Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čeští europoslanci v ofsajdu

Mnoho našich politiků si z „obhajoby národních zájmů v Evropské unii“ udělalo oblíbené klišé. Skutečné debatě o tomto tématu se však raději vyhýbají. Není divu: konkrétní výsledky jejich práce jasně ukazují, že právě na evropském hřišti jejich podprůměrnost a amatérismus vynikají nejvíce. Nejnovějším příkladem je výsledek rozdělování pozic v nově zvoleném Evropském parlamentu, který se v půli července poprvé sešel.

Jedním z podstatných ukazatelů míry vlivu dané země či politické strany je schopnost obsadit vedoucí pozice v jeho výborech, kde se odehrává jádro parlamentní práce. 

Mezi předsedy a místopředsedy 22 stálých výborů a podvýborů Evropského parlamentu najdeme jediného Čecha: Evžen Tošenovský z ODS je 4. místopředsedou výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Se svými 22 europoslanci se přitom Česká republika z hlediska celkového počtu europoslanců dělí s Belgií, Maďarskem, Portugalskem a Řeckem o 9.-13. místo. Z hlediska obsazení funkcí ve výborech je však až na 19.-21. místě. Belgičané mají ve výborech dva místopředsedy, Portugalci jednoho předsedu a dva místopředsedy, Řekové čtyři a Maďaři dokonce šest místopředsedů. Nemluvě o tom, že jsme si velmi pohoršili: na konci volebního období 2004-09 měli Češi jednoho předsedu a čtyři místopředsedy...

Proč se v novém europarlamentu prosazují Češi tak špatně? Důvodů je několik. Na prvním místě je vesměs slabá individuální kvalita. Mezi českými europoslanci prakticky nenajdeme skutečné odborné či politické těžké váhy ani v českém, natož pak v evropském měřítku. Dalším důvodem může být pošramocená pověst České republiky po promarněném předsednictví, průtazích s ratifikací Lisabonské smlouvy či kvůli dlouhodobě budované pověsti euroskepticky kverulantské země. Avšak hlavní příčinou je neschopnost českých politických stran, které neumí hrát na evropském hřišti. ODS a ČSSD sice zvolily každá jinou strategii, výsledek je však tristně stejný.

Sociální demokraté vsadili na a priori osvědčenou strategii působení skrze vlivný europoslanecký klub. Se svými sedmi europoslanci se v klubu Socialistů a demokratů (S&D) dělí o 8.-10. místo s Poláky a Portugalci. Ovšem zatímco portugalští socialisté mají ve výborech jednoho předsedu a jednoho místopředsedu, polští pak alespoň jednoho místopředsedu, na ty české se nedostalo. Cenou útěchy je post místopředsedy parlamentu pro Libora Roučka. Prestižní, ale víceméně bezvýznamná role.

ODS propadla iluzi, že je lepší být třetí v malém klubu, než osmá v tom největším. Opustila proto klub Evropské lidové strany (EPP, 265 poslanců) a založila s britskými konzervativci nový euroskeptický klub (54 poslanců). Pomiňme fakt, že jde o politicky málo srozumitelný a již nyní rozhádaný slepenec, jehož existence závisí na podpoře několika jednotlivců z vesměs marginálních politických stran. A že jménem ODS ve vedení Evropského parlamentu nyní mluví představitel polské ultrakonzervativní a národovecké strany bratrů Kaczyńských. Podstatné je, že rozhodnutím ODS prakticky zanikl český vliv uvnitř klubu EPP, který přitom zásadním způsobem ovlivňuje práci parlamentu (obsadil 10 předsedů a 31 místopředsedů výborů). Česká delegace v EPP dnes čítá pouhé dva poslance (z KDU-ČSL), což je stejný počet jako Kypr a Malta, hůře už na tom v EPP jsou jen Dánové a Estonci. Naopak, kdyby ODS zůstala, česká delegace by s 11 poslanci byla na 8. místě. Jen pro srovnání: z 14 maďarských europoslanců EPP se čtyři prosadili na pozice místopředsedů výborů.

Rozložení vlivu v novém europarlamentu bohužel jen dále ilustruje fakt, že zatím jsme v unii spíše do počtu, než abychom byli vlivnou a respektovanou zemí. Ale také to jasně dokazuje, že za to nemůže zlá vůle někoho jiného v unii, ale jen a jen neschopnost našich politických „elit“.

Autor: Lukáš Macek | čtvrtek 30.7.2009 10:45 | karma článku: 15,18 | přečteno: 2331x
  • Další články autora

Lukáš Macek

ODS v Bruselu: ouzká cesta k prozření?

Mnohokrát jsem v uplynulých letech poukazoval na to, že ODS se svou politikou v rámci Evropské unie stává „kůlem v plotě", čímž oslabuje český vliv v Unii. A že tedy právě strana, která se ráda ohání „obranou národních zájmů", svou politikou aktivně přispívá k tomu, aby Češi v Bruselu hráli slabší roli, než by se patřilo. Zavržením této politiky byl odchod europoslanců ODS ze středopravicové frakce EPP do nové „eurorealistické" frakce s britskými Konzervativci, polskou stranou PiS a pár obskurními spojenci z jiných zemí. Někteří tuto kritiku považovali za hysterické „antiíodéesáctví". To se nyní zřejmě přeneslo i na samotného šéfa europoslanců z ODS, Miroslava Ouzkého.

20.1.2010 v 10:20 | Karma: 14,93 | Přečteno: 3072x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Plusy a minusy dvojice Van Rompuy-Ashton

Jmenování „prezidenta" a „ministryně zahraničí" EU vyvolalo řadu komentářů, často poněkud povrchních. Vraťme se k tomuto tématu v několika bodech.

30.11.2009 v 13:07 | Karma: 12,03 | Přečteno: 3184x | Diskuse| Ostatní

Lukáš Macek

Füleho nové šaty

Další promarněná šance... to je hlavní pocit, který mám z výběru českého kandidáta do Evropské komise. Mnoho komentářů se zaměřuje na osobu Štefana Füleho a na jeho minulost. Jakkoli tuto debatu chápu, hlavní problém vidím dnes přece jen jinde: ve způsobu, jakým byl vybrán.

13.11.2009 v 9:06 | Karma: 13,57 | Přečteno: 3921x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Ještě k Listině a Klausově "výjimce"

Michal Petřík, poradce Václava Klause, obhajujoval v HN požadavek na připojení České republiky k „protokolu o uplatňování Listiny základních práv EU v Polsku a ve Spojeném království" (HN, 29/10/09). Dává jej do souvislosti s majetkovými nároky sudetských Němců. Ocitoval i pasáž onoho protokolu, jehož platnost pro Českou republiku byla mezitím v Bruselu dojednána: "Listina nerozšiřuje možnost Soudního dvora EU ani jakéhokoliv soudu Polska či Spojeného království shledat, že právní předpisy, zvyklosti nebo postupy Polska či Spojeného království nejsou v souladu se základními právy, svobodami nebo zásadami, které listina potvrzuje." Škoda, že sám této citaci nevěnoval více pozornosti. Pochopil by, že bojovat proti právní závaznosti Listiny je zbytečné. A že v praxi je nejspíš zbytečný i zmíněný protokol.

6.11.2009 v 10:18 | Karma: 16,28 | Přečteno: 3477x | Diskuse| Politika

Lukáš Macek

Další český trapas: druhý muž ve státě je euroanalfabet

Včera jsem tu psal, že by bylo pěkné, kdybychom ze sebe přestali v EU dělat hlupáky. A vyjádřil jsem naději, že nominace českého komisaře do nové Evropské komise by mohla být začátkem nápravy naší pověsti. Trvalo jen pár hodin, aby mne ctihodný představitel české politické reprezentace usvědčil z naivity.

5.11.2009 v 9:17 | Karma: 30,34 | Přečteno: 5179x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2820x
Ředitel evropského kampusu Sciences Po (Pařížský institut politických věd) v Dijonu.

Lídr kandidátky SNK ED ve volbách do Evropského parlamentu 2009.