Hon na čarodějnici Vondráčkovou

Neznám do detailu spor Heleny Vondráčkové s Martou Kubišovou, a troufám si tvrdit, že do jeho střev nevidí ani většina z těch osobností, které podepsaly petici proti Vondráčkové. Helena tvrdí tohle, Marta tamto… nikde nic není podepsáno, napsáno, zaznamenáno (přinejmenším nikde, kde by si to člověk mohl přečíst). Takže ve skutečnosti nejde o to, že by se elity české kultury a politiky zastávaly „chudinky“ Kubišové, ale že zaútočily na „ne takovou chudinku“ Vondráčkovou.

Ano, Kubišová oproti Vondráčkové v době po srpnu 1968 projevila MNOHEM více osobní statečnosti, postavila se komunistům čelem a zachovala si čistý štít. Vondráčková dala před čistým morálním štítem přednost kariéře a dál zpívala davům, dokonce i na festivalu politické písně v Sokolově. Je ale tohle nějaký důkaz, že je v současném sporu obou zpěvaček Kubišová nevinná?

Jistě lze vést dlouhé debaty o tom, zda je „správné“, aby se někdejší kamarádky dostaly kvůli penězům před soud, ale debata je něco jiného, než petice ve smyslu „peníze jste povýšila nad přátelství“. To je jako kdybyste dlouholetému kamarádovi Fandovi půjčili peníze, a ve chvíli, kdy byste je po něm chtěli zpátky, vám celá čtvrť začala říkat, že mu dluh máte odpustit, protože Fanda přece v životě tolik zkusil.

Prostě je to celé postavené na hlavu. Ano, máme demokracii a lidé se mohou svobodně projevit a dát najevo svůj názor (rozhodně nesouhlasím s hysterickým výlevem manžela Vondráčkové, že petice představuje útok na demokracii – právě naopak, je jejím projevem), ale trocha soudnosti by asi neuškodila.

Máme tu ukázkový spor tvrzení proti tvrzení a bylo by fajn nechat soud, aby spravedlivě rozhodl. Vkrádá se tu další otázka, nakolik lze věřit ve spravedlnost českých soudů, ale to by bylo na dlouho...

Autor: David Laňka | pondělí 13.9.2010 10:00 | karma článku: 43,64 | přečteno: 19125x
  • Další články autora

David Laňka

Vyžeňme obchodníky s deštěm!!!

13.11.2012 v 13:00 | Karma: 12,02

David Laňka

Výsměch do tváře spravedlnosti

1.7.2010 v 11:00 | Karma: 30,60

David Laňka

Jóóóóó, to bude jízda

11.2.2010 v 14:45 | Karma: 37,89

David Laňka

Mimozemšťané kolem nás

29.1.2010 v 11:00 | Karma: 11,19