Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cesta na horu a zase dolů - víceméně fotoblog

Známé rčení říká, že se máme chovat slušně, když stoupáme nahoru, protože nevíme, koho potkáme, až budeme zase sestupovat. Netýká se to samozřejmě ani tak turistického výstupu na některou z hor, jako spíše kariérního vzestupu a pádu, nicméně myslím, že podobně bychom se měli chovat i v terénu. Ale horská turistika má proti kariéře jednu výhodu – na horu můžeme vystoupit několikrát ročně a pokud tou horou není zrovna himalájská osmitisícovka za špatného počasí, je riziko neúspěchu dost malé. Což určitě nemusí být pravda v případě snahy dosáhnout vysněného vedoucího místa.

Pod horouLenka Pokorná

Nejvyšší hora Kréty má výšku 2456 m nad mořem a jmenuje se Psiloritis. Na vrchol této hory v pohoří Ida vede turistická stezka E 4, která prochází celou Krétou z východu na západ. Jak jsem zjistila na internetu, už tam samozřejmě někteří čeští turisté vystoupili, já tedy bohužel zatím ne.

 

 

 

Takže nejvyšší místo, které naše skupinka vystoupala, leží jen asi 1100 m vysoko, ale zato se tam nachází kupodivu archeologické naleziště. Ačkoliv se skutečně jedná o vrchol kopce a ne o rozlehlou náhorní planinu, vypadá to, že tam lidé skutečně žili několik set let. Původně tu byla vrcholová svatyně, místo, kam se ještě dalo pohodlně dojít z úrodné plošiny ležící několik set metrů níže, ale když vetřelci okupovali Knóssos, uprchli tam někteří zbylí původní minojští obyvatelé a přežili tam jako na ostrově uvnitř ostrova čtyři sta let. Takových horských městeček, starých více než čtyři tisíce let, kam lidé z nížin uprchly jenom s nejnutnějším bronzovým nářadím, sbaleným v ranečku, aby se nemuseli nechat zabít nebo zotročit neznámými dobyvateli, je na Krétě víc. Všechny jsou na vysokých kopcích s dobrým výhledem na všechny strany, aby obyvatelé mohli sledovat nepřátelé v nížině, nebo jako v Karfi, kde je vidět až k moři a tehdejší lidé měli mnohem lepší zrak, takže určitě viděli i přistávat lodě v přístavu dnešního letoviska Chersonissos.

 

Cesta na Karfi, kterou jsme podnikli, začala později odpoledne stoupáním po silničce od úrodné planiny Lasithi na velkou zcela vodorovnou louku, kde se pásla stáda ovcí v ohradách a pokračovala značenou stezkou mezi vápencovými skalami, kde se pásly ovce a kozy samostatně, vybaveny jen zvonečky. Cesta na horu Karfi trvala asi půl hodiny i s přestávkami na focení. Pravda, náš turistický, odborný a horský průvodce dorazil na vrchol poněkud poškozen, naštěstí ale jen puchýři na skoro všech prstech nohou, takže po drobném ošetření, které mu nabídly vždy připravené ženy, vybavené náplastmi, se zotavil, takže byl schopen nám povědět, kde se nacházejí zbytky horské pevnosti z minojských dob a dokonce opět našel několik kusů tam se nacházející pozdně minojské keramiky, ale ostatní účastníci výstupu, zocelení desítkami let putování po památkách v různých koutech světa, žádné problémy neměli.

 

Když se slunce začalo pomalu klonit k západu, sestupovali jsme dolů a cestou zpět potkávali další ovce, přicházející ke skoro vyschlému napajedlu, níže i místní obyvatele, kteří mají v kopcích zvířata a políčka, přivázané štěkající hlídací psy i kozy, natahující se na zadních po větvích stromů. Na té plošině, uzavřené horami, bych si představovala starověké město. Třeba tam kdysi opravdu bylo a zatím ho ještě nikdo nevykopal? Nejsem archeoložka, takže to nepoznám. A teď to nevypadá, že by se na Krétě někdo odvážil zahájit byť i jen menší vykopávky, protože naprosto není jasné, jak by je bylo možno financovat.

 

Moje oblíbená spisovatelka financovala vykopávky svého muže archeologa Maxe Mallowana v Mezopotámii 30 let. Ale takových úspěšných spisovatelek jako byla Agatha zase až tak moc není. Snad až skončí krize, kterou prožíváme, a která právě v Řecku možná v nejbližší době propukne v plné síle, v budoucnu něco změní. Protože aspoň v divadelním dramatu po krizi vždycky následuje řešení problému a nakonec přijde očištění. A náš život je především divadlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Lenka Pokorná | neděle 9.10.2011 15:24 | karma článku: 11,86 | přečteno: 684x
  • Další články autora

Lenka Pokorná

Separatismus

Hranice států v Evropě se různě mění a posouvají od počátku věků. Silnější státy, nebo ty, co si to o sobě aspoň myslely,

20.11.2017 v 15:15 | Karma: 12,63 | Přečteno: 364x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Západ slunce nad mořem a Andrej Babiš

Ne snad že bych někdy při západu slunce seděla na terase restaurace Paloma v městečku Mougins na svahu Přímořských Alp asi 9 kilometrů nad městem Cannes, která patří Andreji Babišovi (?).

17.9.2017 v 19:34 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Ostatní

Lenka Pokorná

Cikánský baron

Čím se asi živí takový cikánský baron? Vybírá daně u svých oveček? Nebo má svůj vlastní byznys, což nejen v zemích jako je Moldavsko část neznamená vytvářet věci nebo služby, které můžou být druhým prospěšné,

13.8.2017 v 15:50 | Karma: 17,59 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Fotoblogy

Lenka Pokorná

Byl jsem vojákem Sovětské armády

Vyjet do zemí bývalého Sovětského Svazu znamená potkávat starší muže, kteří si dobře pamatují, že u nás, v bývalém Československu, prožili krásné roky svého mládí.

9.7.2017 v 19:23 | Karma: 18,08 | Přečteno: 1016x | Diskuse| Cestování

Lenka Pokorná

Neuznané státy

Neuznaných států je několik. Některé to myslí se svou samostatností zcela vážně a jsou ochotny za ni i bojovat, ale ty většinou brzy někdo z těch oficiálních uzná. A potom jsou tu drobné i větší soukromé projekty.

2.7.2017 v 17:59 | Karma: 14,61 | Přečteno: 881x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 888x
Jsem pozorovatelka světa a života v něm.

Seznam rubrik