Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na znevšednění

Prvních pár měsíců jsem se přepravoval po městě hromadnou dopravou, což jsem, díky neobvykle slabé zimě a ceně jízdného, zhodnotil jako nudný a drahý způsob přepravy.

Když ke konci ledna nehodlala ukázat kanadská zima co v ní je, odmítl jsem platit torontské hromadné dopravě za služby neodpovídající ceně. S dovolením spolubydlících, pocházejících z tropických Filipín a Austrálie, které poléval mrtvolný pot v doprovodu se záchvaty smíchu, při dotazu zda bych nemohl, se vším dovolením, používat jejich kolo od začátku února, řekli, klepajíc si na hlavu, téměř jednohlasně ano. "Teď ho stejně nikdo používat nebude, je tvoje". 

Sněhovou pokrývkou, která tou dobou v Torontu dosahovala přibližně ke kotníkům, jsem se od hlavních dveří domu ke garáži dostal osmi dlouhými kroky. Vkročil jsem do garáže, po levé straně stála dvě zánovní, svým zářivým odleskem oslňující kola, pro která jsem se nestačil ani nadchnout jelikož patřila někomu jinému. Pootočím svou velkou hlavu vpravo kde vidím, dvě na sobě opřená horská kola, která od těch prvních lesklých zánovních kol měli služebně namotáno asi o patnáct let víc. Obě kola mají luxusní rezavý design, jejich řetězy byly suché asi jako kanadský vtip a křičeli o pomoc pod nánosem rzi a koroze. Což z nich dělalo naprosto ideální dopravní prostředek do města, který mi nikdo nebude chtít ukrást. Vybral jsem si to červené kolo s odpruženou přední vidlicí, která ve skutečnosti není odpružená, což ukázal první sjezd obrubníku. Terénní pneumatika dávno vypustila duši a vypadala, že si užívá několikaletého odpočinku na ráfku kola. Odhodlaně s radostí v očích popadám pumpičku a plním duše vzduchem až terénní plášť opět dostává symetrický tvar. Po dohledání klíčů k zámku je pocit euforie z toho, jak to nandám místní hromadné dopravě, nepřekonatelný, mám kompletní vybavení a stačí vyrazit. 

Druhý den ráno, když bylo okolo pěti stupňů nad nulou, vyrážím do práce, dvacet až dvacet pět minut metrem od domova, tou dobou jsem pracoval v restauraci, jako takzvaný "Runner, Busser, Buss Boy" já bych to nazval hovado k ruce, co dělá všechno a zároveň vlastně nic. Nikdy jsem neporozuměl tomu, proč to ty kluci kanadský dělají pět, i sedm let. Oblékám si kabát, kulicha, rukavice a sedám na červené kolo. Prvních pár šlápnutí je pro suchý řetěz a ještě sušší přehazovačku doslova utrpením, soudě dle zvuků připomínající ranní šramocení v hlavě po oslavě narozenin. Terénní vzorek se krásně zařezával do sněhové pokrývky a po několika málo okamžicích jsme byli, já a červené kolo skvělý tým. Do práce se dostávám v podobném čase jako metrem což moje nadšení ještě navyšuje. Po práci opět na kolo a hurá do školy a po škole hurá domů a tak každý pracovní den čtrnáct a půl kilometru, v nepracovní dny jen do školy a zpět, devět a půl a víkendy off. Když byly silnice, nebo alespoň okraje pokryté sněhem, dalo se jezdit krásně, sníh lítal od vzorku, takže jsem si ještě připadal jako drsoň s bambulí na hlavě. Pokud ten sníh ale roztál, stala se z něj břečka. A když pršelo, tak mi ten vzorek udělal na zadku mokrohnědošedou čárku a měl jsem mokré i trencle. A tak jsem brázdil ulice Toronta vstříc všem přírodním vlivům s mokrým zadkem, upocenou mikinou pod huňatým kabátem a svítivě červeným kulichem na hlavě, měníc oblečení na záchodech abych svým pachem neodradil spolužáky, spolupracovníky a mojí ženu, jsem se s vidinou ušetření doláčů a chtíčem dokázat to, že můj styl dopravy je lepší, projezdil až do léta. 

Někdy v první polovině května se počasí přehouplo ze zimní bundy do žabek a my si tak můžeme vychutnávat a nasávat atmosféru letního města plnými doušky. Po každodenní ranní rutině, která začíná o šesté ranní, kdy má milá Agátka vyráží již v plné polní do pracovního procesu, se sklání aby dala polibek na rozloučenou mně, vyvrženému, smrdutému vorvani rozplácnutému na naší matraci. Po kávě a cvičení vyrážím na "svém" kole, s hudbou v uších, žabkách na nohou a větrem ve vlasech do práce a připadám si jako ta nejsvobodnější svobodná svoboda na východním pobřeží Kanady a toho bych v metru nebo autobuse nikdy nedosáhl. Yes!

Nicméně, s příjemným letním počasím si na kolo vzpomněli i jeho majitelé z Austrálie a Filipín, pocit svobody a větru ve vlasech se stal minulostí. Byl jsem donucen se opět vrátit do podzemního šílenství mezi tisíce němých tváří a jediné co zbylo je hudba v uších, izolujíc mne od okolního podzemního grupáče. Tak či onak, děkuji za tu možnost sedlat čtyři měsíce červený zrezivělý zázrak, na kterém mi mockrát spadl řetěz, přestala fungovat přední přehazovačka a s brzdami se člověk musel umět tak nějak sžít. Tento chátrající kus kovu na dvou kolech mi byl, ale skvělým průvodcem, zimou i deštěm, s omrzlou hubou i mokrou prdelí. Díky!

 

Autor: Tomáš Krauer | úterý 14.6.2016 3:59 | karma článku: 16,57 | přečteno: 555x
  • Další články autora

Tomáš Krauer

Írán /Den 1-5/ Fotoblog

Výběr nejlepších fotek z prvních pěti dní naší výpravy po Íránu. Kliknutím na fotku se dostanete na článek k němuž se fotka vztahuje.

18.3.2018 v 21:41 | Karma: 12,14 | Přečteno: 651x | Diskuse| Fotoblogy

Tomáš Krauer

Írán /Den 5/ Jeden den, tři města...

Isfahán opouštíme v jednu ráno. V šest jsme Yazdu. V Shirazu na devátou večer. O Shirazu se říká, že je nejvíc pohostinné město Íránu. Potvrzuji a podepisuji v plném rozsahu.

5.3.2018 v 8:05 | Karma: 14,08 | Přečteno: 383x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 4/ Isfahán a v noci do Yazdu...

Jste v Isfahánu? Máte dostatek času? Potřebujete se dostat z centra města na okraj a přemýšlíte jestli bude lepší jít pěšky nebo si vzít taxi? Vyberte si tu první možnost, v taxíku nikdy tolik zážitků mít nebudete a je to grátis!

9.2.2018 v 18:01 | Karma: 14,44 | Přečteno: 339x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 3/ Konec svátků, z klidu do Isfahánu.

Víte jak urazit 260 kilometrů z Kashanu přes Abyaneh do Isfahánu s nadstandardním íránským servisem za pětikilo?

25.11.2017 v 16:01 | Karma: 12,96 | Přečteno: 566x | Diskuse| Cestování

Tomáš Krauer

Írán /Den 2/ Velkolepá Ašúrá na vlastní kůži.

Navštívit Írán, v době největšího šíitského svátku, byla jedna z nejlepších náhod, která nás mohla potkat.

3.11.2017 v 21:24 | Karma: 18,16 | Přečteno: 741x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 826x
Tomáš a Agáta ze středu české kotliny co rádi cestují, poznávají svět, sebe sami a rádi se o informace podělí.

 

Seznam rubrik