Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recepty od Marty na tři věty aneb intelektuální nuda

„Ty máš chleba se sýrem a ...pa-pri-kou?“ italská učitelka je zděšena, jako bych mé dceři dala na svačinu syrovou cibuli a na zapití hlt vodky.

Do italské huby zkrátka syrová paprika nesedne, stejně jako kousnutí do čerstvého, nijak neupraveného rajčete či ohlodávání jablka se slupkou. A to místní nevědí o mé šílené úchylce požírat celé  jablečné ohryzky od tvrdých peciček přes chroustavý jadřinec až po stopku, kterou labužnicky vyplivnu. To bych byla za pořádného vepříka.

 

Slíbila jsem několik místních receptů na tři věty. Kdo nekuchtí, ať skočí na jiný blog, jinak ho čeká intelektuální nuda. Dnes převážně o zelenině.

 

Až tě macecha, tchýně nebo další prima ženská pošle ke dvanácti měsíčkům pro jahody, určitě si navíc řekni o čerstvou snítku rozmarýnu.

 

Brambory na rozmarýnu: syrové brambory dej na pekáč s troškou oleje, osol, posyp jemně nalámaným rozmarýnem (nebo ho nech vcelku, rozmarýnové jehličky se nejedí) a upeč do zlatova a voňava. Ruce ti budou po rozmarýnu vonět jako mnichovi ze středověku, pokud ale mnich zrovna nedělal něco jiného.

 

Rozmarýnová prsa: je-li rozmarýnových snítek více a máš prsa, třeba kuřecí, dej na pánev s olejem kus rozmarýnu vcelku a ignoruj ho. Na druhé půlce opeč osolený plátek prsou z obou stran, vypni, přidej citrón nakrájený na plátky a přikryj na pár vteřin pokličkou. Mezitím můžeš připravit nějaké žrádlo pro kozu.

Žrádlo pro kozu, čili jakákoliv zelenina, je rychlé. Zapomeň na vodu do nálevu. Radši zalej domácí kytičky, taky ti vadnou? Un momento, skoč ještě koupit do blízkého hypermarketu balsamikový ocet, budeme ho potřebovat. Balsamikový ocet se vyrábí zkvašením šťávy ze speciálního vína a dozrává v sudech. Je tmavý, velmi aromatický. Čím starší, tím chutnější (a dražší), nám bude stačit obyčejný za pár desítek korun. Máš? Fajn. Rychlost metelesku blesku se cení. Máme balsamikový ocet, olivový olej, tak kde jsou ta rajčata?

Rajčatový salát: nakrájej rajčata na slabé plátky, osol, lehce opepři, zalij trochou panenského olivového oleje a pár kapkami balsamikového octa. Prosyp čerstvou bazalkou (můžeš i sušenou) a malými kousky nakrájeného citrónu. Rozmíchej. Tenhle salát mám hodně ráda. Salát nech nyní pár minut uležet a udělej si se mnou kafe, ano?

Italové jsou kafožrouti. Několikrát denně pijí silné panáky této černé husté tekutiny. Lahodná, voňavá, srdcervoucí, po kopnutí jedné dávky chceš všechno. Žít, milovat, nespat, pracovat, zpívat, tančit, pozor, my ještě vařit, nezapomeň na to. Jestli ti jejich trpasličí šáleček nestačí, řekni v baru o „caffe lungo“, tzv. dlouhé kafe. Trošku ti tu smrtelnou dávku zředí vodou, a je ho víc. Ale má naprosto stejné účinky. Tak teď žádné milování, šup šup - vrhni se raději na zelný salát.

Najdi ostrou kudlu. Vezmi hlávku syrového zelí, nakrájej na slabé nudličky. Osol, opepři bílým pepřem, zalij několika lžícemi olivového oleje a balsamikového octa (s ním opatrně), vmíchej čerstvou zelenou petržel. Nech dvacet minut odležet. Mezitím jdi natrhat opravdové kozí žrádlo, čili listovou zeleninu, tzn. hlávkový salát.

 

Salát nejenom hlávkový: také čekanka, rukola, cokoliv, co má listy a je to zelené (kromě pokojových květin). Z opraných listů oklep přebytečnou vodu. A pokračujeme jako u zelného salátu - zalij trochou balsamikového octa, olivovým olejem, opepři a zamíchej. Brr, taky je ti zima? Pojďme se znovu zahřát k plotně.

 

K masu  se skvěle hodí tato úprava hrášku a mrkve:

 

Hrášek: sterilované zelené kuličky bez nálevu vyklop do hrnce se lžičkou oleje, mírně ocukruj a osol. Přidej dvě tři lžičky strouhanky, dvě minutky zběsile míchej, zakápni citrónem a přidej strouhaný parmazán. Neochutnávej, ač máš přitom pocity přímo povznášející.

 

Mrkev: uvař pár oškrábaných mrkví vcelku, vodu vylej. Mrskni mrkve (řekni pětkrát rychle za sebou bez chyby, já to nezvládla) do kastrolu s trochou másla a oleje, dvě minutky lehce orestuj – čili mírně osmaž. Vypni, osol, ocitrónuj, zasyp hrstí strouhaného parmazánu. Taky je dobré nasucho na pánvi rychle orestovat kousky cukety, papriky, lilku, ale o tom – a o dalších, třeba i těstovinových i masových jídlech někdy příště.

 

Nechat vyniknout chuť přirozenosti - v tom je jednoduchá filosofie celé italské kuchyně. Proč  zapatlávat původní chuť pokrmu hořčicí, kečupem, směsí od Vitany na steak? Ať moje těstoviny chutnají jako těstoviny, zelenina křupavě zeleninově, nechť moje telecí chutná jako opravdové telecí a moje dršťka jako opravdová dršťka.

 

 

Dáme si teď spolu další aromatické kafe, a pak se půjdem intelektuálně či jinak rozšoupnout, co ty na to? To je kofeinová šleha, viď? Máš znovu chuť žít, milovat, nespat, milovat, pracovat? Fajn...zapomněla jsem ti říct, že já...po druhém kafi...tak... nějak...vždycky...usínám...

 

Autor: Marta Kučíková | sobota 30.1.2010 8:22 | karma článku: 36,63 | přečteno: 8514x
  • Další články autora

Marta Kučíková

Hudrám, hudráš, hudráme

„A jejich ricotta není český tvaroh a italský kmín není český,“ hudrám, neb na mě dolehla přistěhovalecká krize. Čas od času se nám to stává. Nám, holkám česko-slovenským,žijícím už nějaký rok v té báječné zemi italské.

3.8.2021 v 8:43 | Karma: 38,94 | Přečteno: 3418x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

My, nedokonalé

„Váš pas, madam?” zeptá se úslužně český řidič před nástupem do autobusu. Jaká přímo vtělená zdvořilost jeho řidičského ducha, takřka italská!

15.5.2021 v 9:17 | Karma: 43,85 | Přečteno: 8612x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

... je mi ho tak líto!

„Takovej vodflus je to,” říkám své známé, která kouká, jak kroužím kolem italského chlapíka výrazně mladšího než jsem já. Kroužím s mateřskou starostlivostí. Říkám mu pracovně „vodflus Gigi”. Není to hanlivé, ale typické.

27.4.2021 v 12:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 10119x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Sníst to, na co čůrá pes

“Písíkán” říká mi devadesátiletá rázná Maria, když se jí ptám, co dnes vaří. Každodenně obědvá těstoviny a dušenou fenyklovou bulvu, kterou střídá s pečenou čekankou. Opakuje mi: “Je jaro, tak tu všichni jíme písíkán!"

29.3.2021 v 15:19 | Karma: 37,81 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Zlodějiii!

“Čmajzli mi peněženku,” blekotá ovíněný chlapík. Zapomněl ji v nezamčeném autě. Taky proč by auto zamykal, tady se totiž odedávna vůbec nekradlo. Jediným vysvětlením je, že mu peněženku z auta vzala jeho exmanželka.

23.3.2021 v 18:42 | Karma: 37,81 | Přečteno: 5230x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8560x
Dle MUDr. Plzáka typ "hospodyně, říznuté intelektuálkou", žijící s rodinou v podhůří italských Dolomit, se srdeční slabostí pro rodnou Telč. Díky vám všem, kteří mě čtete, jsem na jaře v roce 2017 získala Blogerku roku 2016 a Blogerku desetiletí. Jsem autorkou knížek:

- Italské jednohubky (2017 - Mladá fronta)

- Italské dvojhubky (2018 - Mladá fronta)

- Po italsku do hubky (2019 - Mladá fronta)

- Z mého severoitalského deníku (2020 - Ikar).

- Italské trojhubky (2021 - Ikar)

- Italské mentolky (2023 - Ikar)

Tímto vám všem, kteří jste mě četli a čtete, opravdu ze srdce děkuji, protože vy za to můžete. GRAZIE!!!!

Mějte veselé a láskyplné dny. Vaše Marta

kontakt: marta.kucikova@gmail.com

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy