Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obsluhovala jsem italské ptáky

"Grázieee, grázieee!" italsky děkují slušně řvoucí papoušci. Jak nejrychleji odstranit zaschlé ptačí hovnihory z jídelního stolu bez narvaných miniTampaxů v nose? To nás na vejšce neučili… Papouščí děkovačka má grády ruské sbíječky. Každou minutu po celé čtyři hodiny… S tampóny v nose se vznáším jako Gagarin a míjím bez povšimnutí veškerá zrcadla. Opeřence přeřvávám písničkou.  S miniTampaxem v nose nelze dýchat, natož zpívat. Po odhození nosních ucpávek si dávám pracovní jméno Marta, zvaná Statečná.

Kámoška mi dohodila na místní poměry skvělej džob. Sehnat jakoukoliv práci tady, v italském podhůří, navíc s puncem jiné než italské národnosti, znamená  zapomenout na používání mozkových závitů. Sháníte většinou přes známé - a to, co přijde, berete jako úžasnou životní zkušenost, která se vám jednou jistojistě hodí… Hodí? Ano, třeba pro tenhle blog.


Skvělej džob rovná se jednou týdně uklízet byteček u slušně vychovaného mladého vdovce. Bohužel, vdovec není přítomen. Přítomni jsou dva obrovští, italsky mluvící papoušci. Také slušně vychovaní. Zatím neznají ani jednu nadávku. Ptáci zvyšují krákot. Já jekot. Je to šílené, kdo s koho.


Nevím, proč mi vytanula v pesimistické a rozpadající se mysli píseň křehké Leontýnky z dětského trháku Ať žijí duchové – „Den je slunečný“. V tu chvíli se ptačí hoši chytili. Během mého několikahodinového live koncertu mlčí a poslouchají. Papoušci jsou ale hnusní potvoráci. Vycítili slabinu, musím se občas nadechnout - a o pauzách skřehotají. MiniTampax mi do ucha narvat nejde.


Čtyři hodiny v kuse jim vymývám papouščí mozečky „Dnem, který je slunečný.“ Po několika týdnech jsem si mozek vymyla spíše já. Den slunečný není, alespoň v tuto chvíli ne.


Chce to jinou taktiku. Zatímco leštím levandulovým přípravkem broušené zrcadlo, systematicky jim opakuji česky: „Potvoro stará!“ Hodilo by se více „Jdi do perdele“ (bez E). Jakékoliv sprosté slovo, vypuštěné z mých úst, způsobuje u mého konzervativního muže náběh na silnou migrénu. Možná jsou na tom slušně vychovaní papoušci stejně.


„Potvora“ je ještě v mezi snesitelnosti, pracuji na ni s chutí, láskou a ženskou podlostí. A mí noví kamarádi neprotestují.


Vlastně je to fajn práce. Oproti  Rumunkám, Ukrajinkám, Moldavkám, pracujícím načerno v rodinách jako služky. Jsou různého věku, většinou se SŠ či VŠ vzděláním. Pracují v drtivé většině nelegálně, za byt a stravu plus na ruku 800 euro za měsíc. V Itálii jsou jich statisíce. Prosim, nepředstavujte si pod Rumunkou podivnou zanedbanou ženu z pražských Příkop, blízko našich bank. Jsou to samé kultivované, milé mladé i starší ženy, velmi pracovité a obětavé. Obětavé 24 hodin denně. O staroušky pečují lépe než o vlastní. Vaří jim, uklízí, omývají je, vodí je  na procházky. Italská rodina může své přestárlé rodiče dát do domova důchodců. Berou tuto možnost jako neetickou, jako jakousi potupu, jako neschopnost širší rodiny postarat se o své blízké.


V silně katolické a konzervativní Itálii stále platí, že se stáří má ctít, s láskou a porozuměním. Zvláštní úctu i zde, na severu, mají paní tchýně. Matriarchát a výsadní postavení starších dam pocítíte skoro ve všech rodinách.  Pánové, buďte vděčni za své české tchýňky…


Ne vždy jsou ovšem italští staříci a stařenky vstřícní a milí. Koneckonců na to mají nárok. Kdoví, jací prevíti nebo andílci budeme my ke stáru…Po pár letech s naspořeným větším prasátkem odjíždějí holky z Východu načas do míst, kde husy pásly. Většinou jsou zejména kulturně vycucané (jediným kulturním zážitkem - kromě italské, fotbalem nadupané TV  - je pro ně návštěva večerních kursů italštiny pro cizince). Dlouho se doma nezdrží, rodina potřebuje další příjmy a v Itálii i přes postavení novodobé služky mají kapánek vyšší životní úroveň…a vracejí ze zpět,opět jako „badante“, pomocnice a služky v jednom. Je to takový národnostní koloběh. Neptejte se, co na to italská cizinecká policie. Nic. I italští policajti mají svoje staré babičky a dědoušky...


Uklízení v bytech milých vdovců a italských starých mládenců je oproti práci "badante" spíše relaxační záležitostí, zpestřenou  navíc přítomností dvou opeřených prudičů.


Obsluhovala jsem papoušky jen pár týdnů. Kupodivu se novou hlášku naučili velmi rychle a chytře přizvukovali do mého kafemlejnkového „Dne slunečného“. Začala jsem se na ně, brachy z jiného živočišného rodu, dokonce těšít.


Poslední den mého papouškování jsem jim s dojetím dozpívala poslední sloku. Vycítili to, a s gustem italského ptáka mě pozdravili bezchybným „Potvoro stará!"

Tiše doufám, že  si vdovec slušňák  přivede nějakou českou milenku…aby mé pedagogické úsilí nepřišlo nazmar... :)



 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marta Kučíková | středa 18.3.2009 14:00 | karma článku: 34,55 | přečteno: 5324x
  • Další články autora

Marta Kučíková

Hudrám, hudráš, hudráme

„A jejich ricotta není český tvaroh a italský kmín není český,“ hudrám, neb na mě dolehla přistěhovalecká krize. Čas od času se nám to stává. Nám, holkám česko-slovenským,žijícím už nějaký rok v té báječné zemi italské.

3.8.2021 v 8:43 | Karma: 38,96 | Přečteno: 3429x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

My, nedokonalé

„Váš pas, madam?” zeptá se úslužně český řidič před nástupem do autobusu. Jaká přímo vtělená zdvořilost jeho řidičského ducha, takřka italská!

15.5.2021 v 9:17 | Karma: 43,85 | Přečteno: 8614x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

... je mi ho tak líto!

„Takovej vodflus je to,” říkám své známé, která kouká, jak kroužím kolem italského chlapíka výrazně mladšího než jsem já. Kroužím s mateřskou starostlivostí. Říkám mu pracovně „vodflus Gigi”. Není to hanlivé, ale typické.

27.4.2021 v 12:30 | Karma: 42,89 | Přečteno: 10124x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Sníst to, na co čůrá pes

“Písíkán” říká mi devadesátiletá rázná Maria, když se jí ptám, co dnes vaří. Každodenně obědvá těstoviny a dušenou fenyklovou bulvu, kterou střídá s pečenou čekankou. Opakuje mi: “Je jaro, tak tu všichni jíme písíkán!"

29.3.2021 v 15:19 | Karma: 37,81 | Přečteno: 2643x | Diskuse| Cestování

Marta Kučíková

Zlodějiii!

“Čmajzli mi peněženku,” blekotá ovíněný chlapík. Zapomněl ji v nezamčeném autě. Taky proč by auto zamykal, tady se totiž odedávna vůbec nekradlo. Jediným vysvětlením je, že mu peněženku z auta vzala jeho exmanželka.

23.3.2021 v 18:42 | Karma: 37,81 | Přečteno: 5232x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 8560x
Dle MUDr. Plzáka typ "hospodyně, říznuté intelektuálkou", žijící s rodinou v podhůří italských Dolomit, se srdeční slabostí pro rodnou Telč. Díky vám všem, kteří mě čtete, jsem na jaře v roce 2017 získala Blogerku roku 2016 a Blogerku desetiletí. Jsem autorkou knížek:

- Italské jednohubky (2017 - Mladá fronta)

- Italské dvojhubky (2018 - Mladá fronta)

- Po italsku do hubky (2019 - Mladá fronta)

- Z mého severoitalského deníku (2020 - Ikar).

- Italské trojhubky (2021 - Ikar)

- Italské mentolky (2023 - Ikar)

Tímto vám všem, kteří jste mě četli a čtete, opravdu ze srdce děkuji, protože vy za to můžete. GRAZIE!!!!

Mějte veselé a láskyplné dny. Vaše Marta

kontakt: marta.kucikova@gmail.com

 

 

 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy