Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit…“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav  sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

Hledat bezprostředně poté, co se reprezentanti Lékařského odborového klubu ve středu 16. února ztotožnili s obsahem memoranda k řešení krize ve zdravotnictví, jež dva dny předtím vypracoval rezortní ministr Leoš Heger společně s jejich zástupci a představiteli České lékařské komory, seriózní odpověď na otázku, kdo si z měsíce vyhrocovaného střetu mezi částí státních zaměstnanců pyšnících se titulem MUDr. a představiteli vlády rozpočtové odpovědnosti odnesl palmu vítězství, by bylo předčasné. A to nejen proto, že vlastně nevíme, kolik lékařů ze státních nemocnic na akci participovalo. Původně se hovořilo, že výpověď k 1. březnu podaly necelé čtyři tisíce, tedy zhruba třetina všech jejich vysokoškolsky vzdělaných kádrů. Později se začalo tvrdit, že toto číslo je zavádějící, protože nikdo přesně nezná skutečný počet doktorů, kteří pracují ve státních zdravotnických zařízeních. „Někteří zde působí jen na půl úvazku vedle své soukromé praxe, jiní na smlouvu o dílo, další zase chodí jen sloužit při nočních směnách, či na pohotovosti,“ vysvětlovali zástupci LOK. Upřesnit, zda se akce masově účastní takříkajíc kmenoví zaměstnanci (což by asi byla katastrofa), nebo především ti, kteří si takto přivydělávají k privátním aktivitám, se však už nenamáhali. Proč asi?

Odpověď nám představitelé LOK a ČLK stále dluží. I když ledasco naznačuje fakt, že odmítají zveřejnit jména účastníků rebelie, kteří by podle jejich požadavků navzdory výpovědím měli být přijati na původní posty za zvýšené tarifní platy, bez ohledu na příslušné paragrafy o rozvázání zaměstnaneckého poměru, jak jsou zakotveny v  Zákoníku práce!  Opět se ptám: „Proč asi a co je k tomu vede? Právem každého občana (a pacient bez ohledu na momentální stav není nic víc a nic méně než občanem využívajícím služeb určitého zdravotního zařízení!) je vybrat si lékaře, kterému důvěřuje.  Tedy takovému, jemuž věří, že mu chce pomoci v jeho utrpení bez ohledu na to, zda si vyvzdoruje na státu zvýšení tarifního platu (nikoli ohodnocení svých profesních a lidských kvalit) o osm nebo dvanáct tisíc měsíčně. Mně osobně, a věřím, že ani většinu spoluobčanů, kampaň Děkujeme, odcházíme, nepřesvědčila, že (řečeno terminologií reklamních sloganů) účastníci akce jsou elitou národa i lékařského stavu, tedy mnohem kvalitnější a hodnotnější než „běžný produkt“ – konkrétně tisíce lékařů, kteří v uplynulých týdnech a měsících nejen plnili své povinnosti, ale navíc se museli postarat i o pacienty, jež by jinak měli na starosti mediální tváře kampaně.

I proto říkám, že je příliš brzy hodnotit, kdo z konfrontace části lékařů ze státních zdravotních zařízení s vládní mocí vyjde jako vítěz a kdo jako poražený. Nebude to totiž záviset na kompromisech mezi administrativou a „rebely“, ale na chování každého obyvatele naší země. Zda v nadcházejícím období ocení postoj mnoha tisíců bezejmenných lékařů, kteří v krizové situaci posledních měsíců podávali nadstandardní výkony a hájili prestiž české medicíny, nebo projeví sympatie rebelům. Pak ovšem spláčeme nad výdělkem všichni. A na otázku, „komu vlastně zvoní hrana“ si budeme moci odpovědět: „Tobě člověče, protože jsi dopustil, aby zvítězilo sobectví jednotlivců nad zájmy společnosti.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Herbert Kratzer | čtvrtek 17.2.2011 15:43 | karma článku: 19,36 | přečteno: 1047x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

20.2.2011 v 12:08 | Karma: 32,46 | Přečteno: 2073x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Elixír věčného zdraví nalezen!

Konečně máme jasno! Dejme sbohem bezesným nocím, v nichž jsme spřádali katastrofické vize konce světa, který v české kotlině vyvolá hromadný exodus lékařů-odborářů. Už se nemusíte bát, vzkázal nám ministr zdravotnictví Leoš Heger prostřednictvím serveru Parlamentní listy.cz po zatím posledním jednání s představiteli LOK a ČLK.

14.2.2011 v 21:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik