Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Utopická zpráva z tisku aneb „Lékaři chtějí zpět své posty a platy"

Červen 2011: Od chvíle, kdy se čeští lékaři rozhodli odejít z nemocnic, aby si v zahraničí vydělali na dražší auta a větší domy, uběhlo už několik měsíců. Tuzemské zdravotnictví se po jejich odchodu mělo podle prognóz složit na smrtelné lože a v křečích prosit felčary o návrat na opuštěná místa. Kromě hysterického povyku novinářů, kteří celou kauzu několik měsíců vyhrocovali (a hráli tak na veřejnou strunu strachu a obav z krachu zdravotní péče), se však nestalo nic.

 

Psychotický křik se pomalu začíná proměňovat v poněkud tlumenější šum záchranných strategií a cynického vtipkování na adresu lékařských odborů. Z tisíců proklamovaných odborných míst v německých nemocnicích se jejich počet smrskl na desítky. Pravda, v zahraničí se najdou i jiné příležitosti pro české doktory; ti si však nepředstavovali, že by měli vymývat bažanty a měřit pacientům teploty, byť za mírně vyšší obolus než v domácích podmínkách.

Teď by většina z nich chtěla zpátky své posty i platy v institucích, z nichž před nedávnem uraženě odcházeli s pocitem nedocenění. Velká část ředitelů nemocnic je ovšem neoblomná a bývalým zaměstnancům vzkazuje, že mají dveře zpět zavřené.

„Od chvíle, kdy se rozjela akce ‚Děkujeme, odcházíme‘, se lékaři nechtěli dohodnout. Nereagovali na ústupky, odmítali dlouhodobý plán, jak situaci zlepšit. Chtěli jen umanutě vytřískat víc peněz. Tvrdili, že jim jinde s jejich znalostmi a schopnostmi utrhnou vděčností ruce. Ať tam tedy běží, když je to tak,“ vyjádřil se i za řadu svých kolegů ředitel Vlastimil Pevnoruký.

Za šéfy nemocnic stojí i veřejnost. „Myslím, že by se lékaři měli stydět. Proč skládali Hippokratovu přísahu, že budou pomáhat lidem? Jde jim jen o peníze! Neznám jediného doktora, který by se měl špatně. Všichni mají hodně nadprůměrné platy. A čerstvě vystudovaní medici snad nečekají, že hned dostanou peníze jako odborníci, kteří mají dlouholeté zkušenosti. Jenom ať si ti, kdo odešli, zkusí, jak to chodí venku. Trochu víc pokory by jim neuškodilo,“ durdil se důchodce Marian Fraktura z Brna.

Podobný názor zastává i vysokoškolský učitel Jan Sádra. „Moc bych přál špičkovým odborníkům mzdu odpovídající tomu, co berou jejich zahraniční kolegové, ale to by se musel změnit celý systém zdravotnictví. Nevěřím ale, že vláda provede razantní reformní kroky. Lékaři si musí uvědomit, že špičkový plat nemůžou mít jenom proto, že mají na vizitce titul MUDr.“

Specifický pohled na věc má vrchní sestra jedné z krajských nemocnic, která si nepřála být jmenována. „V posledních letech je stále markantněji vidět, jak malá část lékařů dře a většina se jen veze. Souhlasím s tím, že doktoři, kteří mají největší zodpovědnost, by měli být královsky zaplaceni, ale takoví, kteří se přijdou vyspat na noční služby a k vážnějším případům volají své nadřízené nebo zkušenější kolegy, nemají na žádný nadstandardní plat nárok. Měl by existoval nějaký motivační program, který by podporoval další odborné vzdělávání mediků. Ti aktivnější by se pak mohli rychleji dostat nahoru a tím pádem i k lepším platům,“ nastínila svůj pohled vrchní sestra.

V českých zemích se lékařské povolání tradičně těšívalo vysoké prestiži. Vyděračská akce doktorů ale s důvěrou veřejnosti podle posledních průzkumů společnosti Sečti-odečti-vyděl-vynásob pořádně zamávala.

„Před rokem považovalo padesát devět procent respondentů lékaře za velmi důvěryhodné a dalších pětadvacet procent za důvěryhodné. Dnes je pokládá za velmi důvěryhodné jen třicet tři procent lidí a za důvěryhodné sedmnáct,“ porovnal statistická čísla pracovník agentury Emil Vyjevený.

Podle psychologa Jarmila Vyšinutého je to přirozené. „Lidé už nevnímají mediky jako dobrodince se svatozáří, kteří berou pomoc druhým jako své poslání. Dnes už jsou to pro ně obyčejní obchodníci. A co je horší - uvědomují si, že obchodují s jejich strachem ze ztráty zdraví nebo z nedostatečné péče,“ vysvětlil Vyšinutý propad obliby lékařů u veřejnosti.

Doktoři, kteří podali výpověď a nyní jsou bez zaměstnání, to ovšem vidí jinak. „Beru to jako drtivou porážku českého zdravotnictví a velkou nespravedlnost. Lidé to špatně pochopili. Měli jsme ty nejlepší úmysly. V dlouhé řadě bezpráví se nám dostalo jen další urážky. Tohle je důkaz, že to vláda se zdravotnictvím nemyslí dobře,“ stěžoval si Miroslav Lobotom, který před několika měsíci pracoval jako neurolog a nyní o něho žádná z českých nemocnic nestojí.

Lékařský personál, který výzvě "Děkujeme, odcházíme" nepodlehl a zůstal, si současnou situaci pochvaluje. „Trochu jsem se toho obávala, ale musím upřímně říct, že se tady vyčistil vzduch. Odešli převážně lidé, kteří neměli ambice svou kariéru někam dál posunout a odpovědnosti se vyhýbali velkým obloukem. Většina z mých bývalých kolegů mi rozhodně chybět nebude. Mám teď sice jednu službu měsíčně navíc, ale také si vydělám víc peněz. Nejvíc mě těší, když mi pacienti děkují, že jsem zůstala. Je to fráze, ale některé věci se prostě zaplatit nedají,“ prohlašuje spokojeně Martina Dlahová, která pracuje na oddělení ORL v menší okresní nemocnici.

Také mnozí ředitelé zdravotnických zařízení začínají být optimističtější. „Myslel jsem si, že na začátku března podám výpověď také, abych se nezhroutil. Lékaři, kteří tady zůstali, mě ale přesvědčili, že to zvládneme. Jsem rád, že nikdo z nás nestrčil hlavu do písku a nerezignoval. Ministr zdravotnictví i premiér slíbili, že vláda bude situaci řešit. Rád bych jim věřil, protože systémové změny jsou skutečně nezbytné, ale nechci předbíhat. V každém případě jsme za poslední měsíc získali mladého a šikovného chirurga z Ukrajiny. Jsme také v kontaktu s kožní lékařkou z Rumunska, která by u nás po atestaci ráda pracovala. Myslím, že pokud si naši doktoři neumí vážit dobrého bydla a práce v kvalitních podmínkách, budou je stále častěji nahrazovat cizinci. Nevidím na tom nic špatného. Ostatně, neplánuji, že bych kohokoli z doktorů, kteří odešli, znovu zaměstnal,“ uzavřel Karel Fýrer, jenž vede jednu ze středočeských nemocnic.

Stará flinta Dnes 5.5. 2011

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Drahomír Kvasnička | pondělí 3.1.2011 13:20 | karma článku: 48,09 | přečteno: 28153x
  • Další články autora

Drahomír Kvasnička

Lidé se rodí a umírají. Platí to i pro myšlenky, říše a impéria

Feudalismus pod pláštíkem formální demokracie. To je systém, ve kterém žijeme, a v němž vládnou plutokraté.

19.1.2023 v 11:34 | Karma: 11,67 | Přečteno: 263x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Jednoho dne to stejně skončí dialogem. Nemůže to dopadnout jinak

Nejdříve to bude dialog, který se bude skládat z nesourodých částí, bude se rozpadat na kusy nesouvisející s ničím předcházejícím.

14.10.2022 v 17:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Piráti - partaj infantilních dětí pro infantilní děti

Neřeknu nic nového, když prohlásím, že demokracie je nešikovný systém. Jeden z mnoha nešikovných systémů...

7.8.2020 v 16:11 | Karma: 42,96 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Politika

Drahomír Kvasnička

Skončila sloka a dozněly struny. To vítr v poušti jen přeházel duny...

"Tak jako šál mlhy nenechá žádnou stopu v tmavé zeleni kopce, tak ani moje tělo nenechá jedinou jizvu na tvém." Leonard Cohen

11.11.2016 v 8:07 | Karma: 13,49 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Drahomír Kvasnička

Seberte nám zbraně, soudruzi. Nevadí. Budeme ostražitější. A nakopeme vám prdel

Otřepaná fráze tvrdí, že začne-li vládnoucí garnitura brát lidem zbraně a zavádět zákony proti jejich legálnímu držení, budou je občané brzy potřebovat.

29.12.2015 v 14:10 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!