Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I velké strany jsou (politicky) smrtelné...

Mnoho lidí má pocit, že s politikou nejde pohnout. Že všichni politici jsou stejní a že politické strany si stejně vždy všechno udělají po svém, bez ohledu na zájmy a potřeby občanů. Mnozí to řeší tím, že nejdou k volbám nebo dál volí neoblíbené strany s tím, že je to stejně jedno a noví by třeba kradli ještě víc...Tyto postoje mohu při sledování naší politické scény pochopit, ale zásadně s nimi nesouhlasím. Naštvanost na politiky by měla vést k pokusům o pozitivní změnu, ne k rezignaci. 

Ne každý si jde do politiky „nakrást“. I v politice existují lidé slušní, s ideály a pevně ukotvenými hodnotami. Problém je, že motivace těchto lidí často vydrží méně, než motivace těch, kdo do politiku jdou z důvodů méně vznešených. Poctivý člověk, který nepotřebuje politiku jako živnost, se snáze nechá znechutit a dotlačit k pocitu, že to všechno vlastně nemá zapotřebí a může se klidněji seberealizovat v jiné oblasti. Naopak člověk, pro kterého je politika cestou k materiálnímu a společenskému standardu, jakého by jinou činností nedokázal dosáhnout, se bude v politice držet zuby nehty a udělá pro své politické přežití cokoli.  

Naše politika se pohne k lepšímu, až se najde dostatečně velký počet lidí patřících do té první skupiny, kteří už nebudou ochotni snášet, že o nich rozhodují lidé z té druhé kategorie, rozhodnou se politiku vyčistit a získají pro to dostatečnou podporu od svých spoluobčanů.

Samozřejmě se pak vystaví riziku, že nabytá moc pokřiví i je. Vidím proti tomu jednu možnou pojistku: zavést pravidlo, že žádný politický mandát (od starostů velkých měst, přes krajské zastupitele až po poslance a senátory českého i evropského parlamentu) nesmí být vykonáván více než dvakrát za sebou. Byla by to radikální změna. Politická kariéra by se povinně stala pro každého, kdo se o ni uchází, projektem na dobu určitou, nikoli živností, kterou si dotyčný snaží uchovat až do důchodu. Politici by se méně starali o to, jak si zajistit znovuzvolení, a více naopak o to, jaké si vychovají nástupce. Museli by se více starat o zachování kontaktu s „normálním“ světem, kam by se za pár let museli vracet a hledat si tam nové uplatnění. Politiku by to radikálně změnilo a byť by jistě došlo i k nežádoucím účinkům, byla by to nepochybně podstatná změna k lepšímu. 

Ten nejlepší recept na změnu je však poměrně jednoduchý: je třeba, aby se politici začali... bát svých voličů. Stejně jako neochotný či nepoctivý obchodník se musí bát, že přijde o zákazníky, aby se začal snažit pracovat lépe, i politik musí vědět, že může „dostat padáka“, že jej občané mohou propustit ze svých služeb a „najmout“ si jiného. A co platí o jednotlivých  politicích, platí i o politických stranách: musí si vzpomenout, že jsou (politicky) smrtelné. Že mohou zmizet z politické scény. Že jejich dnešní síla se může mžikem rozplynout. 

Čas od času potřebují politici šok, který jim tuto skutečnost připomene. V 90. letech si tím prošla italská Křesťanská demokracie (po 40 letech u moci). Dnešní italští politici nejsou nutně lepší, řada těch starých se „recyklovala“, ale pocit beztrestnosti, který na italské politické scéně panoval v 80. letech, zmizel – a alespoň některé věci, které se děly tehdy, by již dnes nebyly možné. V hlavách polských politiků jistě zůstalo memento z pádu pravicové koalice AWS, která v roce 1997 vyhrála s 33,8%, aby v roce 2001 nezískala jediné křeslo... Pro francouzskou levici bylo podobnou výstrahou, když se 2. kolo prezidentské volby v roce 2002 odehrálo mezi kandidátem pravice a extrémní pravice, neboť socialistický premiér-kandidát zůstal v 1. kole až na třetím místě. 

U nás voličské mlýny semlely zatím jen malé strany: ODA, US-DEU, dnes zřejmě Stranu zelených, možná i Lidovce... což paradoxně posílilo zpupnost „velkých“ stran, ODS a ČSSD. Ty se dnes chovají více než kdy jindy, jako kdyby zapomněly, že i ony jsou „smrtelné“, že i ony mohou zažít ne jen obyčejnou volební porážku a pouhý přechod do opozice, ale uplné vymazání z politické mapy. 

Je otázkou času, jak dlouho budou tuto aroganci voliči snášet. Je totiž jen na nich, zda nějaká strana je, či pouze byla, „velká“.

Autor: Lukáš Macek | středa 27.5.2009 9:41 | karma článku: 22,10 | přečteno: 1600x
  • Další články autora

Lukáš Macek

Pochybná Vondrova obrana aneb předsednictví bylo předražené celé...

Podle časopisu Respekt se ministr Vondra v kauze Promopro mimo jiné brání i argumentem, že celkové výdaje na naše předsednictví byly srovnatelné s výdaji srovnatelně velkých zemí, které Unii předsedaly před námi. To je velmi překvapivé tvrzení...

4.2.2011 v 9:03 | Karma: 35,98 | Přečteno: 5689x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Při manipulaci s žárovkami se člověk snadno spálí, pane Fajmone…

Že se lze o žárovku pěkně spálit, ví každé malé dítě. Ne tak europoslanec Fajmon, který si na svému blogu přisadil v nadávání proti zákazu prodeje žárovek v Evropské unii. Nerad se opakuji a o tomto tématu už jsem zde psal. Ale když vidím, co si ostřílený europoslanec troufne napsat, nelze nereagovat...

6.1.2011 v 9:10 | Karma: 35,75 | Přečteno: 9029x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

ODS 2010: jeden krok vpřed, dva kroky zpět?

Nikdy jsem neskrýval svou skepsi ohledně schopnosti ODS stát se stabilní a silnou stranou přijatelnou pro široký okruh voličů pravice a středu. Nástup Petra Nečase a vznik středopravé vládní koalice jsem přesto sledoval s nadějí, že jsem se mýlil a že i u nás se snad konečně dožijeme vzniku názorově pluralitní silné pravicové strany, jako je známe ze zavedených demokracií. Co zbývá z této naděje po událostech uplynulých dní?

23.12.2010 v 20:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2484x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Pražský podraz: zneužitý Tůma, otestovaný Nečas a Schwarzenberg

Doposud jsem byl přesvědčen, že obroda „Nečasovy“ ODS je iluze a Schwarzenbergova TOP09 geniálním marketingovým tahem Miroslava Kalouska a jeho někdejšího (klausovského) křídla u lidovců. Ale byly to jen hypotézy na základě pozorování minulosti a aktuálního složení obou stran. Nyní přišel test v podobě konkrétních rozhodnutí.

30.10.2010 v 12:38 | Karma: 32,29 | Přečteno: 3717x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Proč má smysl jít k senátním volbám

Za pár dní se bude volit třetina nových senátorů. Jak už bývá zvykem, většina voličů asi zůstane doma. A pokud přijdou, tak hlavně kvůli volbám komunálním. Lze se divit? Senát dodnes nedokázal přesvědčit o své nezbytnosti. Zažil pár chvil slávy (např. obrana ústavy za „opoziční smlouvy“, zamezení podezřelému nákupu Gripenů, serióznější přístup k evropským tématům, vítězství nad prezidentem ve střetu o charakter Ústavního soudu), poslední dobou však ničím moc nezaujal. Navzdory tomu – či právě proto – stojí za to k senátním volbám 2010 jít.

13.10.2010 v 10:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 2225x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.