Ranec s milou smrdí aneb "Z krouposti může vzejít zas jen kroupost"

Stejně jako z levných surovin neuvaříte pochoutku hodnou úst gurmetů, ale maximálně z nich uklohníte vlastníma rukama, ve vlastním kastrolu a na vlastním sporáku jen nechutné kroupodoro, tak se ani v mozkovně tupého vysloužilého poddůstojníka lidově-demokratické armády nemůže zrodit břitká a pronikavá myšlenka. Tímto poměrně dlouhým souvětím lze charakterizovat zatím poslední spisovatelský počin Kladipíra Vroumy nazvaný „Ranec s milou smrdí.“

 

Vydavatelství Naser vojsko uvádí knihu jako detektivní román. Přestože dílo očividně připomíná Stevensonova Jekylla a Hydea, nejde o plagiát, neboť literární úroveň obou knih je diametrálně odlišná. Zatímco Stevensenova klasika je dodnes vzorem originality a vybroušeného stylu, Vroumovo dílko připomíná obsáhlejší slohovou práci žáka sedmé třídy základní školy.

Ale k ději. Hlavní hrdina – Krokomír Bucharovec – je schizofrenická osobnost žijící dvojím životem. Ve dne pracuje jako skladník, v noci se stává multižánrovým spisovatelem, který chrlí povídky plné násilí, kuchařské recepty nevalné úrovně, verše kostrbatější než české silnice a úvahy plytké jako bahnité louže.

Hlavní zápletku knihy obstará Bucharovec vraždou své ženy Kariny. Dlouhodobé manželské rozpory řeší Krokomír jednoho pošmourného večera, kdy naléhá na Karinu, aby si společně dokázali, že den stál za to od začátku až do konce. Družka však před ním utíká do koupelny, kde se zamyká a křičí, že si s ním už nic dokazovat nechce. To Krokomíra rozběsní. Vytáhne teleskopický obušek, roztříská dveře, vrhne se na Karinu a ve vzteku ji ubije k smrti. Když jeho choť leží ve vaně v tratolišti krve, dokáže si, že den stál skutečně za to.

Nastává však problém, co s mrtvým tělem. Bucharovec není nijak pronikavý logik a ať namáhá mozek sebevíc, nemůže přijít na to, co dál. Nakonec se rozhodne mrtvolu rozsekat a jednotlivé části rozvést po celé Praze. Hned se dává s chutí do díla. Zpevní malíkovou hranu, několika mohutnými údery vetkne dlaň do masa a odděluje hlavu i končetiny od trupu. Když manželku naporcuje, strčí paže do mrazáku, další část šoupne do skříně a kus trupu skončí v jeho rybářském ranci, na který ovšem během následné několikadenní likvidace ostatků zapomene. Rozkládající se a zavánějící tkáň ho později usvědčí z činu. Odtud tedy název knihy „Ranec s milou smrdí.“

Vrouma není žádný filozof, přesto se snaží v knize odhalovat myšlenkové pochody svého hrdiny. Během dne pasuje Krokomíra do role vraha, vyděšeného vlastním činem a poháněného potřebou zamaskovat násilnické dílo, v noci se jeho pokřivený charakter, zlovolné myšlenky a zbabělost mění na stránkách, jež tvoří pod pseudonymem Kapitán Sereď, ve změť hrdinských eposů, do kterých promítá sám sebe jako neohroženého bojovníka za spravedlnost, ochránce čistoty, morálky a práva, ale též něžného poety, který skuhrá po lásce a porozumění.

Bucharovec se tedy po nocích oddává literární samohaně, ale dny se nesou ve znamení existenčních potíží. Nejenže si palčivě uvědomuje, že nezvratně ztratil ženu, ale dochází mu, že to byla právě Karina, kdo se starala svými výdělky o rodinný rozpočet. Z mizerného platu skladníka má nyní taktak na nájem a jeho literární pokusy zatím všechna vydavatelství vracejí jako bláboly nesvéprávného grafomana zpět autorovi.

Když už jsme zde troufale přirovnali Vroumovu knihu k Jekyllovi a Hydeovi, je třeba říci, že na rozdíl od Stevensona, který našel v jednom člověku dva naprosté protipóly – dobro a zlo – Vrouma svého schizofrenického hrdinu staví do rolí, v nichž nic pozitivního, sympatického a dobrého čtenář nenajde. Naopak, s přibývajícími stránkami začne Bucharovce i jeho alter ego nenávidět, z celé duše jím opovrhovat a toužebně si bude přát, aby skončil v rukách policie a posléze na šibenici.

Toto přání se však těm několika málo čtenářům, kteří vydrží knihu číst až do konce, nesplní. Krokomíra sice usvědčí páchnoucí ranec, je zatčen, vyslýchán a mučen dvojicí sadistických vyšetřovatelů. Jeden si říká Baron Montér Kristus a s rozkoší používá u výslechu nejrůznější chirurgické nástroje. Druhým vyšetřujícím je žena s koňským obličejem známá pod přezdívkou Rossinanta.

Když Krokomír vyklopí všechno co ví a namočí do případu desítky dalších nevinných lidí, skončí v cele s potetovaným cikánem, který sám sebe nazývá Gypsy. První sobotu ve sprchách zažije Bucharovec očistec, ale po čase se do svého spoluvězně zamiluje. Tento pologramotný troglodyt obdivuje Krokomírovu schopnost psát, líbí se mu jeho primitivní veršíky a slohové práce, které Bucharovec soptí po nocích na propašované čtvrtky papíru.

Jednoho dne má Gypsy ve vězení návštěvu. Advokát mu přichází sdělit, že bude propuštěn, jelikož jeho věznění odporuje Ústavě lidských práv a svobod. Soudce, který ho uvrhl do žaláře, obvinili multikulturní ochránci lidských práv z podjatosti a v novém řízení jsou krádež a pokus o loupežnou vraždu překvalifikovány na nedbalost a přiměřenou obranu.

Bucharovec zůstává za mříženi sám, šílí steskem a o to víc píše. Gypsy však na něho nezapomíná. Po propuštění se stává v rámci Programu pozitivní diskriminace cenzorem známého internetového serveru a vydává jedno Krokomírovo dílo za druhým. Když po relativně krátké době dosáhne Gypsy osvobození svého milce, jenž je podroben psychiatrickému vyšetření a shledán duševně chorým, končí kniha šťastným shledáním obou odloučených duší.

Jakákoli podobnost se skutečnými osobami je čistě náhodná.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Drahomír Kvasnička | pátek 14.1.2011 13:05 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1230x
  • Další články autora

Drahomír Kvasnička

Lidé se rodí a umírají. Platí to i pro myšlenky, říše a impéria

Feudalismus pod pláštíkem formální demokracie. To je systém, ve kterém žijeme, a v němž vládnou plutokraté.

19.1.2023 v 11:34 | Karma: 11,67 | Přečteno: 263x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Jednoho dne to stejně skončí dialogem. Nemůže to dopadnout jinak

Nejdříve to bude dialog, který se bude skládat z nesourodých částí, bude se rozpadat na kusy nesouvisející s ničím předcházejícím.

14.10.2022 v 17:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Piráti - partaj infantilních dětí pro infantilní děti

Neřeknu nic nového, když prohlásím, že demokracie je nešikovný systém. Jeden z mnoha nešikovných systémů...

7.8.2020 v 16:11 | Karma: 42,96 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Politika

Drahomír Kvasnička

Skončila sloka a dozněly struny. To vítr v poušti jen přeházel duny...

"Tak jako šál mlhy nenechá žádnou stopu v tmavé zeleni kopce, tak ani moje tělo nenechá jedinou jizvu na tvém." Leonard Cohen

11.11.2016 v 8:07 | Karma: 13,49 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Drahomír Kvasnička

Seberte nám zbraně, soudruzi. Nevadí. Budeme ostražitější. A nakopeme vám prdel

Otřepaná fráze tvrdí, že začne-li vládnoucí garnitura brát lidem zbraně a zavádět zákony proti jejich legálnímu držení, budou je občané brzy potřebovat.

29.12.2015 v 14:10 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci znovu řeší možné odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci znovu rozhodují o možnosti odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění, což vrátil...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...