Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Český hokej? Dnes už jen páchnoucí mrtvola

Jak si mohl pozorný sportovní fanoušek povšimnout, český hokej v posledních letech zjevně není ve své kůži. Vstup národního týmu do bojů světového šampionátu v Německu naznačuje, že bárka, která se už tak povážlivě kymácela na hladině, nabrala dost vody na to, aby brzy klesla ke dnu. Co je to za bizarní a závažné okolnosti nebo příčiny, které podle všeho způsobily, že se z uctívaného sportovního odvětví stala během několika let páchnoucí mrtvola?

 

1. Sebeuspokojení – v letech bohatých medailových žní, které odstartoval v roce 1996 zisk titulu mistrů světa ve Vídni, se zdálo, že úspěchy budou přicházet už zcela samozřejmě, snad jako na běžícím pásu. Jenže zatímco se u nás všichni plácali po ramenou, donekonečna omílali Nagano a „zlatý hattrick“, případně si ve chvílích, kdy zrovna nehráli golf, předávali ceny za zásluhy o český hokej, jinde se tvrdě pracovalo. Rok za rokem svět nabíral větší tah na branku. Češi se zatím chlácholili, že se nic neděje. Vždyť těsné porážky v důležitých zápasech byly přece jen otázkou štěstí soupeřů.

 

2. Práce s mládeží – nejúspěšnější období českého hokeje na přelomu tisíciletí bylo ve znamení hokejistů, kteří byli posledním produktem socialistických tréninkových středisek mládeže. Dorostenecká, respektive juniorská léta strávili v domácí soutěži a ostruhy získávali v tuzemské seniorské lize. Ucelený systém práce s dětmi a mládeží se v devadesátých letech rozpadl do ryze klubové sféry.

 

3. Demografická křivka – počet narozených dětí je výrazně nižší než dříve. Úměrně s ním klesá i množství potencionálních talentů. Všichni, kdo pracují s dětmi v jakémkoli sportovním klubu, potvrdí, že časy výběrových náborů jsou neodvratně pryč. Dnes se „bere“ každé děcko, i takové, kterému chybí základní pohybové návyky a elementární obratnost (a není jich málo). Zatímco před lety se díky propracovaným tréninkovým metodám z nadprůměrných stávaly hvězdy a z průměrných nadprůměrní, dnes se pracuje s podprůměrnými, z nichž někteří dorostou k průměru. Pokud se mezi nimi objeví skutečný talent, je pro něj těžké v konkurenci o třídu horších spoluhráčů a protihráčů výkonnostně růst. Co zbývá? Odchod do zámoří.

 

4. Skauti – Otevření se světu nahrálo skautingu. Pro vyhledávače talentů byla devadesátá léta časem hojnosti. Nejdříve vyzobali z tuzemského ledu nejkvalitnější hráče, kteří se bez problémů prosazovali v zahraničních soutěžích včetně NHL, a tím podpořili ještě větší zájem o české hokejisty. Stovky mladíků zlákali do zámořských soutěží jen kvůli vidině budoucího zisku (skauti inkasují bonusy za podpis smlouvy), přičemž chladnokrevně počítali s vysokou ztrátovostí. Nekontrolovatelný skauting (jako hra na burze) se ukázal být cestou do pekla.  Osmdesát až devadesát procent talentů přišlo nazmar. Jen zlomek se prokousal do NHL, někteří se vrátili do české soutěže nebo hrají jinde v Evropě, ale jejich potenciál zůstal využitý jen zčásti.

 

5. Protekcionismus – Hokej je poměrně drahý sport a žádný klub nepohrdne korunou. Movitější rodiče malých hokejistů, kteří jsou ochotni přispívat klubu na to či ono, vyšlapávají svým ratolestem cestičku do prvních pětek či útoků, případně častější pobyt na ledě, a to i na úkor talentovanějších dětí, jejichž rodiče na víc než na příspěvky a výstroj nemají.

 

6. Komercionalizace versus sportovní kvalita – Od momentu, kdy se začala roztáčet platová spirála v klubech i ve vedení Českého svazu ledního hokeje, bylo jasné, že se z ní jednou stane vír Maelströmu, který může tento sport stáhnout do hlubin. Platové stropy průměrných hráčů v extralize jsou dnes tak vysoko, že je pro klub levnější najmout si stejně kvalitního hokejistu z Kanady. O mzdách klubových manažerů raději taktně pomlčme. V honbě za účastí v play-off se v týmech objevuje stále méně mladých odchovanců (což lze snad i chápat, protože ti nejlepší jsou dávno za oceánem v tamní juniorské soutěži) a tak v tuzemské extralize hrají skoro čtyřicetiletí borci, kteří paradoxně často patří k nejlepším (Hašek, Straka, Král, Hamrlík atd.). Kvalitativní úroveň nejvyšší soutěže rok od roku klesá.

 

7. Vedení Českého svazu ledního hokeje – ryba smrdí od hlavy. Místo opravdových manažerů, hokejových odborníků a průkopníků moderních trendů jsou ve vedení českého hokeje zkostnatělí dinosauři, kteří se do čela dostali buď za zásluhy, nebo proto, že mají dobré kamarády. Řízení stylem „já na bráchu, brácha na mě“, nese už léta shnilé ovoce. Není se tedy co divit, že nikomu nechutná. Copak se asi za rok pod trenérem Hadamczikem změní?

 

Takže jsme prohráli s hokejovým trpaslíkem z Norska...  Kdo by se tomu divil? I když – kdo je dnes obrem a kdo pidimužíkem? Nechci být špatným prorokem, ale mám strach, že bude ještě hůř…

Autor: Drahomír Kvasnička | úterý 11.5.2010 20:31 | karma článku: 30,42 | přečteno: 2580x
  • Další články autora

Drahomír Kvasnička

Lidé se rodí a umírají. Platí to i pro myšlenky, říše a impéria

Feudalismus pod pláštíkem formální demokracie. To je systém, ve kterém žijeme, a v němž vládnou plutokraté.

19.1.2023 v 11:34 | Karma: 11,67 | Přečteno: 264x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Jednoho dne to stejně skončí dialogem. Nemůže to dopadnout jinak

Nejdříve to bude dialog, který se bude skládat z nesourodých částí, bude se rozpadat na kusy nesouvisející s ničím předcházejícím.

14.10.2022 v 17:02 | Karma: 18,05 | Přečteno: 465x | Diskuse| Společnost

Drahomír Kvasnička

Piráti - partaj infantilních dětí pro infantilní děti

Neřeknu nic nového, když prohlásím, že demokracie je nešikovný systém. Jeden z mnoha nešikovných systémů...

7.8.2020 v 16:11 | Karma: 42,96 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Politika

Drahomír Kvasnička

Skončila sloka a dozněly struny. To vítr v poušti jen přeházel duny...

"Tak jako šál mlhy nenechá žádnou stopu v tmavé zeleni kopce, tak ani moje tělo nenechá jedinou jizvu na tvém." Leonard Cohen

11.11.2016 v 8:07 | Karma: 13,49 | Přečteno: 255x | Diskuse| Poezie a próza

Drahomír Kvasnička

Seberte nám zbraně, soudruzi. Nevadí. Budeme ostražitější. A nakopeme vám prdel

Otřepaná fráze tvrdí, že začne-li vládnoucí garnitura brát lidem zbraně a zavádět zákony proti jejich legálnímu držení, budou je občané brzy potřebovat.

29.12.2015 v 14:10 | Karma: 38,72 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Zaplavený jih Německa zasáhnou další lijáky. Řezno vyhlásilo stav katastrofy

3. června 2024  8:01,  aktualizováno  12:46

Jih Německa, který čelí záplavám, zasáhnou další vydatné lijáky, varují meteorologové. Řezno kvůli...

Vnuk kvůli penězům málem zabil babičku, blízcí ji našli za dva dny. Dostal 14 let

3. června 2024  12:46

Za pokus o zištnou vraždu babičky z loňského listopadu Krajský soud v Praze v pondělí potrestal...

Referendum o euru v debatě iDNES.cz podpořili Dostálová, Konečná a Mach

29. května 2024  12:24,  aktualizováno  3.6 12:37

Aktualizujeme „Green Deal je možná dobrá myšlenka, ale provedení je špatné,“ řekl Alexandr Vondra z ODS, který...

Kvíz o EU vyhráli Vondra s Kolajou. Dostálová pohořela na počtu hvězd

3. června 2024  12:13,  aktualizováno  12:34

Kolik má europarlament poslanců? Kolik jich zastupuje Česko? A kolik jsme dosud měli eurokomisařů?...