Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mimozemšťané kolem nás

Jen za posledních šest let bylo nahlášeno téměř čtyři sta případů pozorování výskytu neznámých létajících předmětů.  

Většina z nich byla po důkladném šetření odborníky z projektu Záře, který v roce 1992 založil „ufolog" Vladimír Šiška, odhalena buď jako podvod (Asi nejkurióznějším případem byla fotografie dvou školáků, kteří do Záře poslali snímek létajícího talíře nad lesem. Fotka byla nesmírně kvalitní, ale po jejím zvětšení vyšlo najevo, že talíř byl do fotografie přidán. Chlapci se posléze přiznali, že talíř vyfotili z televize, kde zrovna běžel film Četník a mimozemšťané a na počítači k němu přidali les) nebo jako optický klam na obloze (lesklý povrch letadla osvětlený sluncem, průlet meteoritu atmosférou, laserové paprsky z diskoték aj.). Přesto dodnes zůstalo neobjasněno na pětadvacet případů.

Za největší záhadu je považován případ z roku 1987, kdy vojenský radar zaznamenal nad Vranovskou přehradou předmět, který rychle měnil výšku, rychlost a směr letu. Proto k němu vojsko vyslalo vrtulník. Po příletu na místo jeho posádka nic neviděla, dokud je operátoři neupozornili, že objekt je přímo nad nimi. Posádka vrtulníku posléze vypověděla, že šlo o zářivé světlo ve tvaru válce, asi patnáct metrů dlouhé. Rozkaz z velína zněl: sestřelit. Ale protože se v přehradě koupali lidé (kteří však nic neviděli!), posádka se rozhodla příkaz neuposlechnout.

Případ, který se stal na česko-německých hranicích o pět let později, zaznamenala opět armáda. Vojáci na radaru viděli, jak cosi přilétlo z Německa do Česka a míří to na Mariánské Lázně. Mysleli, že jde o sportovní letadlo, a protože neměli žádný přelet hlášený, vyslali k němu vrtulník, aby pilota upozornil, že narušil český vzdušný prostor. Jenomže ačkoliv operátor tvrdil, že musí mít objekt přímo před sebou, posádka vrtulníku nic neviděla. Případ byl tedy odložen s tím, že šlo nejspíše o radarový šum, ale to by se už za pár dní nesmělo přihlásit několik lidí, kteří nad Mariánkami zahlédli kovově lesklý objekt bez křídel.

Z loňského roku zase pochází případ mileneckého páru, který na víkend vyrazil na Moravu. Když ze soboty na neděli spali pod širákem, probudil je kolem druhé hodiny ranní nejprve silný vítr. Pak se objevilo ostré světlo, které je bodalo do očí. Mladík sáhl po mobilu a snažil se zdroj světla vyfotit, ale na snímcích není nic, než bílo. Oba pak říkají, že po několika vteřinách vítr ještě zesílil. Prý to vypadalo, jako kdyby startovalo letadlo. Žádný motor však nebyl slyšet.

Zatímco v zahraničí patří fenomén UFO mezi velmi oblíbený (15 milionů Američanů říká, že se setkalo s mimozemšťany!), u nás se k němu stavíme s nedůvěrou. Přesto kdykoliv se objeví zpráva o neidentifikovatelném létajícím objektu, zpozorníme. Představa, že nejsme ve vesmíru sami, je totiž velmi lákavá.

 

Citát:

„Kdyby ve vesmíru žili jen lidé, bylo by to zbytečné plýtvání prostorem." (astrofyzik Carl Sagan)

 

Infoboxy:

 

Co znamená U.F.O.?

Zkratkou UFO jsme si zvykli označovat mimozemské létající talíře, ačkoliv jde o zkratku anglického Unidentified Flying Object (neidentifikovatelný létající objekt). Poprvé byla použita právě v roce 1947 v Roswellu.

 

Co se stalo v Roswellu?

Koncem června 1947 spatřil americký pilot Kenneth Arnold na obloze devět letících objektů. Když je popisoval, řekl, že vypadaly jako talíře. V noci ze 4. na 5. července pak několik svědků slyšelo hrozivý výbuch a na obloze žhavou čáru, jak něco padá z nebe k zemi. Druhý den údajně našel farmář William Brazel trosky létajícího talíře. Na nález upozornil šerifa, ten armádu a odpoledne už vojsko okolí nálezu neprodyšně uzavřela. 8. července ráno pak vydala tiskové prohlášení, že se jedná o zbytky mimozemského stroje. Téhož dne večer však prohlášení dementovala. Onomu úseku, kde byl vrak lodi nalezen, se říká Area 51. Panovaly dohady, že armáda vede tajný program a snaží se odhalit tajemství mimozemské technologie, ale to se nikdy nepotvrdilo. Vše by možná utichlo, ale to by se roswellského případu nesměli chytit filmaři, kteří zájem o tuto událost stále oživují (seriál Akta X, Den nezávislosti). Stejně jako historici. V roce 1992 totiž odhalili, že celý svazek dokumentů o vyšetřování v Roswellu byl skartován. A pak v roce 1994, kdy se na veřejnost dostal dokumentární film s pitvou mimozemšťana (na www.google.cz zadejte do vyhledávače „allien autopsy Roswell"). Ten se však vzápětí ukázal být podvrhem. Město Roswell však dodnes z U.F.O. těží. Sjíždějí se sem ufologové z celého světa a místní podnikatelé si vesele mnou ruce, jak jim jdou dobře obchody.

 

Webové adresy:

www.ufo.cz - www.kpufo.cz - www.fantastickafakta.cz - http://ufo-galerie.cz

 

Autor: David Laňka | pátek 29.1.2010 11:00 | karma článku: 11,19 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

David Laňka

Vyžeňme obchodníky s deštěm!!!

V divadelní hře Franze Werfela Jacobowski a plukovník se říká, že všechno v životě má pouze dvě možnosti. Buď anebo. Buď něco dopadne dobře, nebo špatně. Když to dopadne dobře, není co řešit, když špatně, zase máme dvě možnosti – buď to půjde napravit, nebo nepůjde. A když nepůjde... Nechce se tomu věřit, ale život je skutečně takhle jednoduchý.

13.11.2012 v 13:00 | Karma: 12,02 | Přečteno: 947x | Diskuse| Politika

David Laňka

Když rodiče nerozumějí svým dětem

Když má dcera nedávno do telefonu říkala: „Exnul mi na kampu harďák, a nutně potřebuji ten soubič, co sem ti nahrávala předevčírem, máš ho ještě na flešce? tak jsem ani v nejmenším netušil, o čem to vlastně mluví. Dcera mi to ale přeložila: „Odešel mi na počítači hard disk a nutně potřebuji ten soubor, který jsem ti předevčírem nahrávala, máš ho ještě na přenosné paměti?" Tedy ne, že bych z toho byl moudrý, ale byl jsem rád, že nejde o drogy, ale o počítač.

7.2.2011 v 10:35 | Karma: 20,16 | Přečteno: 2039x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Hon na čarodějnici Vondráčkovou

Neznám do detailu spor Heleny Vondráčkové s Martou Kubišovou, a troufám si tvrdit, že do jeho střev nevidí ani většina z těch osobností, které podepsaly petici proti Vondráčkové. Helena tvrdí tohle, Marta tamto... nikde nic není podepsáno, napsáno, zaznamenáno (přinejmenším nikde, kde by si to člověk mohl přečíst). Takže ve skutečnosti nejde o to, že by se elity české kultury a politiky zastávaly „chudinky“ Kubišové, ale že zaútočily na „ne takovou chudinku“ Vondráčkovou.

13.9.2010 v 10:00 | Karma: 43,64 | Přečteno: 19125x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Výsměch do tváře spravedlnosti

To už se opravdu společnost absolutně zbláznila? Skutečně jsme se dostali tak daleko, že ze zločinců budeme dělat hrdiny, celebrity a nad jejich prohřešky proti zákonům, morálce a dobrým mravům velkoryse mávat rukou, protože se vlastně nic tak hrozného nestalo?

1.7.2010 v 11:00 | Karma: 30,60 | Přečteno: 1857x | Diskuse| Ostatní

David Laňka

Jóóóóó, to bude jízda

Praha, Pohořelec, 8.05 Tramvajová zastávka se pomalu, ale jistě plní lidmi. Protože tramvaj nejela už deset minut, všichni jsou mírně vystresovaní. Zatím se ale nenašel nikdo, kdo by nálož nespokojenosti odpálil. Všichni mlčí.Vypadá to, že dneska sranda nebude.

11.2.2010 v 14:45 | Karma: 37,89 | Přečteno: 3478x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Jourová se rozhodla ukončit členství v ANO, plánuje odpočinek od politiky

28. června 2024  12:20,  aktualizováno  12:26

Členství v hnutí ANO se rozhodla ukončit Věra Jourová. Oznámila to na sociální síti X s tím, že od...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  12:15

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Slovensko sužuje komáří krize. Úřady řeší postřiky, prý jsou karcinogenní

28. června 2024  12:13

Premium Od spolupracovnice MF DNES na Slovensku Povodňová krize v Bratislavě postupně opadla, ale vystřídala ji jiná – okolnosti vytvořily ideální...

Ministr Bek terčem kritiky: Papalášské chování, ztratil veškeré zbytky respektu

28. června 2024  12:04

Jízda s majákem záchranářskou uličkou, práce na ministerstvu i jen tři dny v týdnu, nejdražší...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2512x
Věk: Střední
Vzdělání: Běh na dlouhou trať
Charakteristika: Hlavní je nebrat se příliš vážně, a nežít v iluzi, že jedině můj názor je ten správný (ačkoliv samozřejmě je :)) )

Seznam rubrik