Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak udělat vánoční pohádku, aby měla úspěch?

Téma vánočních pohádek se zvláště teď v této době stává tradičním tématem komentátorů, filmových kritiků, rodinných diskuzí i zdejších blogerů. A protože jsem já sám několik pohádek na blog napsal, chtěl bych říci i svůj pohled.

Možná také proto, že já sám jsem s tímto pohádkovým tématem na tomto blogu začal. Bylo to ještě před Vánoci, a to v článku "Na české pohádky nedám dopustit ani přes kritiku stoupenců tzv. korektností", kdy jsem se rozčílil, že kdosi chce přepisovat nebo dokonce cenzorovat pohádky, aby byly v souladu s tzv. politickou korektností. Takže moje první rada pro autory příštích vánočních pohádek: Pokud chcete, aby se vaše pohádka českému národu líbila, zapomeňte na politickou korektnost a držte se osvědčených tzv. "archetypů". Jinak vás náš národ, nejen, že se mu vaše pohádka nebude líbit, ale navíc vás roznese na kopytech.

A jaké jsou další mé rady? Za druhé. Pohádka by měla být bez náročného děje, ale za to humorná, aby se na ni rád divák podíval i po padesáté a pořád by ho neomrzela. Hezkým příkladem vánoční pohádky z posledních let je například "Láska rohatá", kterou když si pustím, vím, že se u ní budu bavit.

Za třetí, pohádka nesmí být dělaná jen pro intelektuály, ale především pro děti. K čemu by byla pohádka, která je sice uvědomělá, ale tak, že ji rozumí jen někteří? K ničemu.

Samostatnou kapitolou je to, zda v pohádkách odkazovat i na politiku. Pokud bych měl vytvořit pohádku, o které vím, že ji budou sledovat masy televizních diváků, tak bych s tímto tématem měl nakládat zvlášť opatrně. Protože co divák, to jiný politický názor. Je však pravda, že celá řada pohádek má v sobě určitý odkaz na politiku, a přitom se stala hodně úspěšnou. To platilo především o pohádkách, které vznikaly před rokem 1989. Jak kdysi někde říkal Jiří Chalupa z ČT, tak zatímco do běžných filmů dávat narážky na tehdejší politickou situaci nešlo, tak v pohádkách se to nějakým způsobem tolerovalo. Typickým příkladem je například píseň "Všechno na ruby tu je" z pohádky "Ať přiletí čáp královno!" z roku 1987 (viz https://www.youtube.com/watch?v=mfYX1VIPPYM).

Ale i v poslední době vznikly úspěšné pohádky, které se líbí a do kterých byla trošku naťuklá aktuální politická situace. Například "Tajemství staré bambitky" z roku 2011. Opět film, na který se můžu dívat i po padesáté a neomrzí. Že je právě z roku 2011? Možná, že si ještě vybavíte, jaká byla v tomto období politická situace. Tehdy přece vládla nejhlubší nečasovsko - kalouskovská nenormalizace, kdy politici pro lidi vymýšleli opravdu "pikantní chuťovky", typu veřejných prací pro nezaměstnané, docházku nezaměstnaných DONEZ, mimo poplatků u lékaře například i tak absurdní poplatky, jako například třicetikorunový poplatek i za recept. A tak není divů, že se tato nečasovsko - kalouskovská nenormalizace objevila i v pohádce ve formě nenormalizace ferencovsko - lorencovské, kdy se i tam vymýšlely vůči lidem takové chuťovky, jako daň z hlíny, daň z komínů nebo daň ze vzduchu. Je však možné, že kdyby tato pohádka vznikla jen o tři roky později, nebo dokonce dnes, už by se na ni asi nedalo koukat, tak jako v roce 2011 a 2012. Určitě by se našli rejpalové, jako například já, který počínaje rokem 2013 až dodnes jsem s naší vládou spokojený, a kteří by hlásali, že se do pohádek nechutně vnáší politika.

Takže když to shrnu, s politikou v pohádkách velmi opatrně a rozhodně ne tak, aby to by to bylo nastavené proti politické náladě spodních deseti milionů. Dále to chce příběhy nezatížené politickou korektností, pohádky humorné s jednoduchým dějem, dobrými dialogy, dobrými herci. A když se tam občas objeví nějaká melodická a snadno zapamatovatelná píseň, je to jen dobře.

P.S.: U mne tak letos zabodovala jen pohádka "Princezna a půl království"

Související články:

Na české pohádky nedám dopustit ani přes kritiku stoupenců tzv. korektností

Kontrolovat genderovou vyváženost literárních děl považuji za největší nesmysl současnosti

O razítko "genderově vyvážené" fakt nestojím

Jsem plně za pohádkou o Šípkové Růžence

Mé pohádky: Pohádka o zázračném betlému, Jak se planety učily bruslit, Pohádka: Jak se planety učily jezdit na kole,  Jak inlajny chtěly být čisté, Pohádka o (ne)šťastné Třináctce, O Honzovi a říční víle Stříbravě, Pohádka o dračím stromu, Pohádka „O bílé paní Bradlecké“ a další mé dárky čtenářům, O zakleté králově a kouzelném amuletu

Autor: Libor Čermák | neděle 29.12.2019 8:02 | karma článku: 24,59 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,54 | Přečteno: 152x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 231x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  15:25

Izraelská vláda jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra v zemi....

Evropa potřebuje migrační pakt, míní Jourová. Je špatný, reagovala Pošarová

5. května 2024  14:47

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová uvedla, že Evropa nezvládá migraci a proto potřebuje...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Nemít nohu nevadí. Hendikepovaní soutěží s „normály“, občas je i drtí

5. května 2024  14:05

Ty příběhy přináší téměř každý podobný závod a dá se očekávat, že je bude mít i právě skončený...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám