Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ještě jednou o Tutanchamonovi a jiných obyvatelích severní Afriky

Dnes v noci zahájili Evropané bombardování Libye. Libye je jedna ze zemí Středomoří, oblasti, ve které se díky moři a plavbě po něm šířila kultura, která vznikala v úrodnějších oblastech, jako byla Mezopotámie nebo Egypt. V Libyi jsem na rozdíl od některých mých bývalých kolegů nikdy nebyla a nevím, jestli tuto zemi bude možno bez většího nebezpečí možno v nejbližších letech navštívit.

Večer v AsuánuLenka Pokorná

 

Ale i Libye, která ještě nedávno patřila k nejbohatším zemím, protože není dnes většího bohatství, než je ropa, se teď nepochybně změní. Netušíme ale jak, protože bombardování, které tam teď probíhá ze strany evropských zemí a USA, může vyvolat různé reakce. Libye je velká země s malým počtem obyvatel, většina země je neobyvatelná, pokrytá pouští, lidé tu nemají ani tu malou jistotu jako v Egyptě, že země je kromě ropy schopná něco vyprodukovat, nikdy nebudou cílem cest milionů turistů.

Jestli je správná teorie vzniku egyptské civilizace, kterou jsem nedávno zaslechla, totiž že ta vznikla právě v důsledku klimatických změn, které vyhnaly obyvatele dnešní Sahary a nutily je jít na východ až k Nilu, kde se zastavili, protože to bylo jediné místo k životu, ale bylo jich tam tolik, že bylo nutno nastolit stát, aby předtím neorganizované miliony lidí bylo možno uspořádat tak, aby se sami nevyvraždili, i potomci bývalých obyvatel Libye dnes žijí ve velké většině v Egyptě. Jen někteří Berberové, jejichž potomkem je zřejmě Muammar Kaddáfí, zůstali kočovat po poušti i se svými stany. Říše na území Libye zakládali cizinci, jako Féničané, zakladatelé Kartága i Tripoli, Řekové, zakladatelé Kyrenaiky, Ptolemaiovci z Egypta. Důležitá byla Libye i pro Římany, po kterých zůstaly ruiny města Leptis Magna. A v sedmém století přišli Arabové, také potomci beduínů, dobývat Středomoří pro Alláha.

Až ve dvacátém století se Libye stala italskou kolonií a nezávislým královstvím v roce 1952. Zájmy tu měla i Francie a Velká Británie, státy, které se teď především účastní letů na Libyi. Ale potom v roce 1959 byla nalezena ropa. V roce 1969 se objevil libyjský Castro – Muammar Kaddáfí.  

V roce 1983 uzavřeli představitelé Československé socialistické republiky a libyjské arabské lidové socialistické džamahírie Gustáv Husák a Muammar Kaddáfí Smlouvu o přátelství a spolupráci. Do Libye jsme dodávali technologické celky na úpravu ropy i vody a možná i výbušniny, například semtex. Ještě po roce 1990 pokračovaly stavby, dohodnuté nebo zahájené před listopadem 1989, i když po atentátu na letadlo společnosti PanAm v roce 1988 byla vyhlášena obchodní blokáda Libye. Pamatuji si, že když jsem po roce 1991 pracovala ve stavební společnosti, která historicky zajišťovala dodávky staveb do zahraničí, tak kolega, který měl takovouto stavbu na starosti cestoval do Tripolisu opravdu dobrodružně. Protože tam nelétala žádná letadla, letěl do Tunisu, tam si vzal taxi a nechal se převést přes hranice. V Libyi kontroloval stavby a stejnou cestou se vracel zase zpět.

Po skončení blokády začali všichni s Kaddáfího zemí čile obchodovat. Jeho beduínský stan stál v mnoha důležitých evropských zahradách. Ale letos, v roce 2011, který začíná jako rok boje proti starým diktátorům v Severní Africe a ostatních arabských zemích, si možná bude Kaddáfí muset svůj stan sbalit, naložit ho na několik svých zbylých velbloudů, sednout na svého arabského koně a vyrazit po starých beduínských stezkách. Aspoň to přeji všem těm mladým mužům a ženám, kteří také chtějí zkusit, jaké to je, nemít někde velkého strýčka, který se o vás stará, i když nechcete.

Tak jak to zkoušejí v Egyptě. I když zatím nevíme, jak to v Egyptě dopadne. A možná, že v následujících letech tam nebudou pokračovat vykopávky staroegyptských památek ani zahraničními ani domácími archeology. Protože pro místní obyvatele jsou vykopávky v obydlených místech jenom problém, který jim zabírá jejich půdu, jejich zemi. A pravda je, že ochrana památek nemůže být pro lidi prioritou, když jsou velmi chudí, a i když nehladovějí, jejich cílem je uživit se a pokud možno mít se dobře. Za to bojovali, ne za to, aby je čeští nebo jiní egyptologové nutili hrabat se v horku v zemi a potom jim zaplatili pár liber, když v zemi jsou poklady, za které by někdo dal tisíce, že?

Chápu i to, že když si nynější obyvatelé vesnice Abúsír na té zemi, kde jsou stará egyptská pohřebiště, chtějí postavit hřbitov pro své mrtvé. Vždyť ti to potřebují a na té zemi by stejně nic nerostlo. A pokrok se nedá zastavit. Mám zážitek z cesty do Egypta, kde jsme se v roce 2008 stavovali v malém muzeu ve městě jižně od Káhiry, kam v posledních letech skoro žádní turisté nejezdili. Muzeum bylo malé a jen opravdoví nadšenci tam zůstávali déle, když už většina z nás ostatních méně specializovaných účastníků čekala venku na živé ulici. Bylo po poledni kdy místní děti chodily ze školy. Viděli cizince stojící před muzeem a protože na rozdíl od jiných lokalit nebyly na turisty zvyklé, nezačaly žebrat o peníze nebo propisovačky, ale chtěly si s námi povídat. Ptaly se anglicky jak se jmenujeme a říkaly nám svá jména ...a přišla naše věrná turistická policie a začala na ně křičet – arabsky nerozumím, ale asi to bylo něco ve smyslu, ať nás nechají na pokoji. Dost mě to vyděsilo, zdálo se mi, že v dětech, které jsou od přírody přátelské, vychovávají odpor k cizincům. To opravdu může být problém.

Ale já bych se opravdu moc chtěla ještě aspoň jednou podívat do Egypta, tam, kde žila moje první láska, faron Tutanchamon a kde dnes ve vesničce El Amarna žijí chudé děti s oslíky. A ráda bych viděla i památky u Libyjského moře a třeba i berberské vesnice u Sahary. V programu zájezdu by mohla být i návštěva beduínského ležení rodiny Mammara Kaddáfího. Snad se toho ještě dožiji.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 20.3.2011 18:05 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci budou řešit ostrý výrok člena Rady ČT Veselého vůči Vašáryové

21. května 2024  13:39

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Soudu v Haagu se zatykači pomohla Clooneyová. Životy mají stejnou cenu, míní

21. května 2024  13:22

Při vyšetřování Mezinárodního trestního soudu (ICC), který v pondělí požádal o vydání zatykačů na...

Opatření jsou přísnější, ale do věže se nezavřu, řekl Pavel v Pardubicích

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  13:17

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Zraněný řidič po nehodě zůstal v autě a popíjel alkohol, pak upadl do bezvědomí

21. května 2024  13:03

Nezvyklou nehodu vyšetřují policisté z Jesenicka, kde řidič havaroval nedaleko obce Seč. Nezvládl...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik