Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ideální povolání? Nabubřelý odborářský boss!

Jestli v něčem Česko nezaostává za západní Evropou, pak je to fundamentalismus a nabubřelost jeho odborářských bossů. Bizarní slova, vyhrožování a všudypřítomné zaklínadlo stávky, to poslední léta české odbory plně charakterizuje. Bohužel. Až mám někdy pocit, že v zakouřených kancelářích všemožných odborových centrál leží kromě židlí, stolů a šanonů i pověstný pupek světa. Když jsem tedy - virtuálně - přemýšlel, jakéže povolání je dnes synonymem k ideálu, padla volba na odbory.

Na výběr jsem sám sobě přitom dal mnohá lákadla. Co takhle kněz v Polsku? Silně katolická země znamená navzdory ekonomickým krizím přísun klientů až do doby odchodu na odpočinek, ale zase bych těžko vysvětloval, že jsem v celibátu zplodil dvě děti. Úředník za přepážkou čínského úřadu práce? V Číně mají nyní na 40 miliónů nezaměstnaných, takže výpověď pro nadbytečnost by mi asi nehrozila ani v době nejhlubší recese (což je pochopitelně v Číně, kde předevčírem znamená již pozítří, jev neexistující). Ale za ty fronty zoufalých čekatelů každé pondělí ráno před kanceláří mi ani vždy pevný jüan nestojí! Nakonec jsem tedy zvolil odbory, byť jsem chvíli váhal mezi luxusní francouzskou a zdivočelou českou variantou - žádná zodpovědnost, jistota práce a plná ústa planých řečí.

Z událostí posledních několika týdnů (především v kauzách ČSA a pražského dopravního podniku) mohl mít méně informovaný či protřelý divák a čtenář dojem, že 1. odbory jsou elitou podniku, 2. odbory vždy vědí, jaká strategická rozhodnutí jsou pro podnik nejlepší, 3. odbory nelžou, 4. stávka je vždy až nejkrajnější řešení, 5. odbory nemyslí na sebe, ale pro dobro všech. V reálu se ale tyto věci mají jinak. České odbory v obou zmíněných kauzách prokázaly fatální nedostatek profesionality, flexibility a nebojím se říci i starorežimní zakořeněnost v revolučních palebných pozicích.

Pojďme si vše krátce rozebrat. Pokud je nějaký podnik hluboko v červených číslech, na čemž má v dnešní době lví podíl především ekonomická krize, přijímá schopný management (což ovšem také není automatická věc) klasická krátkodobá i střednědobá opatření - od omezení zbytných výdajů atd. až po mnohdy nezbytné propouštění. Cílem musí být vždy záchrana firmy, jen tak je možné následně opět rozvinout výrobu (služby) a nabírat lidi. V té chvíli bych očekával pragmatický a zejména firmě loajální postoj odborů. A co slyšíme? Propouštět se nebude, platy se snižovat nebudou, sociální benefity nám nevezmete, ale můžete vyměnit management. A když nebude po našem, zastávkujeme si!

Aby bylo jasno, jsem typický produkt zaměstnaneckého poměru, takže rozumím snaze ochránit zaměstnance společností i institucí před zvůlí jejich zaměstnavatelů, dohledu nad dodržováním sociální legislativy a svým způsobem i kontrole správného hospodaření podniku. Znám ze své bývalé novinářské praxe řadu pracovitých, progresivních a zodpovědných odborářů i pořádných sviní mezi zaměstnavateli. Nikdy jsem ale nerozuměl samolibosti a lehkosti, s jakou odboráři vyhrožují stávkou, aniž by ovšem chtěli převzít zodpovědnost za její dopady na ekonomiku i image firmy. Tam je ten zakopaný pes. Kdyby zákony obecně trochu na tento aspekt pamatovaly (což ale nemá logiku, to připouštím), méně by se v odborářských kancelářích planě žvanilo a více dělalo.

Česko je v oblasti odborového sdružování (na rozdíl od mnoha jiných sektorů, kde silně pokulháváme) na úrovni vyspělých západoevropských států, ale že by mě to v poslední době zrovna nějak těšilo, to se říci nedá.  

 

 

 

Autor: Ivan Langr | neděle 15.11.2009 21:25 | karma článku: 26,86 | přečteno: 1572x
  • Další články autora

Ivan Langr

Kauza WikiLeaks obnažila demokracii na dřeň

Kauza WikiLeaks, která v těchto dnech víří především světovou politiku a média, je víc než jen debatou o svobodě slova. Je skutečnou výpovědí o stavu současné demokracie, o tom, jak je tento zatím nejdokonalejší z nedokonalých výdobytků chápán v různých koutech západního světa a jak bude vnímán i v budoucnosti. V každém případě ale můžeme konstatovat, že jsme se ocitli na začátku konce či na konci před novým začátkem demokracie jako takové.

9.12.2010 v 12:09 | Karma: 11,37 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Daremná koalice v Praze? Jen lekce z demokracie!

Pražskou politikou neotřásá v posledních dnech nic jiného než pořádná lekce z demokracie a politického pragmatismu. Voliči (nejen) TOP 09 mohou sice být rozladěni, že jejich zvolení zástupci zůstanou za branou přímé správy hlavního města, nic jiného ale dělat nemohou. Volební výsledek – pokud není pro stranu majoritní – totiž nemůže v poměrném volebním systému nikomu zaručit automatický nárok na vstup do exekutivy, tím je pouze úspěšná většinová dohoda na koalici. Tak funguje demokracie.

18.11.2010 v 19:14 | Karma: 15,93 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotku podržel v Senátu Liberec

Jen díky úspěchu v krajském městě Liberci zůstal Přemysl Sobotka (ODS) i nadále členem horní komory českého parlamentu. V tom Liberci, kde před týdnem utrpěla jeho ODS na obecní úrovni největší porážku po roce 1989, se mu podařila od rivala, hejtmana Stanislava Eichlera z ČSSD, odskočit natolik (13701 ku 11012 hlasům), že ten jej ve venkovských okrscích již nemohl dostihnout.

23.10.2010 v 18:42 | Karma: 9,83 | Přečteno: 991x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Sobotka vs. Eichler: rozhodne statistika či euforie Liberečanů?

Už dávno nebyl souboj o křeslo senátora za Liberecko tak zajímavý jako letos. Duel šéfa horní komory a hejtmana musí totiž i bez dosazení jmen vzbuzovat pozornost médií i politologů. Jací vůbec jsou Přemysl Sobotka (ODS), předseda Senátu, a jeho rival Stanislav Eichler (ČSSD), hejtman Libereckého kraje? A jaké mají šance na zvolení?

20.10.2010 v 21:40 | Karma: 9,02 | Přečteno: 1024x | Diskuse| Ostatní

Ivan Langr

Liberec: povolební šachy nejvyšší úrovně

Neuvěřitelné šachové partie slibuje povolební situace ve stotisícovém Liberci. Zatímco krátce po sečtení hlasů se mohlo zdát, že poražená ODS má jen minimální šance přispět aktivně k sestavení nějaké koalice a bude na další čtyři roky dění přihlížet z opozičních lavic, záhy se ukázalo, že tomu tak rozhodně nebude. Ve hře je totiž až příliš mnoho – mimo jiné stamilióny korun z Evropské unie, které by pod Ještěd mohly a měly přitéci v rámci Integrovaného plánu rozvoje města na rozvoj některých lokalit.

17.10.2010 v 19:03 | Karma: 17,45 | Přečteno: 2690x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1524x
vystudovaný politolog a učitel, nyní v pozici tiskového mluvčího