Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

29. 3. 2011 8:27
on přece každý trest je nehumání

Proto je to trest. I když vás jenom chytne revizor bez lístku nebo policajt na stopce, tak Vás potrestá pokutou, přijdete o peníze za které jte si mohl koupit něco příjemného pro sebe. Pak se ty tresty stupňujou, veřejnejma pracema, vězením kdy Vás odtrhnou od Vašich blízkých lidí, rodiny,věcí a činností které máte rádi......jenže to jsme pořád u těch více méně slušných lidí, kteří nějak ve slabé chvilce "ujeli".

Jak asi potrestat bezcitnýho člověka, psychopata, který nemá nikoho ve světě rád a svou oběť kterou náhodou potkal umlátil k smrti pro pár korun, a nebo jen pro své vlastní potěšení? Že by bezpracným životem ve vězení, povalováním se v cele, kde má televizi, může si číst, studovat, přemýšlet o tom koho zase zabije až vyjde ven, sledováním televize, sportem,milostnou korespondencí se svými obdivovatelkami venku??

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

29. 3. 2011 15:02
Re: on přece každý trest je nehumání

Trest nemusí být nehumánní. Má být výchovný. V řadě případů, které jste popsal, je jasné, že dotyčný každému vychovávání odolá. Pak už to není trest, ale izolace.

0 0
možnosti
SS

albertan_bear

29. 3. 2011 3:17
Chyby

Chybi tam kamenova v Saudske Arabii, a nektere staty USA pripousteji vice moznosti trstu smri - zalezi na odsouzenem co si vybere (tj. soucet statu se nerovna souctu trestu ...).

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

28. 3. 2011 23:57
Ještě je tolik pěkných způsobů,

jak někoho sprovodit ze světa! Což třeba myš-krysa zpanikařená ohněm, která se nechá odsouzenému prokousat do konečníku - oblíbená to metoda nizozemských protestantů? (Někde psali, že to byl mimořádně krutý způsob, protože přitom umřela i ta ubohá myšička). Ale o to nejde...Všechny argumenty pro a proti jsou docela provětrané, není co dodat. Snad jen: původní účel byl ten, aby se předešlo recidivě - až potom přicházela pomsta. Proto taky trest vyhnanství se předpokládá už v prvobytněpospolné společnosti jako nejvyšší. V naší zpovykané blahobytné společnosti je celkem snadné někoho oddělit, aniž byste si museli poskvrnit ruce jeho krví. A za druhé: tím, že ho zabijete, vezmete mu možnost pokání - tedy nahlédnout hrůznost svých činů a litovat jich. Během vězení k němu dochází, na svobodě skoro nikdy.

0 0
možnosti
G

geo.novotny

28. 3. 2011 22:38
A kterak by jste vyřešila

ten největší protiargument vůči trstu smrti - poprava nevinného? Jen ve Spojených státech, kde se absolutní trest znovu obnovil právě na žádost občanů, během posledních několika let bylo na základě nezvratitelných důkazů DNA zjištěno, že byli již popraveni desítky nevinných lidí a dále více než 200 čeká v cele smrti na rozsudek. Rovněž je-li trest smrti uzákoněn, je potom ho možno zneužívat v politických procesech. Jaký máte názor?

G.N.

0 0
možnosti
O7

oldies 777

28. 3. 2011 22:53
Re: A kterak by jste vyřešila

domnívám se, že do určité míry má na výskyt justičních omylů v USA, právě jejich právní systém založený na precedensu. A také možnost ovlivnit porotu předvedeným výkonem  v soudní síni. Jinak, když je to nezvratné jsem též zastáncem

0 0
možnosti
MR

iluminat

28. 3. 2011 22:36
uplne nejlepsi trest pro vrahy je dozivoti, skoda ze tomu

tak neni, ani v USA, nekdy dozivoti (zalezi na statu) neni dozivoti, atd, ale to by museli ve veznici makat a poradne a odvadet statu alespon to co takovy vezen stoji, a ze jsou to dost velke prachy, to prinejmensim, bylo by vitane kdyby delali alespon tak ze by nejen vydelali na sebe, ale odvedli spolecnosti ci pozustalym taky neco, to by bylo nanajvys spravedlive.

Bohuzel ti nevinni vcetne obeti makaji na vrahy ve vezenich.

0 0
možnosti
O7

oldies 777

28. 3. 2011 22:32
Přijetí na VŠ Ti přeji

o něco míň Ti přeji psaní neoblíbených seminárek, tam určitě budou chtít více vlastního názoru. Podle názvu článku bych spíše očekával více úvah nad existencí trestu smrti jako takového a ne jen výčet několika praktik. Jinak zajímavé téma i pro mne, doporučuji knihu Historie trestu smrti od Monestiera, bohužel prakticky nesehnatelnou.

0 0
možnosti
F

Faustino

28. 3. 2011 22:43
Re: Přijetí na VŠ Ti přeji

Zajímavá je též kniha Tajnosti popraviště, kterou napsal člen dynastie pařížských katů Henri Sanson.

0 0
možnosti
ML

Niktor

28. 3. 2011 22:13
Indie

Ztratila se vám tam Indie (oběšení), kde se ovšem tento trest uděluje opravdu jen výjimečně.

0 0
možnosti
VG

govi

28. 3. 2011 21:59
Lidi chtějí

trest smrti proto , protože dnešní odsouzení za vraždy , znásilnění atd se mají ve věznicích jako prasata v žitě !  Kdyby museli bouchat někde v lomu a podobně s řetězy na noze v pruhovaných hadrech , tak by ten trest smrti už tolik lidí nechtělo...

0 0
možnosti
EL

elisabett2

28. 3. 2011 22:04
Re: Lidi chtějí

I to je možnost a řekla bych, že tento trest je brán jako skutečně nejvyšší. Netvrdím, že má být popraven každý, ale recidivista, co chladnokrevně vraždí...no nevím, zda je lepší neustále ho vracet do vězení..a obávám se, že ho by ani tvrdá práce nezkrotila. Každopádně, s tímto řešením souhlasím.

0 0
možnosti
JD

Jiří Duben

28. 3. 2011 21:43
jí odpovídám že ne..

tak za prvé, zákonodaráci, respekrivne v tomhle případě ústavodárci, by nemuseli měnit Ústavu, ale pouze Listinu, protože Listina a Ústava jsou dva samostatné zákony.....za druhé jsi zde uvedla jen málo argumentů pro a proti a de facto jsi je ani moc dobře nevysvětlila!! a upřímně, estli doufáš, že budeš vysokoškolačka, chtělo by to něco víc, tohle je úroveň slohovky žáka druhého stupně základní školy. jen okopírované údaje, a jediný tvůj vlastní názor je že jsi pro.

0 0
možnosti
EL

elisabett2

28. 3. 2011 22:00
Re: jí odpovídám že ne..

Omlouvám se, že v prvním případě to není jednoznačně napsané.

A pak, napsala jsem argumenty, které se uvádějí nejčastěji a nemyslím si, že by bylo potřeba něco na nich vysvětlovat.

V tomhle případě nešlo ani tak o můj názor, to bych ho necpala na konec, ale na začátek a následně bych vysvětlila proč jo nebo ne.

0 0
možnosti
PS

lecaks

28. 3. 2011 21:38
Kdo život nedal

Kdo život nedal, nemá právo jej i brát. Trest smrti je vlastě pro padlého bližního vykoupením. Oč horší by to měl, kdyby musel 25 let v horku, dešti či mrazu roztloukat kamení, těžit rudu. Bez naděje na změnu, na svobodu.

Proč se nepoučíme jinde, kde fungují např.tělesné tresty, viz

http://www.corpun.com/vidju.htm,

 Mohli bychom na zkoušku po dobu 5ti let zavést alternativní tresty tak, že by si mohl odsouzený vybrat - buď 15 let tvrdé práce v kamenictví apod. nebo 25 na zadek před dvěma tisíci diváky. Žádná lidská práva by neubyla, neboť nikdo potom ani u moře skrz plavky nepozná, že se měsíce léčil z ran ležmo na břiše. Důležitá je ale zkušenost, že již nezhřeší, neboť do těch samých míst nechce nikdy dostat. Pokud zapomene na trest, patří do léčebného ústavu, neboť jde o jedince s poruchou paměti či bez rozumu. Jistě, proti budou všichni citliví na lidská práva. A co práva obětí?

0 0
možnosti