Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Navážení se do Romů nic neřeší

Poté, co zmizela karmově oblíbená témata v osobách dvou předvolebních stranických vůdců, soustředil se zájem psavců na Romy. Poslední dobou se tak objevila celá řada článků někdy s primitivními, někdy sofistikovanými útoky na romskou menšinu. Někdo to bere zkrátka, někdo rádoby učeně mudruje o rovnosti podmínek, vlastním úsilí, odpovědnosti za rodinu…. a na konci mu z toho vyběhne obhajoba protiromského pochodu.

Asi to tady dost schytám, ale tento sofistikovaný skororasismus zrovna neobdivuji. Ano, rodiče mají být odpovědni za výchovu dětí, mají pracovat, platit daně, živit děti, starat se o jejich vzdělávání atd. Jenže! Co když to nedělají? Ono je to prastaré téma, které rozebíral svého času i Dostojevský. My dospělí můžeme být utlačováni, biti, ponižováni, ale naší povinností a možností je s tím bojovat, ale co děti?

Pokud se narodíte v rodině, kde vám nedají pořádně najíst, kloudně vás neoblečou a vyženou na ulici si něco ukrást, moc šancí vyrůst v řádného občana nemáte. Když k pak ještě přijdete v šesti letech do školy, kde na vás mluví nesrozumitelným jazykem, vědec z vás asi zrovna nevyroste. Častý argument je, že o děti se mají postarat rodiče. Jenže co když se nestarají? Mají ty děti být odepisovány jen kvůli tomu, že se narodily ve špatné kolébce? Projekt podporující děti z problémových rodin, které chodí do školy se mi zdá cestou správným směrem. Slyšel jsem už povyk – proč platit někomu za to, že posílá děti do školy? Ano, mělo by to být automatické. Platit ale za školní docházku je daleko logičtější než platit za přivádění dětí na svět. Myšlenka fondu podporujícího studium mi přijde daleko smysluplnější než myšlenka jakéhosi generačního fondu platícího důchodcům za to, že přivedli na svět určitý počet dětí bez ohledu na to, co z těch dětí vyrostlo.

Fundamentalisté samozřejmě křičí, že je to „jejich“ problém, Romové se mají řádně chovat, jako oni, a nezaslouží si žádného slitování. Mám však dojem, že ponejvíce křičí lidé, kteří vyrostli v blahobytu středostavovských rodin, rodiče jim umetli cestu k maturitě, zaplatili vysokou a sem tam se trochu postarali, aby dětičky dostaly byteček, něco do začátku atd. Nechci paušalizovat, ale ten, kdo v poklidu a blahobytu sotva prolezl školu a nyní po zásluze užívá pohody na úřadě či v manažerské pozici (já vím, občas to pohoda není), těžko může srovnávat svou situaci se situací mladého Roma, který žádné vzdělání nemá, nikdo ho nic neučil a peníze na svou existenci si musí každý den „nějak“ shánět.

Mnozí tvrdí, že nás to stojí dost peněz a oni to platí. Přitom přiznáváme, že jen ve veřejných zakázkách prošustrujeme díky korupci cca 300 mld. ročně. K tomu připočítejte dalších 300 mld. v zakázkách velkých firem (i tam korupce frčí), 100 mld. daňových úniků,  stovky miliard obyčejných velkých zlodějin, a rázem se dostáváte téměř ke 100 tis. ročně na hlavu, které mizí díky organizované kriminalitě, přiznejme si, bílé majority. Než tedy začneme někoho odsuzovat díky jeho původu a sociální situaci, měli bychom se podívat pravdě do očí a uvědomit si, že i bílá majorita nemá svědomí čisté a pravděpodobně devastuje společenské prostředky s daleko větší intenzitou než romská menšina.

Nechci ale sklouznout do laciného mudrování proti argumentům sofistikovaných rasistů. Cesta k nápravě je dost komplikovaná a politicky složitá. Měla by vést přes adresnost sociálních dávek viz. příklad podpory školní docházky, ne však jejich totální likvidaci. Lidská společnost musí mít určitou dávku altruismu, to nás odlišuje od zvířat, a i ty jsou nakonec schopny pro přežití druhu vlastní oběti. Podpora vyšších šancí pro děti se mi zdá opravdu dobrým nápadem. No a pak musí fungovat také účinná represe. Nejsem zastánce policejního státu, ale Česká republika jím bezesporu je. Máme nejvyšší množství policistů na obyvatele ze zemí OECD, dvakrát více než Slováci. Přitom policista v ulicích je nevídaný jev. Proč v problematických oblastech nestojí policajt na každém rohu? Máme jich na to dost. A tady je další problém. Náš bílý státní aparát funguje neefektivně, neúčinně a neumí zjednat právo a pořádek. To ale není opět vina Romů. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 24.2.2011 7:41 | karma článku: 31,33 | přečteno: 6339x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  11:46

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení

7. května 2024  9:39,  aktualizováno  11:45

Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...

Rusko přestalo používat Kerčský most, armádu radši zásobuje po nových tratích

7. května 2024  11:44

Rusko k dodávkám vojenské techniky invazním jednotkám na Ukrajině přestalo používat Kerčský most,...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, čekají se změny ve vládě

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  11:43

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.