Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo čím zachází…

Vít uvažoval: „Bude to jednoduché. Najdu známou osobnost, která v lidech vzbuzuje dojem, že bojuje proti korupci, ale musí mít pár škraloupů, abych ji měl v hrsti. Postavím ji do čela strany a sám budu v zákulisí tahat za špagáty. Nic nenechám na náhodě.“

Petr Kosek

 Vypadalo to dobře. Lidi byli naštvaní, zhnusení, otrávení, demoralizovaní a ochotní skočit po jakékoli „změně“, která se jim naskytne.

Promýšlel svůj plán do detailů, ale snažil se vyvarovat toho, aby přemýšlel příliš usilovně. Přemíra myšlení zabíjí jednání. Soustředil se na jediné – dostat se do nejvyšších státních struktur.

***

Takže to klaplo! Tah s Radkem vyšel dokonale. „Panebože, lidi jsou tak neskutečně pitomí!“ Nikdy se toho pocitu nedokázal nabažit. Bylo tak snadné manipulovat s davy i s jednotlivci. Hoď psovi kost a udělá pro tebe všecko, co chceš…

Před volbami se objevila ve dveřích skulinka a po nich se otevřely dokořán. Překvapilo ho, že za nimi nebyl nikdo, kdo by mu stál v cestě. Až mu z toho vyschlo v krku. Byl to stejný pocit, jako když se pro posílení své důvěryhodnosti oženil. Jazykem si olízl rty, polkl a otevřel ústa, aby řekl „ANO.“

Bylo to tak snadné, až se ho zmocnila nejasná hrůza z toho, co všechno může dokázat. Na čele mu vyrazil pot, udělal krok a vstoupil do těch otevřených dveří. Za nimi sice čekalo pár překvapení, a některá nebyla příjemná, ale se všemi se elegantně vypořádal. Musel se naoko vzdát svého impéria, aby mohl získat mnohem víc. To byla hračka, i když to poněkud zaštípalo jeho samolibost.

Měsíce se kochal naivitou všech kolem sebe. Kupodivu největší starosti mu dělaly ovce z vlastní stáje, které občas měly chuť bečet víc, než jim přísluší. Nebylo ale těžké je umlčet. Na jednu platil plný žlab, na další hrozba klackem a na berana zase připuštění k mladé ovečce.

Často měl nutkání strhnout si škrabošku a zakřičet do těch tupých tváří: „Přišel jsem vás oškubat, zkrotit, vládnout podle vlastního gusta! O každém z vás vím všechno, co chci a potřebuji. Jste proti mně bezbranné nuly. Ještě pár let a budu neomezeným pánem téhle země.“ Vždycky si ale včas uvědomil, že zabředává do nebezpečných myšlenek. Věděl, že když člověk začne, nemůže se zastavit, protože myšlenky žijí na úkor jednání. A on měl pověst muže činu.

***

I v pečlivě připraveném plánu se občas objeví něco nečekaného. Něco, co všechno obrátí naruby. Třeba zrada.

Jeden vypadal jako tele zralé na porážku, ta druhá zase připomínala nevinné děcko, které si doma hraje současně s plyšovými medvídky a s vibrátorem. Oba dobře věděli, že nedostatek loajality neodpouští. Proč to udělali? Kdo si je koupil? Podcenil někoho, kdo stál nepozorovaně za dveřmi, které se před ním tak ochotně otevřely, a sledoval, co bude dělat? Zdá se, že se jeho počínání komusi nelíbilo...

„Kdybych nebyl zaslepený, viděl bych ho hned,“ vyčítal si Vít. „Umlčel bych ho a odklidil z cesty. Nepřítel nás snadno přiměje k činu. Člověk bez obtíží rozbije to, co mu klade odpor. Ale tam, kde nás pevná a vzdorující zeď přinutí zničit ji, abychom prošli, snadno nás zastaví otevřené dveře.“

Najednou toho bylo příliš. Jedno obvinění za druhým. Jako by kdosi spustil perfektně připravený plán, který ho měl zničit. Pocítil strach. Takové situace už z jeho života dávno zmizely a najednou se vrátily jako noční můra.

Cítil, že se na něho všichni dívají jinak - beze strachu. Bylo to děsivé poznání. Najednou byl pro smích. Nemohl snést pohledy, které ho odsuzovaly. Myslel si, že je s ním konec, ale cosi uvnitř ho přesvědčovalo, že nesmí bezhlavě prchat. Třeba se ještě něco stane, nějaká nečekaná událost, která všechno zvrátí a on bude zase na koni.

Věděl, že byl vtažen do hry kohosi jiného, bez možnosti z ní odejít. Byl tak hloupý, že rozdával peníze! Pitomé lidumilství! Jak jen mohl podcenit možnost úskoku, zvlášť v politice?

Cítil, že se chytil do léčky, uštvaný jako divoké zvíře. Očekávání nebezpečí rozředilo jeho odvahu mnohem jistěji než pohled na nebezpečí samotné. Rád by s tím okamžitě skoncoval, ale ani jeho špiclové nevyčmuchali, odkud přesně vane vítr.

***

Byla to náhlá zpráva. Chvíli nevěděl, co má dělat. Strach mu tepal uvnitř mozku drobnými suchými údery a z žaludku mu stoupala do hrdla kyselost. Musel se rozhodnout okamžitě.

Vít odhadoval vzdálenost k oknu. Vyskočil, přeskočil zábradlí a utíkal. Zaváhal. Tady by měl zahnout. Příliš pozdě. Zahlédli ho z auta. Opět se rozběhl, ale vůz ho dojel a dva muži ho nasoukali dovnitř.

Nedělal si iluze o tom, co bude následovat. Už dávno věděl, jak to skončí. Zcela prostě - na opuštěném místě. V tu chvíli si nebyl jistý, jestli by jednou nedopadl stejně i v případě, že by jeho původní plán vyšel.

Ti dva svoji práci zvládnou profesionálně a zahladí kompromitující stopy. Jeho ztrátu už vlastně nikdo moc nepocítí. Ta myšlenka v něm kupodivu nevyvolávala hořkost. Přestaly se mu třást ruce a byl klidný. Začal se trochu křečovitě smát.

Auto zastavilo. Pomyslel si, že jestli chce utéct, nadešla ta pravá chvíle. Neměl k tomu už ale chuť. Jediná skutečná možnost útěku byla ta, kterou mu nabízeli.

„Dorazili jsme na místo. Můžete vystoupit,“ otevřel mu jeden z mužů zvenku auto. Vítovi se takové pokrytectví hnusilo.

Udělal tři kroky směrem od vozu. První ránu ucítil jako bodnutí palčivého žihadla. Padl na kolena, pak na břicho. V ústech měl chuť hlíny a suché trávy. Další rány už zasáhly jen mrtvolu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Drahomír Kvasnička | pondělí 11.4.2011 14:21 | karma článku: 10,80 | přečteno: 1129x
  • Další články autora

Drahomír Kvasnička

Lidé se rodí a umírají. Platí to i pro myšlenky, říše a impéria

Feudalismus pod pláštíkem formální demokracie. To je systém, ve kterém žijeme, a v němž vládnou plutokraté.

19.1.2023 v 11:34 | Karma: 11,67 | Přečteno: 263x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Jednoho dne to stejně skončí dialogem. Nemůže to dopadnout jinak

Nejdříve to bude dialog, který se bude skládat z nesourodých částí, bude se rozpadat na kusy nesouvisející s ničím předcházejícím.

14.10.2022 v 17:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 464x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Piráti - partaj infantilních dětí pro infantilní děti

Neřeknu nic nového, když prohlásím, že demokracie je nešikovný systém. Jeden z mnoha nešikovných systémů...

7.8.2020 v 16:11 | Karma: 42,96 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Politika

Drahomír Kvasnička

Skončila sloka a dozněly struny. To vítr v poušti jen přeházel duny...

"Tak jako šál mlhy nenechá žádnou stopu v tmavé zeleni kopce, tak ani moje tělo nenechá jedinou jizvu na tvém." Leonard Cohen

11.11.2016 v 8:07 | Karma: 13,49 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Drahomír Kvasnička

Seberte nám zbraně, soudruzi. Nevadí. Budeme ostražitější. A nakopeme vám prdel

Otřepaná fráze tvrdí, že začne-li vládnoucí garnitura brát lidem zbraně a zavádět zákony proti jejich legálnímu držení, budou je občané brzy potřebovat.

29.12.2015 v 14:10 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel je pro odklad digitalizace stavebního řízení. Není důvod, tvrdí Bartoš

22. května 2024  15:53,  aktualizováno  17:42

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš inkasoval ránu ze strany, ze které to nejspíš...

Studentské eurovolby vyhrálo Spolu. Druhé místo obsadila Přísaha s Motoristy

22. května 2024  17:40

Ve studentských eurovolbách vyhrála koalice Spolu s 15,2 procenty hlasů. Před pěti lety u studentů...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:25

Přímý přenos Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!