I velké strany jsou (politicky) smrtelné...

Mnoho lidí má pocit, že s politikou nejde pohnout. Že všichni politici jsou stejní a že politické strany si stejně vždy všechno udělají po svém, bez ohledu na zájmy a potřeby občanů. Mnozí to řeší tím, že nejdou k volbám nebo dál volí neoblíbené strany s tím, že je to stejně jedno a noví by třeba kradli ještě víc...Tyto postoje mohu při sledování naší politické scény pochopit, ale zásadně s nimi nesouhlasím. Naštvanost na politiky by měla vést k pokusům o pozitivní změnu, ne k rezignaci. 

Ne každý si jde do politiky „nakrást“. I v politice existují lidé slušní, s ideály a pevně ukotvenými hodnotami. Problém je, že motivace těchto lidí často vydrží méně, než motivace těch, kdo do politiku jdou z důvodů méně vznešených. Poctivý člověk, který nepotřebuje politiku jako živnost, se snáze nechá znechutit a dotlačit k pocitu, že to všechno vlastně nemá zapotřebí a může se klidněji seberealizovat v jiné oblasti. Naopak člověk, pro kterého je politika cestou k materiálnímu a společenskému standardu, jakého by jinou činností nedokázal dosáhnout, se bude v politice držet zuby nehty a udělá pro své politické přežití cokoli.  

Naše politika se pohne k lepšímu, až se najde dostatečně velký počet lidí patřících do té první skupiny, kteří už nebudou ochotni snášet, že o nich rozhodují lidé z té druhé kategorie, rozhodnou se politiku vyčistit a získají pro to dostatečnou podporu od svých spoluobčanů.

Samozřejmě se pak vystaví riziku, že nabytá moc pokřiví i je. Vidím proti tomu jednu možnou pojistku: zavést pravidlo, že žádný politický mandát (od starostů velkých měst, přes krajské zastupitele až po poslance a senátory českého i evropského parlamentu) nesmí být vykonáván více než dvakrát za sebou. Byla by to radikální změna. Politická kariéra by se povinně stala pro každého, kdo se o ni uchází, projektem na dobu určitou, nikoli živností, kterou si dotyčný snaží uchovat až do důchodu. Politici by se méně starali o to, jak si zajistit znovuzvolení, a více naopak o to, jaké si vychovají nástupce. Museli by se více starat o zachování kontaktu s „normálním“ světem, kam by se za pár let museli vracet a hledat si tam nové uplatnění. Politiku by to radikálně změnilo a byť by jistě došlo i k nežádoucím účinkům, byla by to nepochybně podstatná změna k lepšímu. 

Ten nejlepší recept na změnu je však poměrně jednoduchý: je třeba, aby se politici začali... bát svých voličů. Stejně jako neochotný či nepoctivý obchodník se musí bát, že přijde o zákazníky, aby se začal snažit pracovat lépe, i politik musí vědět, že může „dostat padáka“, že jej občané mohou propustit ze svých služeb a „najmout“ si jiného. A co platí o jednotlivých  politicích, platí i o politických stranách: musí si vzpomenout, že jsou (politicky) smrtelné. Že mohou zmizet z politické scény. Že jejich dnešní síla se může mžikem rozplynout. 

Čas od času potřebují politici šok, který jim tuto skutečnost připomene. V 90. letech si tím prošla italská Křesťanská demokracie (po 40 letech u moci). Dnešní italští politici nejsou nutně lepší, řada těch starých se „recyklovala“, ale pocit beztrestnosti, který na italské politické scéně panoval v 80. letech, zmizel – a alespoň některé věci, které se děly tehdy, by již dnes nebyly možné. V hlavách polských politiků jistě zůstalo memento z pádu pravicové koalice AWS, která v roce 1997 vyhrála s 33,8%, aby v roce 2001 nezískala jediné křeslo... Pro francouzskou levici bylo podobnou výstrahou, když se 2. kolo prezidentské volby v roce 2002 odehrálo mezi kandidátem pravice a extrémní pravice, neboť socialistický premiér-kandidát zůstal v 1. kole až na třetím místě. 

U nás voličské mlýny semlely zatím jen malé strany: ODA, US-DEU, dnes zřejmě Stranu zelených, možná i Lidovce... což paradoxně posílilo zpupnost „velkých“ stran, ODS a ČSSD. Ty se dnes chovají více než kdy jindy, jako kdyby zapomněly, že i ony jsou „smrtelné“, že i ony mohou zažít ne jen obyčejnou volební porážku a pouhý přechod do opozice, ale uplné vymazání z politické mapy. 

Je otázkou času, jak dlouho budou tuto aroganci voliči snášet. Je totiž jen na nich, zda nějaká strana je, či pouze byla, „velká“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Macek | středa 27.5.2009 9:41 | karma článku: 22,10 | přečteno: 1600x