Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Překvapivě rozumné daňové návrhy Pirátů

Jak se blíží volby, snáší se na Piráty oheň a síra ze strany etablovaných politických a ekonomických struktur. Bývají označováni za teroristy, komunisty, elitáře … ale z kritiky čiší hlavně silná obava ze změny zavedených pořádků.

Při racionálním a od nálepek očištěném pohledu však některé jejich návrhy jsou překvapivě dobré. Zajímavé je, že zejména v oblasti daní a ekonomiky se jedná o progresivní změny, které stávající elity v rámci vydobytého systému finančních toků nemají chuť vůbec zavádět, a uvádějí je téměř do nepříčetnosti. Přitom je každému rozumně uvažujícímu občanovi jasné, že s veřejnými financemi se něco stát musí. Za poslední rok jsme vyšlápli razantně směrem po kdysi řecké cestě a rychlost postupu se neustále akceleruje.

Že se bude muset něco s daněmi udělat, přiznávají všichni. Kromě Pirátů však zatím všichni ostatní mlží. Nejčastěji je zmiňováno odbourání daňových výjimek. Každá z nich však přináší nemalé výhody určité skupině klientů zavedených politických stran, takže konkrétně není schopen vyjmenovat nikdo jedinou daňovou výjimku, kterou by bylo odstranit možné. Rovněž proklamované úspory v nákladech státu jsou líbivé, ale v praxi každá vláda za posledních 30 let dosáhla výsledku opačného. Bobtnající ministerstva, stovky obskurních úřadů bez praktického přínosu, mohutná dotační agenda …. zaměstnávají spolehlivě desetitisíce sympatizantů a rodinných příslušníků vládnoucí elity, takže tudy vede velmi obtížná cesta. Vydají se po ní strany, které celou svou historii dělají pravý opak a na rozdělování postů ve státní správě mají založen svůj model fungování?

Oproti tomu návrhy Pirátů na digitální daň, zvýšení daní na těžbu nerostných surovin, daně z komerčních nemovitostí a zdanění kapitálových transferů jsou jasné a srozumitelné. Právě proto budí takovou kritiku a zášť. Daň z těžby nerostů je u nás jedna z nejnižších, přitom tato aktivita nenávratně likviduje neobnovitelné národní bohatství. Co jiného by mělo být patřičně zdaněno? Komerční nemovitosti jsou u nás zdaněny zanedbatelně, což netlačí na jejich racionální využívání. Řadu z nich firmy drží jen proto, protože to může být jednou zajímavý prodej. A tak raději zabíráme ornou půdu, zastavujeme tisíce hektarů logistickými a jinými areály, které produkují minimální přidanou hodnotu. Není důvod stát se skladištěm Evropy, a když, tak za adekvátní finanční přínos. No a transfery kapitálu jsou u nás zdaněny prakticky nulovou sazbou. Zatímco živnostník vydělávající více, jak čtyřnásobek průměrné mzdy, platí na dani téměř čtvrtinu svého čistého příjmu, oligarcha prodávající firmy či nemovitosti za miliardy nezaplatí na dani ani korunu. To je opravdu do nebe volající anomálie. Její odstranění se však jistě nebude líbit sponzorům tradičních politických stran a tento nápad bude podrobován palbě nejsilnější.

Sečteno a podtrženo, daňové návrhy Pirátů vycházejí z občanského principu politiky a cílí na to, co se dotkne minimálně občana, a na druhé straně zvýší tlak na efektivní fungování státu. Zavedené politické strany však u nás fungují různou měrou na klientském principu, což vede k prosazování zájmů daných sponzorských skupin. Snaha o změnu tohoto modelu se jistě setká s urputným odporem. Ve volbách by však měli rozhodovat občané bez emocí a racionálně.

Autor: Ladislav Dvořák | pátek 21.5.2021 7:35 | karma článku: 20,33 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Kterak ministerstvo financí podporuje rozšíření řad „dezolátů“

Bývá zvykem označovat protivládní demonstranty za „dezoláty“, lidi neschopné se uživit vlastní prací. Příklad jednoho mého známého ale ukazuje, že problém je složitější.

28.4.2023 v 8:16 | Karma: 28,69 | Přečteno: 1222x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Začne šetřit stát sám na sobě?

Zatímco se zoufale hledá, kde šetřit, stát bobtná a otravuje život občanům čím dál více. Vládní proklamace o štíhlém, efektivním a digitalizovaném státu jsou zapomenuty.

13.4.2023 v 8:18 | Karma: 44,20 | Přečteno: 3599x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Boj o důchody – prohra pro všechny

Vláda se rozhodla dosáhnout nápravy státních financí prostřednictvím změny zákonné valorizace důchodů, a tím snížení životní úrovně důchodců. Důchodci prý stejně volí populisty, takže žádná škoda. Alespoň tak to ve zkratce vypadá.

24.3.2023 v 8:16 | Karma: 42,59 | Přečteno: 4584x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Poučení z krizového vývoje – trh funguje

Máme za sebou rok nevídané krize, který ukázal jednu základní pravdu. Tak, jako voda teče z kopce, věci padají směrem k zemi, tržní hospodářství prostě funguje.

22.2.2023 v 8:29 | Karma: 19,10 | Přečteno: 457x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Dezoláti, naši lidi ….. ale co s nimi?

Jedni nazývají voliče poraženého prezidentského kandidáta neschopnými dezoláty, jiní mluví o 2,4 mil. zoufalých lidí, kteří volají o pomoc. Tak či tak, jsou tady ale s námi a je třeba spolu dále normálně žít.

3.2.2023 v 8:22 | Karma: 20,79 | Přečteno: 841x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.