Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hypnoporod

Všimli jste si také toho, že většina celebrit rodí císařským řezem? Až se mi to zdá kolikrát divné… A to se nikdy nezapomenou obhajovat objektivními důvody jako třeba, že se dítě nepřetočilo. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale spíš mám někdy pocit, že je v tom něco jiného…strach… tak velký strach, jako by se v dnešní době, která se charakterizuje honbou za dokonalostí, lidé stále víc a víc báli bolesti. Dle statistik je u nás v porodnicích asi 20 % porodů provedeno císařem a přitom je tento způsob údajně spojen s daleko většími riziky, nemluvě o delší rekonvalescenci. Ano, klasický porod bolí! Ale naštěstí to příroda zařídila tak, že při spontálních porodních bolestech jsou vyplavovány hormony, které dokáží tyto bolesti tlumit. Když se pak malý človíček konečně protlačí porodními cestami ven, Vy uslyšíte jeho křik, podíváte se mu do očí, obejmete ho, tak za pár dní si žádnou bolest ani nepamatujete. Ale mohou Vám zůstat špatné vzpomínky v podvědomí, především v případech, kdy byl spontální přirozený porod nějak narušen ať už umělým vyvoláním porodu (v tuto chvíli příroda nefunguje tak, jak má a hormony tlumící bolest se bohužel nezačnou produkovat) nebo jakokoli jinou komplikací. Každopádně vždy hraje největší roli psychické rozpoložení budoucí maminky. Pokud k porodu bude přistupovat s panickým strachem (nepleťme strach jak synonymum respektu), tak to potom prostě bude váznout. Asi je jen málo těch šťastných, které mohou říci, že to bylo „v pohodě“ a přitom to ani tak moc nebolelo. Ale je tu jedna možnost říci, že to sice bolelo, ale přitom to také bylo v pohodě- HYPNOPOROD.

Ještě donedávna jsem tento pojem vůbec neznala. Přivedla mne k tomu paní, u které jsem si nechávala vykládat karty. Bylo to zpočátku mého druhého těhotenství a ona mi doporučila, abych se o toto téma začala trochu zajímat, že by mi to mohlo pomoci při porodu. Nevěnovala jsem tomu přílišnou pozornost, ale jak to tak v životě bývá, on si mne ten hypnoporod našel nakonec sám.

Chodila jsem na těhotenské plavání, jehož cvičitelka mimo jiné vedla předporodní kursy. Shodou okolností jedním z témat kursu byl i hypnoporod a tak jsem se na tuto přednášku u ní zaregistrovala. Bylo to asi měsíc před plánovaným termínem porodu. Když jsem z její přednášky odcházela, měla jsem trochu smíšené pocity, zda to nebyly vyhozené peníze. Vždyť jsem se tam nedozvěděla nic moc nového! Až teprve při samotném porodu a po něm jsem si uvědomila, jak moc mi ty dvě hodinky daly! Minimálně jsem si všechna ta moudra znovu připomněla a dala tak nějak do jednoho celku, a ačkoli jsem již jeden porod měla za sebou (a vzpomínka na něj nebyla právě nejpříjemnější-tabletka na vyvolání porodu, oxytocin v jeho závěru), tak jsem se na druhý porod začala docela těšit.

A co to vlastně ten hypno-porod je? Hlavní myšlenkou je, dívat se na porod pozitivně. Ano, porod bolí, ale je to cesta k našemu miminku, a když se této cestě nebudete vzpírat, tak se po ní může jít lehčeji.

Důležité je, už během těhotenství o porodu pozitivně přemýšlet. Naplánujte si ho ve své mysli a to krok po kroku. Plánování by ale mělo za všech okolností probíhat v pozitivním slova smyslu. Nikdy si neříkej: „nechci toto a toto! Bojím se tohoto a tohoto“ Naopak si říkejte: „chci to tak a tak, bude to tak a tak…“ Porod si můžete i vizualizovat. Každý večer před spaním se napojte na své miminko, hlaďte si bříško a v myšlenkách si promítejte obrazy, jak bude porod probíhat. Můžete přitom se svým miminkem o tom mluvit, říci mu, že se na něj těšíte, a že vás čeká společná dřina, ale že to spolu zvládnete a bude to nezapomenutelné.

 Pokud stále ještě tápete, jak to udělat, dám vám příklad toho, co jsem si říkala a vizualizovala já.

Můj porod bude přirozený

Chci rodit během dne

Porodníkem bude žena

Porod začne nepravidelnými kontrakcemi, které se budou postupně stupňovat, pak až budeme připraveni, tak mi praskne plodová voda.

Budu ve sprše a horká voda mi pomůže snášet bolest.

Budeme brzy spolu a bude krásný zážitek. Zvládneme to! Budu Tě držet v náručí a budeme se dívat jeden druhému do očí.

Při samotném porodu jsem pak ještě hecovala sebe i miminko – „Tak pojď, zvládneme to, zase nás čeká kontrakce, ale bude to super, budeme sobě blíž!“

Abyste odvedly mozek od té strašné bolesti při kontrakci, je prý dobré způsobit tělu bolest jinou. Lektorka nám doporučovala, abychom si třeba mačkaly jamku na ruce, která je mezi palcem a ukazovákem. Já jsem to zkoušela a myslím, že to trochu pomáhalo. Každá maminka si ale může najít svou cestu. Stejně tak jako si přirozeně najde pohyb, který jí pomáhá kontrakce zvládnout. U prvního porodu jsem při každé kontrakci byla na všech čtyřech a jako bych pérovala dopředu dozadu. U druhého porodu mi zase pomáhala pozice ve stoje, kdy jsem kroužila pánví.

Je dobré, když znáte základy jógy. Při józe je totiž dýchání a soustředění velice důležité, totéž je důležité také při porodu. Nenechat se vykolejit maminkou na sousedním porodním sále, která tam křičí jak šílená. Soustřeďte se na sebe, na své miminko a hlavně správný dech. V první době porodní jsem při každé kontrakci dlouho vydechovala, jako kdybych foukala horkou polévku. V druhé době porodní jsem pak dýchala rychle a krátce jako pejsek. Obojí mi velmi pomohlo.

A já doufám, že i vám pomůže alespoň trochu tento článek! A pokud ne, tak věřte, že porodíte tak či onak, bolet to bude stejně. Ale díky hypnoporodu mám na svůj druhý porod pěkné vzpomínky. Myšlenka na něj ve mně nevzbuzuje žádné negativní emoce. Upřímně mohu říci, že ze sta procent proběhlo vše tak, jak sem si to vizualizovala. Ačkoli stoprocentní to tedy nebylo, neboť mne ani ve snu nenapadlo, že můj manžel bude miminko zapíjet ještě před jeho narozením a tudíž ho budu muset odvolávat z hospody. Ač jsem ho nabádala, že dneska už to asi přijde a ať si dá jen jedno pivo, přišel domů až na mé naléhání a to ještě značně společensky unaven. A že si prý ještě musí chvíli zdřímnout. Nakonec jsme jeli do porodnice taxíkem a ještě na porodním sále to z něj táhlo jako ze sudu. No, pokud mne potká ještě jednou to štěstí, že budu těhotná, určitě si nezapomenu vizualizovat a „naplánovat“ v rámci hypnoporodu i chování svého manžela.

Přeji krásné zdravé miminko a spoustu lásky!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Denisa Legnerová Jandová | čtvrtek 13.2.2014 14:15 | karma článku: 6,49 | přečteno: 374x
  • Další články autora

Denisa Legnerová Jandová

Vánoční přání

Vánoce je čas rozjímání. Je to čas, kdy dovolíme našemu lepšímu já vylézt z ulity a nemyslíme jen na sebe, ale na lidi kolem nás. Nemusí jít jen o naše příbuzné a přátele.

22.12.2017 v 11:53 | Karma: 11,79 | Přečteno: 357x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Náš sociální stát

myslíte si, že když budete do systému spravedlivě odvádět pojištění a daně, že se vám stát stejnou měrou odvděčí, až to budete nejvíc potřebovat... jste na velkém omylu, stát se na vás z vysoka...

17.7.2017 v 8:16 | Karma: 33,76 | Přečteno: 1038x | Společnost

Denisa Legnerová Jandová

Na skok ve Varech

52. mezinárodní filmový festival v Karlových Varech se pomalu a jistě chýlí ke svému konci a mezi českými celebritami platí, že kdo nebyl ve Varech, jakoby nebyl! Nejsem celebrita, ale taky jsem si tam alespoň na otočku zajela...

6.7.2017 v 8:42 | Karma: 9,46 | Přečteno: 396x | Kultura

Denisa Legnerová Jandová

Den D

...alespoň tak prožívala většina prvňáčků dnešní den! Právě oni totiž dostali dnes své první vysvědčení! I pro ostatní žáky a studenty je to zřejmě významná událost a možná ještě více pro jejich rodiče.

31.1.2017 v 22:51 | Karma: 8,05 | Přečteno: 281x | Osobní

Denisa Legnerová Jandová

Tak už to má za sebou...

Co čeká ostrov svobody po smrti jejího vůdce je jen ve hvězdách. Jedno je však jisté, se smrtí Fidela Castra už nikdy nebude Kuba, co bývala a to v každém slova smyslu.

2.12.2016 v 22:44 | Karma: 11,81 | Přečteno: 318x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň

16. května 2024

Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...

Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček

16. května 2024

Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu

15. května 2024  22:42

Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 906x
...normálně nenormální ženská...

Seznam rubrik