Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nechat žít či nechat zemřít? Aneb trest smrti v dějinách lidstva

Pokaždé, když je spáchán nějaký závažný zločin, část naší populace volá po trestu smrti. Ten byl v naší republice zrušen po roce 1990. Je ale skutečně tato forma trestu, nejen v naší společnosti, nutná nebo by to bylo porušení lidského práva na život, i když tím dotyčným je několikanásobný vrah či pedofil?

Poprava Lady Jane Grey, obraz od Paula Delaroche

Trest smrti nebo chcete-li, hrdelní zločin. Dalo by se říci, že poprvé se tato forma trestu objevila již v Chamurabiho zákoníku. Heslo: oko za oko a zub za zub se drží až do dnešních dob. Až Římané považovali za nejtěžší trest vyhnanství. Ovšem jen pro občany republiky.

Opravdový boom trestu smrti zaznamenalo 15 – 17. století, kdy se tresty začaly značně přiostřovat. Lidé umírali. Umírali jménem krále, církve, lidu nebo jen spravedlnosti. A právě ta zde měla podobu strašlivých soudů a ještě strašlivějších muk. Sadistické fantazie katů skutečně neznaly mezí. Lámání v kole, ukřižování, utopení, upálení, pověšení….pramalý výčet možností, jak popravit člověka. Proto se jim budeme věnovat o pár odstavců dále.

Oficiální definice trestu smrti zní: „Trest smrti neboli nejvyšší trest, či také absolutní trest je trest, který předpokládá usmrcení odsouzeného člověka za trestný čin, za který je dle platného trestního práva možné tento trest uložit.“

Tady nastupuje první argument zastánců zavedení tohoto trestu. Ochrana před nebezpečnými jedinci a případnými pachateli. Jenže, nastává problém. Když už byl dotyčný\á schopen chladnokrevně, opakovaně vraždit, kdo zaručí, že až vyjde z vězení, nespáchá tento trestný čin znovu? A případný pachatel? Pokud to skutečně chce udělat, neodradí ho ani strach ze smrti, typický pro člověka.

Dalším argumentem je zamezení právě již zmiňované recidivity. Ovšem proti tomu stojí odpůrci a hlasitě dávají najevo, že justiční omyl v tomto případě nepomůže vyřešit veřejná omluva rodině a pár květů na hrob. Holt mrtvý delikvent není živý delikvent.

Možná i proto ho hodně lidí podporuje. Mrtvý nesní nic. Nepotřebuje přikrývku. Nikdo se s ním nemusí tahat, nikoho neobtěžuje svojí přítomností. Tedy, argument PRO hlásá: „zaveďme trest mrti, vězení vrahů je drahé!“

Odpůrci se ale nedají. Jsou silnými protivníky a dlouho ještě budou. Podle nich finanční náklady přípravy celé popravy vyjde stát (hlavně ten demokratický) mnohonásobně dráž, než vězeňský pobyt jejich maličkosti. Dále se ohánějí pojmem diskriminace více než šéfkuchař v kuchyni při krájení cibule. Podle statistik bývá trest smrti uplatňován častěji vůči náboženským a etnickým minoritám a vůči chudým, kteří nemají peníze na dobré právníky. Trest smrti má totiž údajně velké množství zastánců u členů extremistických stran.

Po zvážení těchto fakt se tedy opět nabízí otázka ano, či ne? Kdyby tedy naši zákonodárci trest smrti prosadili, byli by zároveň nuceni pozměnit Ústavu ČR, v jejíž Listině základních práv a svobod je jasně psáno, že trest smrti se nepřipouští.

Člověk je vlastně člověku vlkem. Jaké tedy měli soudci a hlavně kati možnosti? Určitě převážná většina viděla či četla Kladivo na čarodějnice. Se svými třemi stupni mučení byla tortura postrachem středověkého obyvatelstva. Rozdrcené palce z palečnic, slušivé španělské botečky, které drtily lýtka a holenní kosti, z žebříku (neboli skřipce) vykloubené končetiny. Nic moc, že? Proto obvykle kati žebřík vylepšovali. Tedy, spíše mučeného. Takzvané světlé trápení nebylo nic jiného, než pálení kůže člověka nataženého na skřipci. Dost často toto útrpné právo končilo smrtí, tudíž se to dá považovat za jakousi formu trestu smrti.

Poputujeme ale zpátky v čase a podívejme se k Římanům. Tito lidé byli obzvlášť zběhlí v technice ukřižování. Vycházeli z oblíbené praktiky narážení na kůl. Dotyčného ovšem nenarazili, nýbrž mu přivázali zvednuté ruce ke kůlu. Hledání pohodlnější polohy, která na kůlu neexistuje, ovšem vedlo k postupnému udušení. Až po nějaké době ukřižování dostalo dnešní kabát. I když, Ježíš pravděpodobně nebyl ukřižován tak, jak je popisováno…

Ale zpátky do středověku. Nejběžnějším, ale zároveň i nejméně čestným způsobem popravy ve středověku bylo oběšení. Trest smrti oběšením mohly soudy vynést již za pouhou krádež v určité hodnotě. Věšeni byli v naprosté většině případů pouze muži.

Zvláště těžkým druhem trestu smrti bylo čtvrcení. Na rozdíl od Francie, kde k tomuto účelu používali kati čtyři koně, bývalo v našich zemích tělo odsouzeného prostě rozsekáno na čtyři části pomocí sekery.

K takovému trestu byl odsouzen i slavný lékař a anatom doktor Jan Jesenský v roce 1621 za svoji účast v povstání českých stavů proti Habsburkům. Císař však rozsudek zmírnil a tělo Jesenského bylo rozčtvrceno až po smrti.

Kdybych ale měla popsat všechny druhy kdysi praktikovaných poprav, byl by to článek čítající několik stran. Což by bylo zbytečně dlouhé. Ostatně, některé formy trestu smrti jsou známy. Ať už je to gilotina či plynová komora. Mezi méně známé patří např. uvaření zaživa, pohřbení zaživa ( používané hlavně u žen), lámání kolem či garota, typická třeba pro Španělsko.

V dnešní době se používá hlavně smrtící injekce (32 států USA), plynová komora (5 států USA), elektrické křeslo (12 států USA), pověšení (4 státy USA, Írán, Írak, Afghánistán, Japonsko, Malajsie, Jamajka), ukamenování (Írán), stětí( Saudská Arábie) a zastřelení popravčí četou (Čína, Indonésie, Írán, Írák, Nigérie, dva státy USA, Tchaj-wan).

 

Opět se tedy navrací otázka, zda trest smrti ano či ne. Já odpovídám ano. Trest smrti je nehumánní. Zabili bychom člověka, který má právo na život. Ale to měl i ten zavražděný….

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eliška Liedermannová | pondělí 28.3.2011 21:14 | karma článku: 9,49 | přečteno: 1435x
  • Další články autora

Eliška Liedermannová

"Barevná sklíčka" aneb marihunana a alkohol vládne světem

Jeden kamarád mi představil svoji myšlenku, že na dnešní svět se nedá dívat jinak než pesimisticky a pokud jste optimista nemáte šanci přežít. Je to však pravda? Copak je dnešní svět skutečně tak špatný, že k tomu, abychom jej viděli i jinak než pesimisticky potřebujeme berličky, které nám „pomohou“ vnímat svět jinak i než jen černobíle?

27.2.2012 v 21:23 | Karma: 8,79 | Přečteno: 649x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Doktor Smrt aneb Jack Kevorkian

Je to již několik dnů, co zemřel Jack Kevorkian.Myslím, že tohoto muže mnoho z vás nezná, natož osobně.Jelikož osobně by ho nechtělo poznat velké množství lidí. Byl to lékař, kterého si lidé přejí potkat na své pouti životem jako posledního. Byl totiž propagátorem euthanázie, asistované sebevraždy.

8.6.2011 v 21:25 | Karma: 10,95 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Eliška Liedermannová

Tři lidé, jimž vděčím za mnohé…

Lidský život je dlouhý. Alespoň ve většině případů. Během něj potkáme mnoho lidí. Většina z nich nás jen mine. Avšak malé procento má to štěstí, poznat nás zevnitř. Odhalit naše vnitřní kouzlo. Těm lidem pak věříme, považujeme za své přátele. Prožívají s námi naše trápení i radosti. Jsou nám oporou. Vytvoříme si s nimi pouto, které nás ovlivní. Navždy.

30.3.2011 v 21:04 | Karma: 9,31 | Přečteno: 882x | Diskuse| Osobní

Eliška Liedermannová

Zamyšlení nad lidmi...

Zapadající slunce ozařuje tvář. S přivřenými víčky hledím do něj. Vnímám slabý studený vánek, který ani nedokáže pohnout holou větvičkou v korunách stromů. Ze žlutozelené trávy opatrně vykukují hlavičky sedmikrásek. Přichází jaro...

16.3.2011 v 11:13 | Karma: 12,46 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Osobní

Eliška Liedermannová

"Nové" nápady pana ministra Dobeše

Začínám mít pana ministra Dobeše opravdu ráda. On s námi, školáky a studenty opravdu soucítí.

10.3.2011 v 14:30 | Karma: 9,34 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  14:39

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Pražští policisté pronásledovali kradenou motorku. Spolujezdce mají, řidič uniká

16. května 2024  14:39

Pražští policisté ve čtvrtek dopoledne pronásledovali dvoučlennou posádku, která jim ujížděla na...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Fica by mohl zastoupit Kaliňák, slovenské zákony ale nemyslí na všechno

16. května 2024  10:35,  aktualizováno  14:35

Slovenského premiéra Roberta Fica, který při středečním pokusu o atentát utrpěl vážná poranění, ve...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2128x