Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Justice po česku versus po americku

Zatčení předsedy MMF kvůli údajnému sexuálnímu napadení pokojské jasně ukázalo rozdíly ve fungování justičních systémů ČR a USA. Obžalovaný několik hodin po skutku zmizel v cele a navzdory své funkci se z ní dostal až po týdnu za velmi tvrdých podmínek do domácího vězení. Dokonce se zdá, že čelit stíhání pro něj bude dost těžké.

Něco takového se může stát snad opravdu jen v USA. Jste šéfem nejvýznamnější světové finanční instituce a pokojská (přiznejme ne zrovna s nejčistším osobním profilem) vás bez jednoznačných důkazů obviní ze sexuálního napadení. Vytáhnou vás z letadla, nasadí náramky a skončíte ve vězení. Odmítnou vás nechat zaplatit kauci a začnou vás trapně přeměřovat a vyšetřovat. Co je však ještě zajímavější, stále pouze obviněný prominent se po několika dnech vzdává své funkce, aby jím řízenou instituci nekompromitoval. Žádné mezinárodní protesty, žádní vlivní přímluvci, pouze férová bitva právníků. Nemá cenu spekulovat, jak to dopadne, ale ten průběh celé věci je prostě impozantní. Dovedete si něco podobného představit v Evropě nebo dokonce u nás?

Opravdu nejsem nekritický obdivovatel všeho amerického, ale jejich smysl pro právo a fair play má ve světě těžko obdoby. U nás by něco takového nejspíše nikdo ani nešel oznámit. Vždyť se jednalo vlastně jen o pouhé obtěžování, nikdo neznásilňoval a kdoví, jak to bylo (řeklo by se u nás). Pokud by snad k nějaké obžalobě došlo, celou věc by řešil hlavně bulvár a s chutí by propíral profil oběti, na které by nebyla nitka suchá. Prominent by dával rozhovory v televizi a jeho právníci pilně sepisovali žaloby na ochranu osobnosti a nejrůznější újmy. Docela bych si tipnul, že obdobně by to probíhalo i v jiných evropských zemích. Vždyť se zase tak moc nestalo a finanční instituce si rozvracet nedáme! Tady v Evropě se všichni nějak známe, jednou se budeme potřebovat, tak přece na sebe nebudeme zlí kvůli nějaké hlouposti.

Ostatně u nás máme také velmi vhodný precedens. Jednalo se však pouze o jedno princátko z jakési skoro královské rodiny Středního Východu (takových tam jsou desetitisíce). Princátko u nás provozovalo sexuální hrátky za peníze s nezletilými dívčinami. Myslíte, že snad sedí někde v žaláři? Kdepak! V jeho prospěch intervenoval sám ministr spravedlnosti (opravdu náš, ne ten zahraniční!) a přes odpor soudu zařídil jeho propuštění. Hrozila nám prý mezinárodní ostuda a možná dokonce nějaký konflikt! Jasně, ČR nejsou USA, ale zavření pouze podezřelého šéfa MMF ve srovnání s propuštěním usvědčeného příslušníka jakési neznámé šlechtické rodiny je něco jako pěst na oko. Vzpomínáte, jak byla Evropa v šoku, když Američané nechali zadržet významného světového režiséra, který kdysi u nich provozoval sex s nezletilými? Našly se dokonce evropské vlády, které proti tomu protestovaly (a také řada intelektuálů!), bylo to přece už dávno! To ale kvůli tomu, že je někdo slavný, mají být zapomenuty jeho minulé zločiny? Kde je ona proklamovaná rovnost před zákonem?

Ovšem úroveň aplikace práva v české kotlině je stejně švejkovská, jako většina výkonu ostatní státní správy. Vzduchem létají trestní oznámení na miliardové korupční kauzy, obálky s úplatky se předávají v přímém přenosu, porušují se zákony proti praní špinavých peněz a zákonodárci přistižení při činu se diví, co to máme za nesmyslná pravidla. Policie vyšetřuje a vyšetřuje, roky běží a nakonec se vše odkládá kvůli promlčení. A když něco selže, propuštění zařídí ministři (či ministryně) spravedlnosti nebo prezidentská milost. Jediného našeho tuneláře nakonec dostal k soudu - hádejte, kdo? No přece Američané!

Při pohledu na uvedené případy se skoro zdá, že k funkční demokracii je nutná určitá velikost populace. V zemi se 200 mil. obyvatel je i ten nejvýznamnější potentát pouze jeden z tisíců potentátů a není důvod ho neposlat do vězení. Řídí dědička největšího hotelového řetězce opilá? Sbalit plyšáka a deku a šup s ní za katr! To prostě v malé zemi nejde. Maminka by byla v šoku, a to jí přece nemůžeme udělat. Od toho máme ministra spravedlnosti a nezávislou justici, ty se o individuální přístup už nějak nakonec postarají.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ladislav Dvořák | čtvrtek 26.5.2011 7:56 | karma článku: 27,90 | přečteno: 3157x
  • Další články autora

Ladislav Dvořák

Lední medvědi a politologové – hlavní příčina inflace

V mediálním nářku na bídou a inflací o víkendu dosáhly obchody rekordních tržeb a zimní hory jsou téměř vyprodané. I v tom obyčejném Rakousku ubytování na jarní prázdniny sotva seženete.

21.12.2023 v 8:09 | Karma: 21,00 | Přečteno: 308x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Ceny energie – absurdní divadlo

Dění kolem cen energie se posunulo od dramatu přes frašku až k absurdnímu divadlu. S cílem dosáhnout úspory energií bude stát její cenu největším spotřebitelům dotovat.

15.12.2023 v 8:13 | Karma: 28,14 | Přečteno: 503x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Žonglování s čísly cenu energií nesníží

Navýšení ceny regulované složky energie prý cenu energií nezvýší. Tak jsme alespoň byli ujištěni panem premiérem.

21.11.2023 v 8:21 | Karma: 41,97 | Přečteno: 3605x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Zachrání naši budoucnost sebevědomí hlupáci?

Ministerstvo školství se rozhodlo soustředit pozornost připravovaných reforem na tzv. kompetence absolventů. Digitalizace a vyšší platy pedagogů se mají zhmotnit v novém profilu absolventa.

7.11.2023 v 8:30 | Karma: 46,24 | Přečteno: 8870x | Diskuse| Ekonomika

Ladislav Dvořák

Potřebuje ekonomika vice zahraničních dělníků nebo více bankrotů?

V poslední době slyšíme stále silnější volání českých firem po zahraničních dělnících. Opravdu je to to hlavní řešení současných problémů naší ekonomiky?

17.10.2023 v 7:57 | Karma: 28,98 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Rusko nemá na průlom u Charkova dost lidí, Ukrajinci se udrží, řekl velitel NATO

16. května 2024  20:19,  aktualizováno  20:46

Ruská armáda nedisponuje dostatečným počtem vojáků k dosažení strategického průlomu v oblasti...

Politik má chodit mezi lidi. Fiala po útoku na Fica nezmění své návyky

16. května 2024  20:34

Po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica se Petr Fiala nechal slyšet, že nebude...

Po útocích přišel atentát a výhrůžky smrtí. Evropu děsí násilí před volbami

16. května 2024  20:27

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica vyděsil evropské politiky. Bojí se, že nadcházející...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  20:21

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 321
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3151x
Rezervovaný optimista.