Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Leukémie a jedno velké „Díky!“

Jedenáct let. Již jedenáct let jezdím na jisté dětské oddělení 21B. Léčba mé nemoci je náročná. Nikdy se neví, kdy propukne.

thestranger.com

Příčiny? Různé. Obyčejné činnosti k životu potřebné. Fyzická zátěž, tedy pohyb či nemoc. Normální nachlazení mě srazí na kolena, donutí mě poležet si až čtrnáct dní na kapačkách.

Vzácná nemoc. PNH. Paroxysmální noční hemoglobinurie. Sama samotinká, do osmnácti jediné dítě v ČR. Prý. Léky pro dospělé a důchodce. Pokusný králík? Možná. Jizvy z odběrů, kostní dřeně. Nevyléčitelné, jen transplantací. Žádné dětství, množství proplakaných nocí.  Otázka: „Proč já?“ poletuje v mysli denně. Přesto si nestěžuji. Protože vím, že je ještě mnohem horší onemocnění: Leukémie.

Není pěkné říci, že leukemikům závidím. Závidím jim to, že oni se po transplantaci téměř vždy vyléčí. Ano, jsou hlídáni. Postupně však i tyto kontroly odezní. Mohou žít nový, zdravý život. Ale ta cesta k němu je trnitá, plná kamenů, lemovaná bolestí a slzami. Stojí však za to.

S mojí diagnózou a nepravidelnými návštěvami oddělení, stejně jako táborů, které pořádá tamní sdružení Šance, je celkem logické, že většina mých kamarádů a kamarádek jsou vyléčení leukemici. Jsou to silní lidé, častokrát ještě děti. Problémy obyčejných lidí se zdají, vedle těch jejich v době léčby, zcela malicherné. Až po setkání s takovým člověkem nebo jiným nemocným, postiženým, si uvědomíme cenu života.

Když mi bylo třináct let, umřel mi na leukémii kamarád. Poznamenalo mě to a utvrdilo v tom, že sice ne každý člověk tuhle nemoc porazí, přesto je třeba vytrvat a hlavně, BOJOVAT! Hlavně se musí chtít vyléčit a to on nechtěl…

Dokonce se mi i stalo, že jsem opět ležela na oddělení a přivezli mladou slečnu. Třináct let, i když vypadala na starší. Zuzka se jmenovala. Odpoledne, po odběrech, jsme se spolu bavily, vše se zdálo býti krásné, nebýt toho, že jsme byly zavřené v nemocnici.

Vstoupil lékař. Oznámil jí přede mnou, že má leukémii. Sesypala se. Utěšovala jsem ji a snažila se jí pomoci, i když jsme věděla, že slova jsou teď zcela zbytečná. Chtěla jsem jí ale ukázat, že na tu nemoc není sama.

Když mne propustili, vždy, když jsem šla na kontrolu, navštívila jsem ji. Byla usměvavá, přesto nešlo přehlédnout kruhy pod očima. Sžíralo ji to zevnitř. Snažila jsem se ji bavit, rozesmívat. Připadala jsem si jako první zdravotní klaun. Tehdy mi to tak ale nepřišlo…

Dnes je z ní mladá, krásná a zdravá slečna, co motá hlavy klukům. Nikdo by jí nevěřil, čím si prošla. A takových dětí je mnoho.

Nejsmutnější pohled je ale vždy ten, když vidíte ty malé děti s holými hlavičkami, nafouklými bříšky a kulatými tvářemi, mající neustále na něco chuť díky lékům. Zdají se býti šťastné. Naštěstí si pořádně neuvědomují, co se děje. V budoucnu z toho zbude jen matná vzpomínka. A to je dobře…

Jedno je ale jisté. Ačkoli se vyléčí a žijí normálně, chodí se bavit do společnosti, zůstanou poznamenaní. Je to takový cejch. Ale v dobrém slova smyslu. Protože oni ví, jak těžké je nepodlehnout a rvát se o vlastní život se zákeřnou nemocí. Stejně tak pro jejich rodiny…

Na závěr jsem si nechala zvláštní poděkování celému oddělení 21B, všem sestrám, které mi po celých jedenáct let se snažili zpříjemňovat pobyt v nemocnici. Všem lékařům, mé lékařce, docentce Pospíšilové, a hlavně Lucce Sulovské za to, jaká neskutečná energie z ní vyzařuje. Je to takové sluníčko. Děkuji jí za to, jak ochotně se o mne starala.

Taktéž bych chtěla poděkovat sdružení Šance, bez jejichž pomoci bych nikdy nepoznala tolik skvělých lidí a nepodívala bych se na tolik zajímavých míst. Jsem vděčná za to, že mohu býti členem.

DĚKUJI!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Liedermannová | středa 2.3.2011 17:54 | karma článku: 41,41 | přečteno: 5733x
  • Další články autora

Eliška Liedermannová

"Barevná sklíčka" aneb marihunana a alkohol vládne světem

Jeden kamarád mi představil svoji myšlenku, že na dnešní svět se nedá dívat jinak než pesimisticky a pokud jste optimista nemáte šanci přežít. Je to však pravda? Copak je dnešní svět skutečně tak špatný, že k tomu, abychom jej viděli i jinak než pesimisticky potřebujeme berličky, které nám „pomohou“ vnímat svět jinak i než jen černobíle?

27.2.2012 v 21:23 | Karma: 8,79 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Doktor Smrt aneb Jack Kevorkian

Je to již několik dnů, co zemřel Jack Kevorkian.Myslím, že tohoto muže mnoho z vás nezná, natož osobně.Jelikož osobně by ho nechtělo poznat velké množství lidí. Byl to lékař, kterého si lidé přejí potkat na své pouti životem jako posledního. Byl totiž propagátorem euthanázie, asistované sebevraždy.

8.6.2011 v 21:25 | Karma: 10,95 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Tři lidé, jimž vděčím za mnohé…

Lidský život je dlouhý. Alespoň ve většině případů. Během něj potkáme mnoho lidí. Většina z nich nás jen mine. Avšak malé procento má to štěstí, poznat nás zevnitř. Odhalit naše vnitřní kouzlo. Těm lidem pak věříme, považujeme za své přátele. Prožívají s námi naše trápení i radosti. Jsou nám oporou. Vytvoříme si s nimi pouto, které nás ovlivní. Navždy.

30.3.2011 v 21:04 | Karma: 9,31 | Přečteno: 882x | Diskuse| Osobní

Eliška Liedermannová

Nechat žít či nechat zemřít? Aneb trest smrti v dějinách lidstva

Pokaždé, když je spáchán nějaký závažný zločin, část naší populace volá po trestu smrti. Ten byl v naší republice zrušen po roce 1990. Je ale skutečně tato forma trestu, nejen v naší společnosti, nutná nebo by to bylo porušení lidského práva na život, i když tím dotyčným je několikanásobný vrah či pedofil?

28.3.2011 v 21:14 | Karma: 9,49 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Zamyšlení nad lidmi...

Zapadající slunce ozařuje tvář. S přivřenými víčky hledím do něj. Vnímám slabý studený vánek, který ani nedokáže pohnout holou větvičkou v korunách stromů. Ze žlutozelené trávy opatrně vykukují hlavičky sedmikrásek. Přichází jaro...

16.3.2011 v 11:13 | Karma: 12,46 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Policista si podle obžaloby nechal část peněz z pokut, dostal peněžitý trest

16. května 2024  14:19

Plzeňský okresní soud nepravomocně potrestal peněžitým trestem dopravního policistu Víta H. za to,...

Pavel jmenoval Ženíška ministrem pro vědu. Popřál mu v boji s dezinformacemi

16. května 2024  6:05,  aktualizováno  14:18

Prezident Petr Pavel jmenoval Marka Ženíška z TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace....

Fico je stále ve vážném stavu, čeká ho další operace. Krvácení do břicha zastavili

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:15

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

V Kladně hoří sklad olejů. Zasahovala stovka hasičů, situaci komplikoval vítr

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  14:14

V kladenské ulici Železničářů hoří průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U požáru zasahovala...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2128x