Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zrodil se mučedník Engel…

V židovsko-křesťanské kultuře, k jejímuž odkazu se hlásíme a rozvíjíme ho, odnepaměti platí: každá úspěšná ideologie, sociální hnutí, ale i zájmy jedné profesní skupiny determinované hnutí občanské neposlušnosti k tomu, aby oslovilo masy, nezbytně potřebuje charismatického Martyra.

„Kdyby Ježíš Kristus nezemřel mučednickou smrtí na kříži, aby takříkajíc svou obětí spasil lidstvo před zatracením“ tvrdí odborníci, „asi by se křesťanství nestalo jedním z hlavních náboženských směrů současného světa a jeho jméno by znali jen historici, kteří se zabývají podrobným studiem společenských poměrů ve starověké Judee. A i pro ně by byl jen jedním z mnoha kritiků tehdejších pořádků.“  Totéž platí i o komunismu, který dočasně, i když značně brutálně ovlivnil v průběhu 20. století vývoj nejen v evropském prostoru, ale doslova v globálním měřítku. I jeho stoupenci mají svůj věčný idol. Je jím Vladimir Iljič Uljanov, řečený Lenin. Podle oficiálních životopisců zemřel v lednu 1924 na následky atentátu, který prý spáchala ve večerních hodinách 30. srpna 1918 levá eserka Fanny Kaplanová. Tři výstřely, jež na něho téměř slepá žena měla údajně vypálit, způsobili „vůdci světového proletariátu“ trvalou zdravotní újmu, jež mu neumožnila naplnit jeho mesiášské poslání. Jeho „svaté ostatky“ jsou dodnes pietně uloženy v Mauzoleu na moskevském Rudém náměstí. Stoupenci marxismu-leninismu tak mají možnost pokaždé, když komunismus ukáže svou pravou tvář, podobně jako českoslovenští osmašedesátníci z řad kádrů tehdejší KSČ, volat „Lenine, vzbuď se, Brežněv se zbláznil!“, a tím získat „rozhřešení“ za své činy.

Ale zpět do české kotliny. V ní se právě díky médiím hlavního proudu rodí nový mučedník. Je jím tvář kampaně Děkujeme, odcházíme MUDr. Martin Engel.  Lékař-radiolog z Fakultní nemocnice v Praze na Vinohradech a současně předseda vzbouřeneckého Lékařského odborového klubu. Nepřísluší mi posuzovat, kterou z obou funkcí považoval a pokládá za prioritní, ale…  Po Pyrrhově vítězství účastníků rebelie, jejichž původním (dnes už ani ve veřejnoprávní České televizi necitovaném) sloganem bylo Náš exodus- váš exitus, nechce vedení jmenované zdravotnické instituce v souladu s ministrem Hegerem propagovanou zásadou Odpusťme si, co jsme si předstírat ztrátu paměti. Tvářit se, že MUDr. Engel žádnou výpověď nepodal a po 1. březnu nadále zůstane jejím kmenovým zaměstnancem. Naopak zastává názor, že jmenovaný výpověď podal v souladu s platnými zákony, a správa nemocnice, tak jak jí to ostatně ukládají zákony, si už za něho našla náhradu. Čili stává se pro ni v daném okamžiku nadbytečným.

Lidsky mi může být (a také je) doktora Engela líto. Nicméně v demokratickém a právním státě je každý občan plně odpovědný za své činy a musí přijmout následky vlastních rozhodnutí. To platí stejně pro kopáče i vysokoškolsky graduované specialisty.  Ostatně už filozof Immanuel Kant ve svých úvahách o postavení občana v rámci státu zdůrazňuje, že (zjednodušeně řečeno) se odvíjí podle zásady „nečiň jinému, co nechceš, aby udělal tobě“.  Chór mediálních plaček, které pějí o moderním Martyrovi, který se obětoval pro blaho lékařů jako celku a sám na to doplácí ztrátou existence, na tom nic nezmění.

Aniž bych podceňoval vliv píárových agentur na formování veřejného mínění, jedno vím jistě. Vybere-li si některá z nich určitou osobu za tvář své kampaně, učiní z ní sice mediální hvězdu, ale nikoli špičkového odborníka v profesi, kterou vykonává vedle svých odborářských aktivit.  I proto nevěřím, že neochota vedení Vinohrad vzít dr. Engela zpět je jenom „aktem politické pomsty“, jak se veřejnosti v médiích předkládá. Kdyby totiž byl skutečně renomovaným a v domácích, nebo navíc i mezinárodních medicínských kruzích respektovaným fachmanem, nemusel by se hrozící nezaměstnanosti bát. Spíš by si mohl vybírat z lukrativních nabídek předních klinik, které by se ho snažily získat. Na rozdíl od virtuálního světa mediálních kauz totiž v  reálném stále platí, že odborníci jsou nenahraditelní, kdežto odborářští lídři zcela postradatelní.

Autor: Herbert Kratzer | neděle 20.2.2011 12:08 | karma článku: 32,46 | přečteno: 2073x
  • Další články autora

Herbert Kratzer

Vsaďte na Lenina - vždy vyhrajete!

Ne, nebojte se, nechci propagovat myšlenky jistého Vladimira Iljiče Uljanova, známějšího pod přezdívkou Lenin, jako všelék na neduhy světa sužovaného finanční krizí. Jeho učení, jež odstartovalo v listopadu 1917 bolševický puč v Rusku a odtud se šířilo s razancí vlny tsunami, naštěstí pohřbily trosky berlínské zdi o dvaasedmdesát let později. A doufejme, že definitivně! Nicméně takřečený „vůdce světového proletariátů“ může právě v situaci, kdy se banky otřásají v základech, přinést všem, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a investovat, značné bohatství, či alespoň docela příjemný zisk.

30.11.2011 v 20:26 | Karma: 5,23 | Přečteno: 668x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Francouzský Chamberlain se jmenuje Sarkozy?

Patří k politikům, kteří dokážou chytit příležitost za pačesy a chlubí se tím, že i hrouda bláta se v jejich rukou promění v ryzí zlato. Proto neudivuje, že Nicolas Sarkozy spěchal, aby svým krajanům – a prostřednictvím tiskových agentur celému světu – hned zatepla vyjevil, jak hodnotí výsledky středečního bruselského summitu EU k situaci Řecka. A patřičně vyzdvihl svůj osobní přínos na jeho výsledcích.

28.10.2011 v 16:47 | Karma: 19,44 | Přečteno: 800x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Za všechno můžeme my, voliči!

Na naší domácí politické scéně to opět vře. Okolnosti odchodu faktického lídra Věcí veřejných Víta Bárty ze stávajícího Nečasova kabinetu rozpočtové odpovědnosti vytvořily živnou půdu pro zrod nejrůznějších konspiračních teorií, rádoby hlubokomyslných úvah o morálce a etických principech her na politickém pískovišti i katastrofických scénářů dalšího vývoje v české kotlině, nad nimiž by závistí bledli i renomovaní tvůrci hollywoodských politických thrillerů.

10.4.2011 v 9:31 | Karma: 18,62 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Pláčou dobře, ale bohužel na vlastním hrobě

„Je příliš brzy, je příliš pozdě. Pozdě začínat, nebo začínat znovu, brzy končit...“ Slova francouzské spisovatelky Marguerite Durasové, jimiž charakterizuje situaci, v níž se nacházejí hrdinové její novely Moderato Cantabile, totiž nejpřesněji vystihují současný stav sporu mezi účastníky lékařské akce Děkujeme, odcházíme na straně jedné a českým státem i většinou naší veřejnosti na straně druhé.

17.2.2011 v 15:43 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1047x | Diskuse| Politika

Herbert Kratzer

Elixír věčného zdraví nalezen!

Konečně máme jasno! Dejme sbohem bezesným nocím, v nichž jsme spřádali katastrofické vize konce světa, který v české kotlině vyvolá hromadný exodus lékařů-odborářů. Už se nemusíte bát, vzkázal nám ministr zdravotnictví Leoš Heger prostřednictvím serveru Parlamentní listy.cz po zatím posledním jednání s představiteli LOK a ČLK.

14.2.2011 v 21:05 | Karma: 13,20 | Přečteno: 887x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  9:26

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Chlapec havaroval v lese na Vsetínsku, zachraňoval jej vrtulník s jeřábem

6. května 2024  9:26

Komplikovaný zásah v těžkém terénu za sebou mají členové záchranné služby. Ti vyrazili na pomoc...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1864x
nepoučitelný optimista

Seznam rubrik