Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam s ním? S učitelem!

„Tohle by možná učitel neměl říkat.“ Napadlo mě dnes, když jsem o polední pauze dětem vysvětlovala, že škola není to nejdůležitější v životě. Pak mě však napadlo, že by možná naopak měl.

 „Mně čeština nejde,“ řekla mi jedna holčička z primy. Dívala jsem se na ni překvapeně. Proč si probůh myslí, že jí čeština nejde, vždyť z ní má dvojku a je šikovná. „No, to si vůbec nemyslím,“ vyhrkla jsem a na nic dalšího jsem se v tu chvíli nezmohla.

 „Paní učitelko, nemohla byste mi doporučit nějaký kurz na zlepšení psaní?“ „Myslíš nějaké tvůrčí psaní?“ „Ne, abych měla hezčí písmo.“ Odpověděla šestnáctiletá slečna, která umí psát moc hezké slohy. Na otázku, proč chce mít hezké písmo, začala vyprávět o tom, jak jí odmala učitelé říkají, jak hrozně píše a i teď jí na slohové práce píší poznámky, že je to fakt hrůza.

O přestávce si slečna z tercie kreslila do bloku. Zajímala jsem se, co kreslí, a začala si s ní o kreslení povídat. Prý ji moc baví a kreslí už od mala. Na otázku, jestli tedy chodí někam na kreslení a nějak se mu věnuje, však odpověděla záporně. „Na to nemám čas. Ze školy chodím ve čtyři hodiny odpoledne a pak mám doučování z češtiny, němčiny, angličtiny. Naši říkají, že škola má mít vždycky přednost.“

 „S naší třídou to nemá cenu, paní učitelko.“ Tvrdí mi kluk v první lavici, když čekám, až se třída utiší, abych jim mohla popřát hezký den. „Proč myslíš?“ „No, nám to všichni říkají, že se chováme jako ve školce a že nemá cenu s námi něco dělat.“

Podobné případy se mi stávají téměř denně a jako začínající učitelka si musím pokládat otázku: Opravdu chceme z dětí vychovávat tohle? Opravdu jim mám říkat, jak jsou nemožné, když jim pořád ty větné členy nejdou, i když už je měly brát v loňském roce? A jak jsou vůbec větné členy (možno nahradit nějakým jiným obsahem výuky) pro děti důležité? Jaká je vlastně role učitele? Neměli by učitelé a rodiče učit děti spíše tomu, že jsou skvělé, jedinečné a ať se věnují tomu, co jim jde a co je baví, a rozvíjet je v tom?

Možná právě proto, že se sama momentálně v podobné fázi života nacházím, si uvědomuji, jak pro tyto děti bude jednou důležité, až ze školy konečně vyjdou, vědět, v čem jsou dobré, co by chtěly dělat a věřit tomu, že to dokážou.

Neumím zatím odpovědět na otázku, jak moc je možné v hodinách ukrojit z látky nutné k probrání a k získání všeobecného přehledu ve prospěch rozvoje jiných dovedností. Myslím si, že bychom však měli hledat cesty, jak ukázat dětem, že i když jim nejdou větné členy, jde jim třeba vyprávět příběhy a to se přeci jazyka týká úplně stejně. Možná, že když přestanou mít pocit, že jim čeština (či jakýkoliv jiný předmět) nejde, začne je více bavit i ta část, ve které tolik nevynikají.

Pozn.: 

Tento text si neklade za cíl vyřešit složité otázky našeho školství, je jen krátkou úvahou jednoho člověka, který se na něm podílí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lenka Siváková | čtvrtek 23.5.2013 22:24 | karma článku: 19,97 | přečteno: 1069x
  • Další články autora

Lenka Siváková

Rozmohl se nám tu takový nešvar, děti ve školce nechtějí pít mléko!

Měla jsem tu čest zavítat na třídní schůzky do jedné školky v našem hlavním městě. Na třídní schůzce ve školce jsem předtím nikdy nebyla a tak jsem byla zvědavá, co se asi tak může projednávat, že to paním učitelkám i rodičům stojí za to, aby si udělali volné odpoledne, pro děti pořídili hlídání a vydali se do školky.

2.10.2014 v 19:11 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3510x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Iveta Bartošová, Čapek a novinářská etika

Je to paradox! Celé odpoledne jsem strávila pročítáním fejetonů, článků a všeho možného, co se týče novinářské činnosti Karla Čapka.

29.4.2014 v 20:58 | Karma: 22,06 | Přečteno: 1419x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Tak tedy šípková marmeláda...

Marmelád už jsem za svůj život pár udělala, však na tom také nic není, člověk vezme kupu ovoce, rozvaří ho, přidá cukr, pektin, nalije to všechno do skleniček a zavaří v tom velkém hrnci, co v něm maminka vyvářela plenky, když jsme byli malí. Vzhledem k mé úchylce všechno zkusit a umět si všechno vyrobit jsem po šípku pokukovala již delší dobu. Šípkový čaj je jasný, ale co ta marmeláda? Jak se to udělá, aby tam nebyla ta zrníčka a aby z těch tvrdých bobulek červených jako trenýrky vzniklo něco, co se dá namazat na chleba? Teď už vím, že se udělá horko těžko, ale nepředbíhejme ;-)

23.10.2013 v 20:13 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2187x | Diskuse| Ona

Lenka Siváková

Proč to hodní kluci mají těžké?!

Ten hřejivý pocit u srdce, když vám rodiče řekli: „Ty jsi ale hodný kluk,“ zmizel někde v dáli přibližně kolem třináctého roku. Pokud jste nadále zůstávali hodnými kluky v pubertě, byli jste pro své vrstevníky pravděpodobně maminďáčci, šprti nebo minimálně divní.

24.7.2013 v 23:34 | Karma: 20,47 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Společnost

Lenka Siváková

Fejeton z vlaku

Cesta z Prahy se až do Berouna nesla v poklidném duchu knihy a čokoládových kaštanů.

24.11.2012 v 20:09 | Karma: 15,53 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidička vezoucí dítě obrátila auto na střechu, při nehodě zbořila cihlový plot

7. května 2024  14:17

Rychlá jízda zřejmě stojí za pondělní dopravní nehodou v Sedleci na Orlickoústecku. Řidička vezoucí...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30,  aktualizováno  7.5 14:08

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Městské byty za úplatek. Soud popsal fungování mechanismu, dvojice se přiznala

7. května 2024  13:52

Městský soud v Brně dnes rozdal první tresty za korupci při přidělování městských bytů. Při...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1327x
Zabývám se výukou cizinců v České republice, učím češtinu, ráda čtu, občas píšu, vzdělávám se v psychoterapii a výchově hlavně sama sebe a někdy i dětí ;-). Zpívám, tančím, pěstuji špenát, mrkve a bylinky, víc se mi toho zatím vysadit nepodařilo. Cestuji po Evropě a někdy snad dojde i na cesty za větší louže. Piju kávu, čaj a víno a u všeho toho si povídám s úžasnými přáteli či přítelem, které mám.