírněná alternativa nebo pokud tlak voličské nespokojenosti nepovede ODS a ČSSD ke změně obsahu i stylu jejich politiky. 

Proto dnes za skutečně propadlý hlas považuji:

1. Rezignovaný hlas pro ODS a ČSSD ze strany voliče, kterému se politika těchto stran nelíbí. Tyto strany soustavně ukazují, že se samy od sebe nezmění. Ke změně je dotlačí jediný argument, kterému rozumí: volební výprask. Volit jednu jako „menší zlo“ oproti té druhé znamená jen upevňovat jejich politický kartel a utvrzovat je v názoru, že volič „zkousne“ všechno. 

2. Neuvážený hlas pro strany, které jdou do voleb z recese či velikášství jednoho či dvou jednotlivců – a znevažují tak volební soutěž, znevěrohodňují úsilí těch, kdo dlouhodobě poctivě pracují na vzniku reálné alternativy k „velkým“ stranám. 

3. V eurovolbách, ve kterých jde také a především o poměr sil mezi pravicí a levicí na celoevropské úrovni,  je pak propadlým hlasem z hlediska středopravicového voliče hlas pro ODS. Ta svým rozhodnutím opustit klub EPP-ED dost pravděpodobně pomůže evropské levici, aby se právě klub evropských socialistů stal v novém Evropském parlamentu nejsilnějším, což bude mít přímé dopady na poměr sil  a proto i na práci celé této instituce (a též na práci Evropské komise) v dalších pěti letech. 

Právě v eurovolbách, ve kterých se nerozhoduje o vládní většině v české politice, je strach z pětiprocentní klauzule obzvlášť zbytečný. Naopak. Je to vzácná příležitost volit pozitivně, volit skutečně tu stranu, která nám vyhovuje, bez zbytečného taktizování. Před pěti lety to takto uchopilo 11,02% voličů, kteří podpořili středopravicový a rozumně proevropský postoj ztělesnený Josefem Zieleniecem, jako alternativu k ODS i stranám tehdejší vládní koalice. A to navzdory tomu, že i poslední předvolební průzkumy naší kandidátce dávaly jen něco málo přes 3%... 

Kolik takto pozitivně uvažujících voličů bude letos?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lukáš Macek | úterý 26.5.2009 9:15 | karma článku: 23,29 | přečteno: 1973x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda nechce dodržet dohodu s lékaři, bojí se zdravotnické odbory

20. května 2024  11:27,  aktualizováno  14:25

Přímý přenos Zástupci zdravotnických odborů a lékařů se vloni dohodli s premiérem Petrem Fialou na zvýšení platů...

Za Raísího truchlí Rusko i Hamás. My to nebyli, ujišťuje Izrael

20. května 2024  9:59,  aktualizováno  14:05

Do Íránu po smrti prezidenta Ebráhíma Raísího a ministra zahraničí Hosejna Amírabdolláhjána míří...

Prokurátor soudu v Haagu požádal o zatykače na Netanjahua a lídry Hamásu

20. května 2024  13:31,  aktualizováno  14:02

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan v pondělí požádal o vydání...

Poláci vám rozumí. Duda pobouřil kondolencí Íránu, připomněl smrt Kaczynského

20. května 2024  13:56

Polský prezident Andrzej Duda se stal terčem kritiky kvůli své kondolenci Íránu v souvislosti s...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.