Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postavte si scénu volby velkého Vonta ze Záhady hlavolamu

Nedávno došlo k velké foglarovské události. Albatros vydal nové vydání Záhady hlavolamu, podle mého názoru jedné z nejlepších knížek pro mládež na světě. A tak se připojuji i já. Připravil jsem papírový výjev volby velkého Vonta.

Záhada hlavolamu, jedno z nejznámějších literárních děl Jaroslava Foglara. Je to první díl tzv. "stínadelské trilogie". Poprvé vycházel na pokračování v šestém ročníku Mladého hlasatele, tj. v letech 1940-41. To znamená cca dva roky poté, co tento časopis přinesl první komiksové příběhy s Rychlými Šípy. V roce 1941 vyšlo v nakladatelství Kobes i první knižní vydání Záhady hlavolamu s ilustracemi Jana Fischera.

Druhé a třetí vydání vyšlo až v roce 1968 v nakladatelství Blok. Totéž nakladatelství vydalo v letech 1969 a 70 i jeho čtvrté a páté vydání. Kromě toho Záhada hlavolamu vycházela i jako vkládaná příloha některých časopisů. Například v letech 1968-69 v časopise Zář Mladoboleslavska nebo v Ostravském kulturním zpravodaji. Anebo jako kreslený seriál z nakladatelství Novinář. Záhada hlavolamu se též dočkala i vydání i v jiných jazykách. V polském, slovenském, maďarském a německém.

Foglar J.: Dobrodružství v temných uličkách, Olympia, Praha, 1991. kreslí Marko Čermák

Po sametové revoluci se Záhada hlavolamu poprvé objevila v nakladatelství Olympia. V roce 1990 a 1991 to byla součást souboru "Dobrodružství v temných uličkách", který kromě Záhady hlavolamu obsahoval i obě pokračování, a to Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. Tuto knížku ilustroval Marko Čermák. A je zajímavé tím, že jeden výtisk z tohoto vydání vlastním i já. Tenkrát mi bylo třináct let. A protože jsem knížku četl v době nemoci, měl jsem ji celou, včetně celé trilogie, přečtenou jen za dva týdny.

Poté následovala další vydání v Olympii. A to buď samostatně jako knížka nebo jako kreslený seriál. Ke změně nakladatele došlo až letos, kdy ji v novém 9. vydání vydalo Nakladatelství Albatros, a to s ilustracemi Jiřího Gruse a s vloženou šifrovací hrou "Poselství ze Stínadel, která se poprvé objevila jako součást 2 vydání z roku 1968 v nakladatelství Blok.

Knížka se dočkala i dvou filmových zpracování. V roce 1969 jako černobílý devítidílný seriál v režii Hynka Bočana a v roce 1993 jako celovečerní film režiséra Petra Kotka. A tak je dnes mezi námi asi jen velmi málo těch, kteří by neslyšeli o Rychlých šípech, o Bratrstvu kočičí pracky, o Vontech, o ježku v kleci nebo o Janu Tleskačovi a jeho létajícím kole.

Proto jsem se rozhodl, že i já svojí tvůrčí aktivitou nějak přispěji k rozvoji odkazu Jaroslava Foglara a Záhady hlavolamu. Pro všechny foglarovské nadšence (a samozřejmě nejen pro ně) jsem vytvořil papírovou slepovací vystřihovánku s vyobrazením volby velkého Vonta.

Nejprve je třeba přiloženou vystřihovánku vytisknout. Nejlépe na nějaký tužší papír. Nejdříve si vystřihněte kostel svatého Jakuba jako pozadí a podložku. Pomocí lepidla a nalepovacích plošek ho slepte k sobě. Pak vystřihněte jednotlivé figurky. Všimnete si, že jsem se u nich inspiroval u obou filmových zpracování? Možná, že v mnou kreslených figurkách poznáte Jana Třísku coby velkého Vonta a Václava Sloupa coby Mažňáka. V obou případech z Bočanova seriálu. Také možná poznáte Matěje Hádka, co by Losnu z Kotkova filmu. A z téhož filmu jsem se inspiroval i postavami Rychlých šípů. Atmosféře volby velkého Vonta nesmí chybět ani lampiony. A tak si nad postavičkami nalepte provázek a na něj lampiony, které jsem vytvořil oboustranně.

A tak přeji příjemnou zábavu a trpělivost pro zdárné dokončení mého modelu.

zdroj informací: http://foglarweb.deg.cz/clanky.php?id=62

Autor: Libor Čermák | středa 3.4.2019 7:27 | karma článku: 10,73 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,53 | Přečteno: 151x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám