Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak by mohl vypadat internet budoucnosti?

Internet budoucnosti? Vývoj techniky jde neustále dopředu. Nyní sotva tušíme, jak budou za takových patnáct let třeba vypadat taková auta, zda se bude lítat v té době do vesmíru více než nyní nebo zda již konečně do té doby objevíme, že ve vesmíru nejsme sami. Všechny naše představy o té době a i o té vzdálenější jsou vlastně takové jakési scifi. A scifi je vlastně i tato moje vize budoucnosti internetu. Neříkám, že je to vize správná, ale podle mého názoru by se tato technika mohla tímto směrem směřovat.

www.flickr.com

Dá se předpokládat, že v té době budou již tak výkonné počítače, že si to dnes ještě ani neumíme představit. A během takových deseti, dvaceti let (ale možná i dříve), nás čeká něco, proti čemu bude náš z dnešního pohledu vyspělý internet jen jakýmsi jednoduchým předchůdcem. Nebo jinak řečeno internet, jak ho známe my, to je předstupeň daleko fantastičtější virtuální sítě. A jaké? Začnu takto. Myslím, že mnozí čtenáři se již setkali s pojmem virtuální realita. Pro ty, co nevědí, o co se jedná, tak je to vlastně takový přístroj, který se nandá na oči a na uši a spolu sním se dostaneme do virtuální krajiny, například do džungle, pouště, vesmíru, mezi pravěké lidi, apod. Tato technika je již mnoho let známá dnes a navíc se neustále zdokonaluje. Ale co v budoucnosti? Podle mého názoru půjde určitě nějak udělat to, že se tato technologie dokáže spojit s internetem a vytvoří se tak vlastně globální síť virtuální reality. Ten kdo četl román T. Williamse „Jinozemě“ asi ví, o čem mluvím. No zda to dojde, až tak daleko, jako v tomto příběhu, to se netroufám odhadnout, ale bude to něco, co s tím bude mít hodně společného.

Dnes máme například webové stránky. Máme k dispozici určité množství megabajtů, ze kterým můžeme naložit dle vlastního uvážení. Většinou tam něco zajímavého napíšeme nebo tam dáme fotografie, obrázky, případně filmy, muziku a, programy a mnoho dalšího. Víceméně se však jedná o dvourozměrné dokumenty. To v síti virtuální reality budeme moci mít prostor trojrozměrný a proč si v něm třeba nevytvořit iluzi hor, vlastního města, vesmíru, starověku, středověku a co já vím čeho všeho? A nebo buďme spíše skromnější, třeba nám tam pro naše účely bude stačit prostý pokojík, ze kterého se pak bude moci do jednotlivých dalších prostorů pohybovat, jako když dnes klikneme myší na odkaz. Takže se vlastně nebude jednat o pouhý 3D prostor, jak ho známe z našeho běžného světa. Bude to vlastně takový systém navzájem paralelních světů. Šílenost? V žádném případě. Tak to přeci funguje i v našem internetu. Kliknete na odkaz a dostanete se na jinou stránku. Tam také nějakým způsobem vstoupíte na odkaz a dostanete se tak do jiného prostoru.

Další příklad: Máte bratrance nebo kamaráda na druhé straně světa? Tak pro tuto síť nebude žádný problém se s ním setkat podobně jako dnes na chatu.  Vy budete sedět třeba v Praze, váš bratranec nebo kamarád v New Yorku či v Sydney a přitom se sejdete v jedné virtuální místnosti a namísto psaní si budete moci dokonce i povídat.

Další příklad. Když dnes sledujeme například fotbalový zápas, tak abychom viděli hráče, máme pouze dva způsoby. A to buď se jít podívat na zápas osobně na tribunu a nebo si zapnout přímý přenos v televizi. Ale v takovéto síti virtuální reality, ne že jen bude moci sledovat přímý přenos, ale my si tak můžeme vlézt přímo i na hřiště a pohybovat se mezi hráči, aniž bychom jim jakkoliv vadili při hře. Zápas by totiž snímalo najednou hned několik kamer, ze kterých by se pak tento přenos mohl převádět to trojrozměrné 3D virtuální reality. A když bude nějaký fotbalista kopat třeba trestný kop, budeme si tam moci stoupnou vedle něj a sledovat, co udělal za chybu, že se netrefil s míčem do brány.

A co filmy? To, v jaké podobě je sledujeme dnes, že si sedneme do kina nebo k televizi, tak to postupně začne vytlačovat nový druh 3D filmů, který bude natáčen několika kamerami najednou, aby šlo vše převést do třech rozměrů. Takže nejen že se budeme na film dívat, ale budeme se moci v té jejich realitě (třeba westernu) třeba i pohybovat. Tak třeba obejít herce kolem dokola by zde neměl být problém. Ovšem už nepůjde zasáhnout do jeho děje.

Myslím, že se tak dá přijít na mnoho dalšího, jak toto vše využít. Zdá se Vám moje vize příliš fantastická a nebo naopak jednoduchá? Ale ke všemu se musí časem dospět, ale tato vize internetu budoucnosti se mi zdá docela reálná. Uvidíme, ale třeba se svět brzo dočká ještě zajímavějších vymožeností, než které jsem zde popsal. A dokonce je možné, že takováto forma internetu někde existuje už nyní, ale já jsem o tom dosud neslyšel.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Libor Čermák | pondělí 13.4.2009 7:19 | karma článku: 13,66 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Libor Čermák

Ve srubu pod skálou

Po zázračném osvobození z indiánského zajetí se naši přátelé dostávají do srubu trapera Donalda, kde je jednak čeká odpočinek s idylkou, ale také se dozvědí jedno velké překvapení.

28.10.2023 v 7:46 | Karma: 8,57 | Přečteno: 155x | Poezie a próza

Libor Čermák

Zázračné vysvobození z indiánského zajetí

Cesta našich přátel za tajemnou čelenkou pokračuje přes Brazelovu farmu, kde si budou vyprávět staré indiánské legendy. Nakonec ale padnou do indiánského zajetí. Ale i zde najdou spojence, který jim spolu s Manitouem pomůže.

12.8.2023 v 7:50 | Karma: 7,58 | Přečteno: 233x | Poezie a próza

Libor Čermák

Indián v Roswellu

Naši čtyři přátelé Tom, Jack, Dan a indiánských hoch Tokakua se ukryli ve vesnici Apačů. Proč? Když byly u petroglyfů Tří řek, všimli si, že je pronásledují čtyři banditi ze strýcova gangu. Morgan, Hill, Smith a Dark.

17.6.2023 v 10:23 | Karma: 6,39 | Přečteno: 177x | Poezie a próza

Libor Čermák

Tajuplnosti indiánských souhvězdí

Ve scifi westernu "Putování za tajemnou čelenkou" teď naše bandity pronásledované hrdiny převede sám velký Manitou přes hory a dostanou se tak do apačské vesnice, kde mimo jiné budou rozjímat nad indiánském pojetí hvězdné oblohy.

29.4.2023 v 13:34 | Karma: 8,77 | Přečteno: 187x | Poezie a próza

Libor Čermák

U Petroglyfů Tří řek

Dnes vás hrdinové mého seriálu přivedou na málo známé posvátné místo severoamerických indiánů, které je jistě zajímavé i z hlediska záhad a archeoastronautiky. K Petroglyfům Tří řek v Novém Mexiku.

5.3.2023 v 7:47 | Karma: 9,88 | Přečteno: 202x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Carlsona vysílají v ruské televizi. V pořadu řešil klíšťata jako biozbraň USA

21. května 2024  17:46,  aktualizováno  22.5 10:07

Na ruské státní televizi Rossija 24 se objevil pořad amerického moderátora Tuckera Carlsona. Jeho...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 2384
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1894x
Věnuji se mnoho aktivitám. Vedu dětské kroužky, (např. turistický oddíl, deskové hry a hlavolamy, modelář, apod). Mnoho let se také zabývám různými záhadami a vesmírem. Také mne zajímá historie, zajímavá místa, turistika, tvorba křížovek do časopisů a mnoho dalšího. Nechci se také smířit s tím, že by pozemský život měl být ve vesmíru něčím ojedinělým.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám