Postavte si scénu volby velkého Vonta ze Záhady hlavolamu

Nedávno došlo k velké foglarovské události. Albatros vydal nové vydání Záhady hlavolamu, podle mého názoru jedné z nejlepších knížek pro mládež na světě. A tak se připojuji i já. Připravil jsem papírový výjev volby velkého Vonta.

Záhada hlavolamu, jedno z nejznámějších literárních děl Jaroslava Foglara. Je to první díl tzv. "stínadelské trilogie". Poprvé vycházel na pokračování v šestém ročníku Mladého hlasatele, tj. v letech 1940-41. To znamená cca dva roky poté, co tento časopis přinesl první komiksové příběhy s Rychlými Šípy. V roce 1941 vyšlo v nakladatelství Kobes i první knižní vydání Záhady hlavolamu s ilustracemi Jana Fischera.

Druhé a třetí vydání vyšlo až v roce 1968 v nakladatelství Blok. Totéž nakladatelství vydalo v letech 1969 a 70 i jeho čtvrté a páté vydání. Kromě toho Záhada hlavolamu vycházela i jako vkládaná příloha některých časopisů. Například v letech 1968-69 v časopise Zář Mladoboleslavska nebo v Ostravském kulturním zpravodaji. Anebo jako kreslený seriál z nakladatelství Novinář. Záhada hlavolamu se též dočkala i vydání i v jiných jazykách. V polském, slovenském, maďarském a německém.

Foglar J.: Dobrodružství v temných uličkách, Olympia, Praha, 1991. kreslí Marko Čermák

Po sametové revoluci se Záhada hlavolamu poprvé objevila v nakladatelství Olympia. V roce 1990 a 1991 to byla součást souboru "Dobrodružství v temných uličkách", který kromě Záhady hlavolamu obsahoval i obě pokračování, a to Stínadla se bouří a Tajemství velkého Vonta. Tuto knížku ilustroval Marko Čermák. A je zajímavé tím, že jeden výtisk z tohoto vydání vlastním i já. Tenkrát mi bylo třináct let. A protože jsem knížku četl v době nemoci, měl jsem ji celou, včetně celé trilogie, přečtenou jen za dva týdny.

Poté následovala další vydání v Olympii. A to buď samostatně jako knížka nebo jako kreslený seriál. Ke změně nakladatele došlo až letos, kdy ji v novém 9. vydání vydalo Nakladatelství Albatros, a to s ilustracemi Jiřího Gruse a s vloženou šifrovací hrou "Poselství ze Stínadel, která se poprvé objevila jako součást 2 vydání z roku 1968 v nakladatelství Blok.

Knížka se dočkala i dvou filmových zpracování. V roce 1969 jako černobílý devítidílný seriál v režii Hynka Bočana a v roce 1993 jako celovečerní film režiséra Petra Kotka. A tak je dnes mezi námi asi jen velmi málo těch, kteří by neslyšeli o Rychlých šípech, o Bratrstvu kočičí pracky, o Vontech, o ježku v kleci nebo o Janu Tleskačovi a jeho létajícím kole.

Proto jsem se rozhodl, že i já svojí tvůrčí aktivitou nějak přispěji k rozvoji odkazu Jaroslava Foglara a Záhady hlavolamu. Pro všechny foglarovské nadšence (a samozřejmě nejen pro ně) jsem vytvořil papírovou slepovací vystřihovánku s vyobrazením volby velkého Vonta.

Nejprve je třeba přiloženou vystřihovánku vytisknout. Nejlépe na nějaký tužší papír. Nejdříve si vystřihněte kostel svatého Jakuba jako pozadí a podložku. Pomocí lepidla a nalepovacích plošek ho slepte k sobě. Pak vystřihněte jednotlivé figurky. Všimnete si, že jsem se u nich inspiroval u obou filmových zpracování? Možná, že v mnou kreslených figurkách poznáte Jana Třísku coby velkého Vonta a Václava Sloupa coby Mažňáka. V obou případech z Bočanova seriálu. Také možná poznáte Matěje Hádka, co by Losnu z Kotkova filmu. A z téhož filmu jsem se inspiroval i postavami Rychlých šípů. Atmosféře volby velkého Vonta nesmí chybět ani lampiony. A tak si nad postavičkami nalepte provázek a na něj lampiony, které jsem vytvořil oboustranně.

A tak přeji příjemnou zábavu a trpělivost pro zdárné dokončení mého modelu.

zdroj informací: http://foglarweb.deg.cz/clanky.php?id=62

Autor: Libor Čermák | středa 3.4.2019 7:27 | karma článku: 10,73 | přečteno: 517x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54

Libor Čermák

Indián v Roswellu

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88