Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžký úděl rodičů absolventa

Moje vlastní matka si o mně myslí, že jsem cvok. Pokaždé udělám tu chybu, že když mi zavolá a zeptá se, co je nového, tak jí pravdivě odpovím. 

naseinfo.cz

Řekněme, že tento rok je poněkud náročný na změny. Začal kocovinou na Šumavě, ale už za týden jsem jela zpět do Paříže, kde jsem v té době učila češtinu a psala diplomovou práci.

V posledním ročníku vysoké školy, který navíc trávíte mimo Českou republiku, se zkrátka věci mění rychle. Mohlo to tedy vypadat asi tak, že v lednu jsem tvrdila, že se vrátím do Čech a půjdu učit na gymnázium. V únoru už jsem byla příliš zamilovaná do nového francouzského přítele, a tak jsem tvrdila, že možná zůstanu v Paříži a budu učit tam. V březnu se mi začal zamlouvat přítelův dům v Provence, kde by se dal udělat pěkný hotýlek. V dubnu jsme vymysleli, že není nutno zůstávat na území francouzského státu v Evropě a rozhodli se odjet za bratrem do Karibiku, kde se budou dobře prodávat náušnice, které vyrobím. V květnu jsem nevěděla vůbec nic, protože se blížily státnice a deadline diplomové práce. V červnu jsem odjela zpět do Čech dokončit své studijní závazky a pracovat na připravovaném projektu pro české krajany. V červenci definitivně padl odchod do Provence i Karibiku odchodem Francouze. V srpnu jsem se vrátila do rodné Plzně, konečně jsem se vyspala a pak to přišlo:

Panika. Panebože, co tedy budu dělat? Budu učit? A co? Budu podnikat? A s čím? Budu dělat jinou práci? A jakou? A to všechno… kde? Na mou osobu začaly útočit všechny myšlenky a nápady, které se do té doby ukrývaly v šedé kůře mozkové a čekaly na svůj čas, nutno podotknout, že všechny najednou. Začaly proti sobě vést klání a vždy několik dní úspěšně vítězil ten či onen méně či více šílený plán mé budoucnosti. Do toho všeho mi pravidelně volala moje maminka, někdy se mi snažila poradit, někdy mi říkala, jaké viděla nabídky práce, jindy se tvářila, že volá „jen tak“, ale většinou hovory končily tím, že: „to zkrátka nemá smysl.“

Chápu, že chápat nás absolventy, je těžké. Včera jsem mluvila o tom, jak rozesílám životopisy a dnes v klidu oznámím, že si asi pojedu na pár týdnů přivydělat peníze někam do Švýcarska. Život se zkrátka děje hrozně rychle.

Kromě rychlosti se život vyznačuje také svojí omezenou lhůtou trvání, může se mi pak někdo divit, že nad svou budoucností tolik přemýšlím a chci si dobře vybrat. Ruku na srdce. Kdo z vás ví, co chce? Anebo dobře, kdo z vás to ví a opravdu to dělá? Je to tak špatné chtít vymyslet po čem toužíme a věřit tomu, že toho dosáhneme? Kdyby to tak nedělal nikdo, žádné velké objevy by nebyly objeveny, velké společnosti založeny a vůbec bychom se nejspíš pásli někde na louce.

Prosím proto rodiče všech absolventů. Buďte ke svým cvokům s čerstvým titulem shovívaví. Můžete být rádi, že mají otevřenou mysl, jsou kreativní a třeba dojde i k nějakému tomu objevu.

Autor: Lenka Siváková | úterý 4.9.2012 21:07 | karma článku: 13,34 | přečteno: 1249x
  • Další články autora

Lenka Siváková

Rozmohl se nám tu takový nešvar, děti ve školce nechtějí pít mléko!

Měla jsem tu čest zavítat na třídní schůzky do jedné školky v našem hlavním městě. Na třídní schůzce ve školce jsem předtím nikdy nebyla a tak jsem byla zvědavá, co se asi tak může projednávat, že to paním učitelkám i rodičům stojí za to, aby si udělali volné odpoledne, pro děti pořídili hlídání a vydali se do školky.

2.10.2014 v 19:11 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3511x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Iveta Bartošová, Čapek a novinářská etika

Je to paradox! Celé odpoledne jsem strávila pročítáním fejetonů, článků a všeho možného, co se týče novinářské činnosti Karla Čapka.

29.4.2014 v 20:58 | Karma: 22,06 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Tak tedy šípková marmeláda...

Marmelád už jsem za svůj život pár udělala, však na tom také nic není, člověk vezme kupu ovoce, rozvaří ho, přidá cukr, pektin, nalije to všechno do skleniček a zavaří v tom velkém hrnci, co v něm maminka vyvářela plenky, když jsme byli malí. Vzhledem k mé úchylce všechno zkusit a umět si všechno vyrobit jsem po šípku pokukovala již delší dobu. Šípkový čaj je jasný, ale co ta marmeláda? Jak se to udělá, aby tam nebyla ta zrníčka a aby z těch tvrdých bobulek červených jako trenýrky vzniklo něco, co se dá namazat na chleba? Teď už vím, že se udělá horko těžko, ale nepředbíhejme ;-)

23.10.2013 v 20:13 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Ona

Lenka Siváková

Proč to hodní kluci mají těžké?!

Ten hřejivý pocit u srdce, když vám rodiče řekli: „Ty jsi ale hodný kluk,“ zmizel někde v dáli přibližně kolem třináctého roku. Pokud jste nadále zůstávali hodnými kluky v pubertě, byli jste pro své vrstevníky pravděpodobně maminďáčci, šprti nebo minimálně divní.

24.7.2013 v 23:34 | Karma: 20,47 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Kam s ním? S učitelem!

„Tohle by možná učitel neměl říkat.“ Napadlo mě dnes, když jsem o polední pauze dětem vysvětlovala, že škola není to nejdůležitější v životě. Pak mě však napadlo, že by možná naopak měl.

23.5.2013 v 22:24 | Karma: 19,97 | Přečteno: 1069x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Sokovi hrozil, že ho vyhodí ze sedmého patra, soudí muže za řádění na ubytovně

17. června 2024  8:23

Krajský soud v Ostravě projednává případ muže obžalovaného z pokusu o trojnásobnou vraždu. Podle...

Při rituálním obětování zvířat se v Turecku zranilo 16 tisíc lidí

17. června 2024  7:30

Na šestnáct tisíc lidí utrpělo v Turecku zranění, když v neděli při svátku obětování rituálně...

Do Česka míří tropické teploty i silné bouřky. Počasí ovlivní studená fronta

17. června 2024  6:54

Nový týden přinese do Česka tropické teploty. Už v pondělí meteorologové očekávají, že na některých...

Ind zadržený v Česku za plánování vraždy je v americkém vězení

17. června 2024  6:16

Indický občan Nikhil Gupta, který ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem spáchání...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1328x
Zabývám se výukou cizinců v České republice, učím češtinu, ráda čtu, občas píšu, vzdělávám se v psychoterapii a výchově hlavně sama sebe a někdy i dětí ;-). Zpívám, tančím, pěstuji špenát, mrkve a bylinky, víc se mi toho zatím vysadit nepodařilo. Cestuji po Evropě a někdy snad dojde i na cesty za větší louže. Piju kávu, čaj a víno a u všeho toho si povídám s úžasnými přáteli či přítelem, které mám.