Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Smyčka kolem důkazu mimozemského života se stále stahuje

Je úžasné sledovat nejnovější vědecké objevy. A zvláště ty, které boří letitý mýtus, že život na Zemi je něco ve vesmíru ojedinělého. Pojďme se podívat na některé nejnovější vědecké výsledky, které se v tomto směru objevily v uplynulých týdnech.

Sonda Vikingwikipedie

M i l i a r d y   e x o p l a n e t   v   o b y v a t e l n ý c h   z ó n á c h

Se zajímavou studií přišla Evropská jižní observatoř. Ta se rozhodla odhadnout počet superzemí u nejčastějšího typu hvězd, u červených trpaslíků. Astronomové na základě šestiletého pozorování spektrografem HARPS odvodili zajímavou statistiku. Vycházeli z dosavadních výsledků tohoto dalekohledu, kdy v posledních letech HARPS prozkoumal celkem 102 červených trpaslíků, u nichž našel celkem 9 superzemí, a to včetně dvou (Gliese 581 d Planeta s podmínkami pro život objevena! a Gliese 667 C c - Objevy planet v zóně života se množí) v obyvatelné oblasti. Když zkombinovali všechny dosavadní výsledky spektrografu, vyšly následující výsledky: Přibližně u 40 procent červených trpaslíků by se měla nalézat exoplaneta typu superzemě, což čistě teoreticky znamená, že v naší galaxii je 60 miliard superzemí v obyvatelné oblasti hvězd. A to mimochodem jen u červených trpaslíků. Do toho počtu totiž nejsou zahrnuty hvězdy typu Slunce a ostatní, a tak by počet takovýchto a menších planet v obyvatelných oblastech hvězd mohl být ještě daleko větší. Například v posledních dnech se objevila zpráva o hvězdě HIP 56948 vzdálené 210 světelných let. To je hvězda, která co do vlastností by mohla dělat doslova dvojníka našemu Slunci. Studie jejího objevitele Jorge Meléndeze z Universidade de Sao Paulo opakovaně vyloučila přítomnost obřích planet kolem hvězdy. A protože planety jsou u hvězd něčím samozřejmým, je pravděpodobné, že tuto hvězdu obíhají planety kamenné, které svými vlastnostmi odpovídají naší Zemi. Bohužel na jejich odhalení zatím nemáme dostatečně výkonné přístroje.

Zdroje: http://www.exoplanety.cz/2012/03/28/v-obyvatelnych-oblastech-cervenych-trpasliku-jsou-desitky-miliard-exoplanet

http://www.exoplanety.cz/2012/04/15/hip-56948-hvezda-ktera-jakoby-z-oka-vypadla-slunci

 

Ž i v o t   n a   m ě s í c i   E n c e l a d u s ?

Od roku 2004 obíhá planetu Saturn sonda Cassini. Kromě samotné planety má sonda za úkol zkoumat i její měsíce. Na paškál si tentokrát vzala zajímavý 500 km veliký měsíc Enceladus. Vědci zjistili, že v oblasti jižního pólu se objevují mohutné gejzíry vodních par. A tak se vědci rozhodli, že zkusí za pomocí sondy Cassini tyto gejzíry prozkoumat. A výsledky jsou mimořádně zajímavé. Vodní páry obsahují organický materiál a sůl. Jejich slanost je zhruba stejná jako slanost oceánů pozemských. Znamená to, že pod zamrzlým povrchem měsíce je oceán vhodný pro život. Jsou vědci, jako například Carolyn Porcová, která vede tým zpracovávající snímky ze sondy, kteří proto dokonce Enceladus označují jako astrobiologicky nejslibnější místo.

 

Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/263355-pod-povrchem-saturnova-mesice-je-slany-ocean-priznivy-pro-zivot.html?ref=zpravy-dne

 

Ž i v o t   p ř i c h á z í   z   v e s m í r u

Francouzští a němečtí vědci z výzkumného ústavu CNRS se pokusili napodobit podmínky, jaké panují na kometách. Při teplotě minus 200 stupňů Celsia si vyrobili takovou umělou kometu, která simulovala podmínky v kosmu. Umístili na ní prvky a sloučeniny běžné ve vesmíru, jako fluorid hořečnatý, vodu, čpavek a metanol a vše to ozařovali ultrafialovými paprsky, aby to připomínalo působení Slunce ve volném prostoru. Umělé organické látky se na povrchu začaly tvořit už po pouhých deseti dnech! Šlo o 26 druhů aminokyselin, jež jsou základem pro nukleové kyseliny. Že by další potvrzení hypotézy „panspermie“, o níž jsem psal v článku „Po stopách životonosných meteoritů

Zdroj: http://www.novinky.cz/veda-skoly/261667-zivot-pochazi-z-vesmiru-potvrzuji-vedci-kteri-stvorili-umelou-kometu.html

B y l   o b j e v e n   ž i v o t   n a   M a r s u ?

Snad nejšokující zjištění jak pro mne, tak pro všechny, kteří doufají v prokázání života na rudé planetě, se objevilo doslova před několika málo dny. Je to revize pokusů ze sondy Viking z roku 1976, které by přeci jen mohly naznačovat přítomnost života na Marsu. Připomenu jen, že tehdy zde na marsovské půdě bylo provedeno několik pokusů, jež mohly přítomnost možného života prokázat. Ačkoliv se o tom málo ví, tak první testy skutečně tehdy vyšly pro život pozitivně! Další bohužel už nikoliv, a tak ty první byly zkrátka označeny za chybné a že šlo jen o chemické procesy. Z toho bylo usouzeno jediné, že Viking v roce 1976 žádné stopy života  nenašel. Nyní vědci znovu analyzovaly výsledky pokusu a podívali se na ně čistě matematicky. A došli k závěru, že výsledky hovoří skutečně spíš pro biologické procesy! A to, že se tenkrát život neprokázal v dalších pokusech, by mohlo být způsobeno tím, že je případní mikrobi se vzorků zkrátka nepřežili. Vždyť vzorky byly například zahřívány, vystaveny vysokým teplotám, nebo ponechány několik měsíců ve tmě. To vše by případné mikroorganismy mohlo zabít. Nabídli nám tedy vědci na ony tehdejší pokusy Vikingu nový pohled? Já se domnívám, že ano. Škoda jen, že obdobně jako dnes neuvažovali vědci tenkrát před šestatřiceti lety. Pohled veřejnosti na život ve vesmíru by už mohl být zcela jiný a lidstvo by bylo ušetřeno nekonečných sporů mezi osamocenionisty a příznivci mimozemského života. Jak říká biolog Joseph Miller z týmu, jenž analýzu prováděl, nezbývá nic jiného, než na Mars poslat další vědecké přístroje, například i mikroskop, který by případné mikroby potvrdil a zdokumentoval.

Zdroj: http://www.novinky.cz/veda-skoly/264813-vedci-mozna-nasli-v-roce-1976-na-marsu-zivot-pri-pokusech-ho-znicili.html 

C o   z   t o h o  v š e h o  v y p l ý v á ?

Především to, že nové informace, které ukazují na to, že život na Zemi není ve vesmíru ničím výjimečným, přicházejí doslova každou chvíli. Viz například mé články: „Objevy planet v zóně života se množí“, „Nové naděje na mimozemský život“, „Kalifornské jezero Mono Lake a mimozemský život“, „Planeta s podmínkami pro život objevena!“, „Nové objevy nám přibližují existenci života ve vesmíru“, „Blíží se už konec jedinečnosti pozemského života?“, „Ať žije život mimo Zemi!“ a konečně i článek tento. To všechno jsou zprávy o nejnovějších aktuálních objevech, které podporují jediné. Život na Zemi není nic výjimečného. A v kontrastu s tím je doslova balzám na duši sledovat, jak ti, co stále ještě věří v jedinečnost a osamocenost pozemského života, doslova a do písmene ztrácejí pevnou půdu pod nohama. Zkrátka a dobře, chvíle, až bude světu slavnostně oznámen objev života ve vesmíru mimo Zemi, se nezadržitelně blíží.

 

Použité fotografie a zdroje: viz odkazy u článku a wikipedie

Další související články:

Exoměsíce a mimozemský život

Pozemský život je prý na špici vývoje života ve vesmíru. Fakt?

Významní vědci se vyslovují pro život ve vesmíru

Po stopách životonosných meteoritů

Jak nalézt mimozemské civilizace?

Křesťanství a mimozemské civilizace, jde to k sobě?

Svět potřebuje zažít pořádný šok!

Tak jsme zas prý ve vesmíru sami. Fakt?

Víra ve vzácnost života ve vesmíru je také jen víra

Byl už zachycen signál mimozemské civilizace?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Libor Čermák | úterý 17.4.2012 6:10 | karma článku: 22,69 | přečteno: 2321x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám