Zemřel kardinál George Pell

Církevní hodnostáři umírají různě po světě dosti často, australský kardinál George Pell však stojí za zmínku. Byl prefektem vatikánského sekretariátu pro ekonomiku. 

Do této funkce ho jmenoval papež František na počátku svého pontifikátu. Pod jeho pravomoc spadala taky vatikánská banka. Tato banka spravuje vatikánské finance a také finance mnoha šlechtických rodin. Dlouho existovalo podezření, že ji někteří šlechtici využívají k praní špinavých peněz. Papež Jan Pavel II. (1978-2005) toto podezření neřešil. V Polsku se s něčím podobným nesetkal. Teprve, když se dostal do funkce Benedikt XVI. (2005-2013) zaúkolovat tehdejšího prefekta pro ekonomiku, aby podezření důkladně prošetřil. Po čase tehdejší prefekt složil funkci, poněvadž došel k závěru, že by musel stíhat svoje příbuzné. Benedikt jmenoval tedy dalšího prefekta, situace se opakovala: I ten došel k závěru, že by musel stíhat své příbuzné. Benedikt XXI. prý tehdy zvolal: „Copak nemáme v Evropě biskupa, který nemá nějakou vazbu na šlechtice?!“  Situaci vyřešil až papež František, který jmenoval do funkce Georga Pella z Austrálie, kterému se podařilo zabránit praní špinavých peněz přes vatikánskou banku. Avšak v roce 2017 byl George Pell v Austrálii obviněn ze zneužívání chlapců. Složil proto funkci a odjel do Austrálie. Svědčili proti němu dva muži, údajně je před asi 30 lety zneužíval. Vlastně svědčil jen jeden muž, který byl navíc podezřelý, že bere drogy. Ten tvrdil, že zneužíval i jeho kamaráda, který již zemřel na předávkování. Kardinál všechno odmítal. Byl odsouzen do žaláře. Byla to pro něho tvrdá zkouška víry: Odpustit tomu, kdo ho obvinil a dokázat se za něho modlit. Zvládl to.

Po čase mladík, který ho obvinil, onemocněl rakovinou. K lékaři přišel pozdě. Před smrtí se v něm hnulo svědomí. Přiznal se k tomu, že si obvinění vymyslel, aby získal odškodné, pak zemřel. Soud Bella propustil. Ve vězení strávil 404 dní. Jelikož si vedl deník, vydal ho v Austrálii pod názvem: Diary of Prison (Deník vězně). Prý se tato kniha doporučuje těm, kteří prožívají krizi zaviněnou nespravedlností či zradou. Najdou v ní povzbuzení či recept, jak se s tím vyrovnat. Poslední roky žil ve Vatikánu, přátelil se s emeritním papežem Benediktem. Při Benediktově pohřbu byl jedním z těch, co stáli u oltáře. Pak odešel do nemocnice, aby mu vyměnili kyčelní kloub. Srdce při výkonu selhalo.

Autor: Ladislav Jílek | středa 11.1.2023 20:58 | karma článku: 15,73 | přečteno: 224x