Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za tajemstvím klobuckého menhiru

Nyní se přenesme na zvláštní pole k obci Klobuky poblíž Slaného. Zde totiž od pradávných dob stojí největší menhir v Čechách, známý jako „Zkamenělý pastýř.“ Jeho význam ani stáří neznáme.

Je to 3,5 metrů vysoký pískovcový kámen z železitým tmelem, jenž tu někdo v dávných dobách vztyčil. Nalézá se na poli mezi obcemi Klobuky a Telce. Stojí zde osamocený zhruba sto metrů od hlavní silnice a nikdo neví proč. To, že tu stojí už minimálně několik staletí, dokazuje vojenská mapa z 18. století. Ovšem jeho skutečné stáří se odhaduje až na několik tisíc let. V roce 1852 byl bouří vyvrácen a poté byl opět díky klobucké obecní radě postaven.

Podle zdejších pověstí tu „Zkamenělý pastýř“ v dřívějších dobách nestál sám, ale byl obklopen stádem ovcí v podobě šesti až dvanácti menších kamenů. A aby tomu nebylo málo, tak během minulého století bylo v okolí skutečně vyoráno ze země několik menších kamenů z podobného materiálu. Škoda, že se tato lokalita nedochovala v celé své původní kráse. Měli bychom tu dnes nejen menhir, ale rovnou celé „henge“, čili kamenný kruh, jaký známe například ve větším měřítku z anglického Avebury (Avebury – místo zasvěcené záhadám) nebo Stonehenge (viz Záhady Stonehenge).

Podle další pověsti se při každém zazvonění kostela v Klobukách menhir k němu posune o zrnko písku. Až dorazí přímo ke kostelu, nastane soudný den. Ale má to jeden háček. Když zazvoní zvon na protější straně v Kokovících, tak se kámen opět o zrnko písku vrátí zpět.

Jaký je pravý význam tohoto kamene? Možná je to dávný kalendář a nebo dokonce dávnověká observatoř. Jak se zde podařilo v roce 2000 Ing. Zdeňku Ministrovi prokázat, tak na 1. května, tedy o pradávném keltském svátku Beltainu, zde vychází Slunce přesně za horou Říp. Když už mluvím o tomto, není jistě bez zajímavosti, že klobucký menhir stojí společně s dalšími podobnými lokalitami na významné linii ukazující na východ slunce o 1 květnu. Kromě Klobuckého menhiru se na linii nalézá i Vladař u Žlutic, Kounovské kamenné řady, hora Říp, Kokořínkso, hrad Houska, Drábovna u Malé Skály a nebo Růženčina zahrádka v Krkonoších. Této záhadě jsem se věnoval podrobněji v článku „Máme linii svatého Michaela také v Čechách?

Můžou být za vztyčením tohoto kamene staří Keltové? V okolí Klobuk byly skutečně odkryty nálezy keltských hrobů (1. tisíciletí př. n.l.). Ale byly zde učiněny nálezy i mnohem starší. Například kultury se šňůrkovou keramikou, jež se u nás rozvíjela ve 2. polovině 3. tisíciletí před naším letopočtem. A dokonce zde byly nálezy kultury s volutovou keramikou, která zde působila v 6. tisíciletí před naším letopočtem. Pochází snad menhir z některé z těchto dob?

Ale pojďme se vrátit k významu tohoto kamene nebo spíš tohoto a podobných kamenů. V okolí jich je jich, sice menších, ale za to několik. Podobný je třeba v nedalekém Slavětíně nebo v Hřivčicích. Dále také v Drahomyšli nebo i v pražských Dolních Chabrech (viz Pěší výlet po severním okraji Prahy). A mnohé další. A aby tomu nebylo málo, v celé řadě dalších lokalit se takovéto menhiry už nezachovaly, ale přesto existují zprávy, že tam byly.

V roce 1984 vydal dr. Milan Špůrek článek v časopise „Památky a příroda“, ve kterém zmínil několik geometrických souvislostí mezi těmito lokalitami. Z nich vyplývá například, že:

-          většina vztyčených kamenů se nalézá na přímkách ve trojicích. Těchto přímek vznikne celkem 23.

-          Mezi menhiry se často vyskytuje vzdálenost 22,03 a 29,34 kilometrů.

-          Převážná většina menhirů v severozápadních Čechách se nalézá na obvodu tří kružnic o stejném průměru 29,6 km.

-          Spojnice mezi menhiry směřují k místům západu a východu slunce o slunovratech a ve dnech starých keltských svátků (viz např. „Dnes máme svátek Lugnasad“)

A aby tomu nebylo málo, tak se svojí troškou do mlýna jsem přišel i já, když jsem zjistil, že klobucký menhir zapadá i do několika mnou objevených ley lines obrazců. Jednak přímo zapadá do tzv. Řípské hvězdy, kde v přesném hexagonu jsou ve vzdálenosti cca 21 kilometrů od Řípu umístěny: menhir Klobuky, Budeč, Neratovice, Kokořínsko, Ústěk a Lovosice. (bližší podrobnosti v článku: „Tajemství hvězdných hor“)

A druhý můj obrazec, jehož je klobucký menhir součástí, je i tzv. Berounský drak (viz článek „Jsou leylines obrazce otisky předchozích civilizací?“), skládající se s četných pravěkých památek ve středních a severních Čechách.

Menhir je tedy opředen mnoha zatím nerozluštěnými záhadami. Jak se k němu nejlépe dostat? Z obce Klobuky k němu vede naučná stezka. Pokud sem přijedete autem, je nedaleko něj u silnice i malé parkovišťátko. Menhir je dnes chráněn malým dřevěným plůtkem. Ale i tak se dá k němu dobře dostat. Jeho návštěva je vždy opravdovým nevšedním zážitkem.

Použité zdroje: wikipedie, místní informační tabule

Lenková J. a kolektiv: Velká kniha tajemství a záhad, Regie, Praha, 2001

http://www.kpufo.cz/oblasti/meg/album/kartoteka/mklobuk/mklobuk.htm

Foto: Libor Čermák 

 

Související články:

Megalitická památka u Chlístova

Kde leží český Silbury Hill?

Megalitická kamenná řada u Bylan

Tajemství kamenného muže z Mrchojed

Rubrika: Obrázky z cest

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 10.6.2014 12:32 | karma článku: 22,74 | přečteno: 1520x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám