Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konečně: Dr. Kubek mi otevřel oči!

Po desetiletí jsem žil v bludu. Bláhově jsem se domníval, že zdravotní péči v České republice dotují její občané ze svých daní a každoměsíčních odvodů na zdravotní pojištění. Teprve teď vidím, že jsem jen sedl na lep korupčníkům, mafiánům a ostatním „šibalům“, kteří se chtějí přiživit na úkor všech poctivě pracujících.

Oči mi otevřel až prezidenti České lékařské komory MUDr. Milan Kubek svým statečným prohlášením, v němž – cituji ze serveru Parlamentní listy.cz – mimo jiné uvedl: „Lékaři (rozuměj- ti, kteří se zapojili do kampaně exodus-exitus – pozn. autora) jsou líčeni jako krvelačné bestie, kteří chtějí peníze v době, kdy si celá společnost musí utahovat opasky. Jenže oni dvacet let to zdravotnictví dotovali a teď už toho mají dost!“ Tedy hypoteticky řečeno: když jsem si zlomil nohu, do nemocnice jsem byl odvezen sanitkou na náklady lékaře, který se mi podle rozpisu služeb musel věnovat, vyšetřil mě nad rámec povinností, jež vyplývaly z jeho pracovního úvazku, ze své kapsy zaplatil nezbytné rentgenové snímky, sádrování… A tak bych mohl pokračovat donekonečna.

Ale dost absurdit! Vím, co dr. Kubek citovanou větou myslel. Plně souhlasím s jeho slovy, že ze zdravotnictví odčerpávají peníze hlavně všemožní zloději a mafiáni, kteří si pakují své peněženky na výběrových řízeních, které nemocnice vyhlašují kvůli dodávkám přístrojů, rentgenů, anebo léků. V nemocnicích vydělávají podle něj také různé outsourcingové firmy, které zdravotnictví ždímají třeba tím, že zajišťují praní ústavního prádla, anebo úklid či jen právní služby… Dokonce bych mu zatleskal za dodatek, že se „ČLK spojí v boji proti této korupci i s Transparency International“.

Jenže mi trochu vadí jedna věc: Česká lékařská komora byla zřízena Zákonem č. 220/1991 Sb., tedy zhruba před dvaceti lety, a k jejím úkolům mimo jiné patří hájit „práva a profesní, sociální a hospodářské zájmy svých členů“. To teprve nyní její předseda zjistil, jaká je situace v některých nemocničních zařízeních a odhalil, že nejen pacienti, ale lékaři jsou rukojmími různých zájmových skupin, jež se chtějí na českém zdravotnictví obohatit? Čemu se tedy jeho předchůdci ve funkci Bohuslav Svoboda a David Rath i on sám od jara 2006 věnovali, když – jak tvrdí – věděli, že lékaři „dvacet let to zdravotnictví dotovali“ svým maximálním nasazením?

Proč nikdo ze jmenovaných v uplynulých dvou desetiletích důsledně nepoukazoval a razantně nepožadoval „utnutí chapadla, které se nazývá předražené nákupy léků, lékařské techniky a vybavení“? Nevěřím, že by se spoléhali, že všechno vyřeší příslovečné Boží mlýny, jež sice melou pomalu, ale o to důsledněji. Spíš se mi nabízí odpověď, že České lékařské komoře začala situace ve zdravotnictví vadit teprve v okamžiku, kdy na ni přestal doplácet jen abstraktní daňový poplatník, ale v rámci „utahovaní opasků“ by její důsledky dopadly i na ty, co se považují za „polobohy v bílých pláštích“? Úmyslně neříkám, že jde o všechny nemocniční lékaře. Protože, jak známo, v řadě léčeben se členové Lékařského odborového svazu a ČLK k akci Děkujeme, odcházíme, buď nepřipojili vůbec, nebo jen sporadicky. Možná proto, že si pořádek na pracovišti dokázali zajistit díky vlastní občanské statečnosti a odvaze, bez ohledu na negativní následky, jež by jim hrozily v případě neúspěšného čištění Augiášova chléva.

 

Autor: Herbert Kratzer | úterý 11.1.2011 14:50 | karma článku: 38,78 | přečteno: 2544x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik