Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Také stáváte v zónách?

Míněno parkovacích. Těch, které zavedli radní některých pražských čtvrtí a připravili tak občanům města ráj i peklo zároveň.

Tak krvavě hluboký řez do běhu každodenního života vyžaduje precizně zvládnutou organizaci posloupnosti kroků a ošetření povinností z toho vyplývajících pro všechny sociální a občanské skupiny. A také práv, která jsou v civilizované společnosti deklarována.

Regulace přílivu vozidel všeho druhu do velkoměsta a jejich parkování, čím blíže centru, tím hustěji, je jistě nutná, ba přímo vynucená. Dostat automobily pod zem je řešením sice velmi drahým, avšak snad jediným možným. Což je principem slibů komunálních politiků při řešení parkovacích problémů. Nejprve je prý nutno však peníze vybrat, tedy zavést zpoplatnění veškeré odstávky vozidel a posléze začít budovati podzemní garáže. Dobrá potud snad v pořádku, ale podle prognóz z radnic prosakujících bude lze stání v podzemí zakoupit (v řádu statisíců), popřípadě pronajmout parkovací čas v řádu desetikorun, či stokorun za hodinu. Máte na to?

Organizace zavádění parkovacích zón na Vinohradech a především na Žižkově je dílo koncentrovaného diletantismu mixovaného s nedočkavostí za vybranými poplatky. Podstata přerozdělování, manipulace a distribuce cizích peněz necizím adresátům tak opojně svádí i pravicové zastupitele. Systém vytváří běžně absurdní situace, kdy ze dvou  třetin poloprázdná ulice bez rezidentských vozů (zde bydlících) zívá osiřelým prostorem, zatímco já, který přijíždím za prací parkuji o kilometr jinde na sousedním obvodě. To je to, co bylo záměrem celé akce?

Nedostatečně promyšlená struktura možností zakoupiti, za přiměřenou cenu, jakousi parkovací kartu i pro jiné skupiny lidí, než trvalé usedlíky a místní podnikatele je téměř diskriminační. Naprosto nepřipravená společnost nezareagovala odložením plecháčů do šrotu, nebo pouze k víkendovým výletům a vymýšlí, tradičně, kličky, obezličky, možnosti systém

„ prekabátit“. Nevýkonná, nedůstojná, pomalá, předražená hromadná doprava není alternativou dopravy individuální a prosím nepodezírejte mne ze sobeckého protispolečenského oportunismu. Prostě se nemohu oprostit od pocitu, že čas, který strávím na cestě za prací a zpět (nehovoříce o operativních přesunech) ve veřejných vagónech jakéhokoli typu, mohu věnovati podstatně důležitějším a užitečnějším činnostem. A tak to připomíná starou dobrou pravdu o klaccích pod nohy přičinlivým, poplatky platícím, prudy loajálním.

Proč není systém zaměřen spíše na druhá, třetí auta v rodině a čtvrté služební, kterým se jezdí v týdnu, neb je to výhodné, obří vozy patřící komukoli, dodávky, offroady, mikrobusy, automobily mimopražské, proč zaměstnanec, notabene státní, nemůže svobodně rozhodovat o formě a způsobu dopravy za prací, je-li z jinak očíslovaného obvodu. Třeba nás čeká pohyb po městě obecně na propustky, to abychom my rodilý Pražáci nepřekáželi turistům. Kdoví. Když ta distribuce oběživa je tak lákavá.

Samostatnou kapitolou je průběh a technická stránka celého procesu: náběhy na systém, ohýbaná výběrová řízení, odklady, částečné náběhy… A doprovodné efekty, se kterými nikdo nepočítal? Naprosto přeplněné hraniční oblasti desátého obvodu, občané těchto teritorií trhající si vlasy zoufalstvím co se svým vlastním vozem, ulice a uličky mezi vilkami, kde auto téměř neznali, narvané jak parkoviště u hypermarketu v době předvánočních slev a nebývalý pohyb osob, spěchajících na Vinohrady, či Žižkov.

Komické scénky pro pozorovatele představuje také okolí prodejního místa parkovacích karet v Perunově ulici. Od šesté ranní se zde zjevuje had zájemců o povolení odstavit své vozidlo na „trojce“, kterým přišel nadmíru vhod odklad realizace projektu, spolehli se na laxnost úředníků a tahanice kolem výběrového řízení, povolenky nezakoupil včas a nyní, pět minut po dvanácté horečně dohání své meškání. Ve frontě láteří, nervozita stoupá, konflikty naopak nemeškají, o štulce a šťouchance není nouze, nadávky a sprostota létají vzduchem. Všichni by chtěli pohodlí, když už za to platí, více prodejních míst, více okének, více úředníků. Čili zvyšování nákladů. Koho však zajímá, že někdo na vyřízení karty půl roku kašlal a nyní volá po komfortu, vzteká se a posílá šimly za přepážkou do…horoucích pekel? Jak vidno, pokud běží o osobní zájem jdou správné principy stranou : „Je to pro mne výhodné? Tak vpřed!“ Té opravdové, praktické demokracii, odpovědnosti za své životy a důsledky svých činů se učíme jen velmi pomalu, těžce, bolestně a neochotně.

Suma sumárum pro rezidenta prázdná ulice a výběr ze dvou pozitiv – sem, anebo někam jinam, pro mne krutá komplikace zaplacená, především, časovými náklady. Však znáte pravdivě profláknuté „time is money“, no ne?

Ve finále jsem ale zjistil, že nejméně dvakrát denně svižně absolvovaný kilometr mi jde neobyčejně k duhu a vlastně tak úředník svými rozhodnutími podporuje moji fyzickou kondici. A navíc, každá píle při překonávání překážek člověka posílí. Takže tímto všem spoluobčanům, kteří mi komplikují život – děkuji.

Autor: Jan Linhart | čtvrtek 28.2.2008 9:31 | karma článku: 10,13 | přečteno: 1176x
  • Další články autora

Jan Linhart

Lávka.

Byl jsem se podívat na spadlou trojskou lávku. Uviděl jsem bizarní, tragický obraz zřícené mostovky a nakloněného pilíře. Pral jsem se se směsicí pocitů ve své hlavě. Vějíř obav, bezmoci, vzteku a hnusu.

4.12.2017 v 13:11 | Karma: 28,02 | Přečteno: 1331x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Operace se zdařila – rozvrat školství dokonán.

Kantoři jásejte! Dostanete přidáno! Stát si vás cení o patnáct procent více. Vaše společenská prestiž prudce vystřelí o celou šestinu. No, a to nejdůležitější, vaše konto se nafoukne jak břicho utopence.

19.9.2017 v 17:10 | Karma: 29,55 | Přečteno: 713x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Hospoda bez cigára, ryba bez vody, hlava bez mozku.

Schválně jsem si ponechal odstup několika dní. Ovšem přátelé, pocit neskutečné blbosti je čím dál, tím silnější a drtivější.

6.6.2017 v 14:46 | Karma: 43,69 | Přečteno: 2625x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Blbákov, to je naše domovina.

Máte za to, že největší vopruz, který musíte podstoupit, neb vám na krk šlape „služebník“ stát, vedený neziskovými specialisty, je obsáhlé daňové přiznání?

25.4.2017 v 9:20 | Karma: 26,35 | Přečteno: 771x | Diskuse| Společnost

Jan Linhart

Vítejte v Novém Husákově.

Čardáš lží kolem deficitněpřebytkového hospodaření našeho korpulentního státu je k smíchu i pláči zároveň. Ten pán, přes peníze, co tak směšně hovoří, veden snahou o český jazyk, lže, až se mu od huby práší.

11.1.2017 v 10:28 | Karma: 20,32 | Přečteno: 501x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Íránský prezident je po smrti, uvádí média. Záchranáři našli trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  6:34

Některá íránská média tvrdí, že při nedělní nehodě vrtulníku zemřeli prezident Ebrahím Raísí a...

Bouřky, déšť i slunce. Teploty ke konci týdne vyšplhají až k 25 stupňům

20. května 2024  6:31

Počasí v Česku bude proměnlivé. Podle meteorologů během týdne se vyskytnou bouřky a déšť, vysvitne...

ANALÝZA: Válečný kabinet se sype kvůli zájmům Netanjahua

20. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Po protestu ministra obrany se přidal i člen válečného kabinetu Benjamin Ganc. Chtějí od Netanjahua...

Rušte dětská lůžka, vybízí pojišťovna špitály. Ve hře jsou denní stacionáře

20. května 2024

Premium Pediatrů je málo, dětských oddělení moc a ne všechna využita. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1142x
speciální pedagog

Seznam rubrik